Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı? Gebelikte Neler Yenmeli Neler Yenmemeli?
Gebelikte beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve belirli bir düzene sokulması gerekirken bu şekilde çok sağlıklı bir anne ve bebek yaşamı gözlemlenebilir.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Gebelik konusunda yaşça büyük kişilerin, annelere çok sayıda telkini bulunurken bunlardan bazıları doğru bazıları ise yanlıştır. Annelerin bu dönemde çok fazla besin tüketmesinin gerekliliği doğru bir konu değildir. Bu dönem içerisinde annelerin kalori bazında düşük, besleyicilik düzeyi ve içerisindeki besin değeri açısından yüksek ürünlere yönelmesi gerekmektedir. Her zaman olabildiğince hazır gıdalardan uzak durmak doğru bir tercih olurken doğal beslenmek çok büyük fayda gösterecektir. Genel olarak dışarıda yemek yerine evde öğünleri geçirmek daha faydalı olur. Gebelikte beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Gebelikte Neler Yenmeli? Neler Tüketilmeli?
Gebelik dönemlerinde kalori yönünden çok fazla beslenmek kilonun çok daha fazla alınması anlamına gelir. Gebe bayanların 8 ile 12 kilo arasında bir artış yaşaması normaldir. Bunun üzeri herkes için fazla bir miktardır. Bu dönemde aldıkları besinlerin vitamin, protein ve karbonhidrat değerlerine dikkat eden kişiler, bu maddeleri bolca barındıran gıdaları tüketmelidirler. Gün içerisinde çok daha fazla enerji ihtiyaçları olduğundan hayvansal ürünler rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta, süt ürünleri, buğday, pirinç, sebze ve meyveler bu dönemde kullanılabilecek olan ürünleri oluşturmaktadır. Ancak bu ürünleri tüketirken yağda kızartma gibi yanlış pişirme tekniklerinden uzak durmak gerekir.
Hamilelik Döneminde Neler Yenmemeli?
Bu dönemde bolca şekerli ya da yağlı ürünlerden uzak durmak en doğru tercihtir. Dışarıdan hazır olarak alınan ve içerisindeki maddelerin tam olarak kontrol edilemediği hazır gıdalar da oldukça zararlı olacaktır. Abur cubur olarak isimlendirilen ürünler, besleyicilik yönünden oldukça düşük seviyede olurken kalori açısından son derece yüksektir. Bu durumda ürünleri tüketen anneler, kendilerini ve bebeklerini besleyemez ve tam olarak doyamazken çok yüksek kalori alırlar. Bu kalorileri vermek oldukça zor olurken çok daha fazla kilo alınmış bir hamilelik dönemi geçirilmiş olur. Kızartmalar bu dönemdeki en büyük düşmanlardan birisi olurken vücuda çok büyük zararlar verebilmektedir.
Dengeli Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Gebelik döneminde bilinçli ve dengeli bir biçimde beslenen annelerin hem kendileri hem de bebekleri birçok farklı fayda ile karşı karşıya olacaktır. Bu sayede bebeğin sağlıklı bir doğum ağırlığının olması sağlanacaktır. Buna ek olarak bebeklerin beyin gelişimleri de olabilecek en iyi düzeyde seyredecektir. Doğumda yaşanabilecek olan sakatlıkların önüne geçmede de gebelikte beslenme alışkanlığının önemi oldukça fazladır. Bayanlarda yaşanan bulantı, yüksek tansiyon, kramp ya da kabızlık gibi problemler de doğru beslenme ile ortaya çıkmayacak ya da minimum düzeyde kendisini gösterecektir. Gebelikte beslenme düzenlerini ayarlayan ve buna bağlı olarak günlük yiyeceklerini seçen anneler, hem kendi vücutları hem de bebekleri için yapabilecekleri en iyi tercihi yapmış olacaktır.