Sağlık 17 Ağustos 2021 - 06:21:32

Gaz Sancısı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Gaz Sancısı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Gaz sancısı; gün içerisinde tüketilen besinlerin sindirilmesi sırasında ortaya çıkan hava olarak nitelendirilmektedir.

Gaz Sancısı Nedir, Ne Demek?

Gaz çıkarmak sindirim sisteminin sağlıklı çalışması anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir birey günde 13-21 kez gaz çıkarırken bu sayı bebekler için biraz daha fazladır. Bağırsaklarda biriken gaz herhangi bir sebepten ötürü çıkartılamadığı zaman bu sancı meydana getirir. Her yaşta insanın başına gelebilecek bir durum olan gaz sancısı, ishal, kabızlık ya da şişkinlik gibi durumlar ile çok daha şiddetli bir hal alabilmektedir. Bebeklerde sıklıkla görülen bu durum gün içerisinde oldukça rahatsız edici bir etki meydana getirir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi henüz gelişmemiştir ve gaz çıkartırken oldukça zorlanırlar.

Solunum sırasında vücuda giren hava, bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin tüketilen gıdaların fermente edilmesi sırasında mide ve bağırsakta gaz oluşumu meydana gelmektedir. Bu gaz asıl olarak sindirim sisteminin verimli çalıştığını göstermektedir. Fakat sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı zaman birikir ve bu da gaz sancısı meydana getirir. Biriken gaz miktarı aynı zamanda şiddetinin de ölçüsünü belirlemektedir. Bebeklerde meydana gelen haz sancısı genel olarak sindirim sisteminin dış dünyaya alışma süreci olarak nitelendirilir. Emziren annelerin tükettiği yiyecekler süte karıştığı bebeklerde gaz meydana gelebilmektedir. Bu nedenle tüketilen her yiyeceğe dikkat edilmelidir.

Gaz Sancısının Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak gaz sancısının nedenleri yanlış beslenme olarak sınırlandırılsa da asıl olarak bu duruma sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bakteri kaynaklı hastalıklar ve vücuttaki hormonların değişmesi buna sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra tüketilen bir besine karşı vücudun hassasiyet ve alerji göstermesi, günlük hayatta hareketsiz kalmak, bir şeyler yerken hava yutmak gaz birikmesine ve gaz sancısının oluşmasına neden olabilmektedir. Son tüketim tarihi geçmiş olan yiyeceklerin tüketilmesi, gereğinden fazla lifli, fazla yağlı ve baharatlı beslenmek, süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketilmesi gibi etkenler de gaz sancısına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra soğuk günlerde ayakların üşütülmesi ve sindirim sisteminde oluşmuş birtakım sağlık problemleri de sebepler arasında sayılabilmektedir.

Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak gaz sancısının belirtileri herkeste aynı gözlemlenmektedir. Gaz çıkarma, geğirme, karın bölgesinde oluşan kramp ve ağrılar, şişkinlik, doluluk hissi, göbeğin belirgin bir şekilde normalden büyük durması gaz birikmesinin göstergesi ve gaz sancısının belirtileri arasındadır. Bebekler gaz sancısı çoğu zaman ağladıklarında yumruklarını sıkmaları bacaklarını karınlarına doğru çekmesi ve yüzlerinin kızarması şeklinde kendini belli etmektedir.

Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Bebeklerde meydana gelen gaz sancısını önlemek, emen bir çocuk annenin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi ile gerçekleşir. Eğer ki biberon ile besleniyorsa hava yutmayacağı şekilde biberon emmesini sağlamak gerekmektedir. Yetişkinler ise sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Aşırı lifli ve yağlı yemek tüketmemeli, soğan, brüksel lahanası, fasulye, lahana, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeler ve armut, elma, şeftali, kuru erik meyvelerin yanı sıra tam buğday ve kepek tüketimi gaz oluşumuna neden olabileceğinden aşırı tüketilmemelidir.

  • gaz sancısı nedir
  • gaz sancısının nedenleri
  • gaz sancısının belirtileri
  • gaz sancısını önlemek
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Baş Karıncalanması Neden Olur? Başta Karıncalanma Hissi ve Uyuşma