Gebelik döneminde kadın doğum uzmanlarına görünen ve tüm süreci kontrollü olarak geçen çiftler gebelik öncesinde de doktorlara giderek kontrollerini gerçekleştirebilirler.
Gebelik Öncesinde Doktora Gidilir mi?
Yaşadığımız dönemde tıp alanındaki gelişmeler, insanların hayatlarına çok daha fazla dikkat etmesini sağlamaktadır. Bu etmen, çok daha uzun ömürlerin yaşanmasını sağlarken doğum anından itibaren daha kaliteli bir hayat standardı sunmaktadır. Çocuk sahibi olacak olan çiftler geçmiş dönemde doktorlara herhangi bir başvuruda bulunmadan evlerinde doğumlarını yaparken günümüzde tüm aşamalar doktor kontrolünde aşılmaktadır. Son dönemde gebelik öncesi dönemde de doktora gitme seçeneği değerlendirilirken son derece makul sebeplere dayandırılmakta ve doğru bir hamle olarak görülmektedir.
Gebelik Öncesi Doktor Kontrolü
Hamile kalmaya karar veren çiftler, bu aşamada doktorlara giderek belirli testlere girmeye başlayabilirler. Genel olarak bu testler, annede ya da babada bebeği etkileyecek olan bir hastalığın olup olmadığına dair testlerdir. Eğer annelerin belirli bir hastalığı varsa bu hastalığın gebelik sürecini etkilememsi için önlemler alınması gerekir. Şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar farklı bir gebelik sürecine sebep olduğundan hamilelik öncesinde bu rahatsızlıklar için kadın doğum uzmanları ile görüşmek doğru olacaktır. Eğer annenin ya da babanın herhangi bir bilinen rahatsızlığı yoksa genel bir test yapılması için hastanelere gidilebilir. İnsanlar, tüm vücutlarının değerlendirilmeye alındığı kontrol ve testler sayesinde bebek sahibi olmak için sorunlarının olup olmadığını anlayabilirler.
Baba Adayları Ne Yapmalı?
Babalar, bu süreçte başrolü oynamıyor olsalar da çok ciddi şekilde sürece etki ederler. Bu dönem içerisinde eşlerine verdikleri psikolojik destek çok büyük bir önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra gebelik öncesinde gerçekleştirilecek olan testler ile birlikte cinsel ilişkinin ya da sonrasında oluşacak olan hamilelikte bebeğin sağlığının riskleri belirlenmektedir. Genelde kalp ritmi, böbrekler ya da akciğerler gibi genel organların kontrolleri yapılmaktadır. Bunun yan sıra erkekler jinekologlara giderek sperm kalitelerini kontrol ettirebilirler. Bu sayede gebelik için spermlerinin uygun olup olmadığını da anlamış olacaklardır.
Anne Adayları Ne Yapmalı?
Annelerin gebelik öncesinde de kadın doğum uzmanları ile sürekli olarak görüşmeye başlaması gerekmektedir. Bu süreç hakkında bilgi alan bayanlar bunun yanında jinekolog alanında uzmanlaşmış kişilerin yardımıyla doğurganlıkları için kontrollerini gerçekleştirebilirler. Bazı bayanların doğurganlığında bir sorun olmamasına rağmen rahim bölgelerinde sorunlar olabilir. Bu durum da bebeklerin tutunamamasına ve düşüklerin meydana gelmesine sebep olur. Eğer erkenden yapılan testler ile bu belirlenirse gebeliğin ilk haftasından itibaren gerekli önlemler alınarak düşük ihtimalinin minimum düzeye indirilmesi sağlanır ve başarılı bir doğum gerçekleşebilir. Annelerin ve babaların gebelik öncesinde de uzman doktorlara giderek testlerini yaptırması gerekirken bu şekilde hamilelik dönemlerini olabilecek en sağlıklı şekilde geçirmek mümkün olacaktır.