Sağlık 19 Şubat 2021 - 17:32:01

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilebilir mi?

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilebilir mi?

Genetik geçişli bir rahatsızlık olan asperger sendromu, çocukluk döneminde ortaya çıkan, otizm spektrum bozukluğu grubunda yer alan ve nöro-gelişimsel sorunlar arasında en hafif olan olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Neden olduğu tam bilinmeyen bu hastalık, beyindeki anomalilerden kaynaklanmaktadır.

Asperger Sendromu Nedir? Nasıl Olur?

Genetik faktörler ve çevresel toksinlerden kaynaklanan asperger sendromu, beyinde meydana gelen değişiklikler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Beyinde meydana gelen bu değişikliklerin nedeni tam belli değildir. Genetik faktörler, kimyasallar ya da virüs gibi etkenler hastalığın gelişimine neden olmaktadır. İlk olarak 1944 yılında tanımlanan bu rahatsızlık erkek çocuklarda kızlardan daha fazla görülmektedir.

Asperger sendromunda sosyalleşme zorlukları, bir nesneye ya da konuya saplantılı olma, koordine olmayan motor hareketleri yani sakarlık ve beraberinde tekrarlanan rutinler gibi durumlar ile anlaşılmaktadır.

Tedavisi bulunmayan fakat erken teşhis edildiği zaman çocuğun sosyal bağ kurmasını, mevcut potansiyelinin gelişmesinin sağlanması, iş ve meslek sahibi olmasını sağlamak gibi durumlar gerçekleşebilir. Bu çocukların zeka seviyesi normal ya da daha yüksektir. Fakat düşük değildir.

Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Otizm içerisinde yer alan bir rahatsızlık olarak tanımlanmasına rağmen daha hafif ve farklı olması ile çok fonksiyonlu bir hastalık olarak nitelendirilen asperger sendromunun belirtilerine baktığımızda çocukların çok fazla içine kapanık olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde gözülen belirtileri şu şekilde nitelendirmek mümkündür:

  • Sosyal farkındalığın eksik olur.
  • Sosyalleşme ve arkadaş edinmede ilgi eksikliği olur.
  • Arkadaşlık kurma ve sürdürme de zorluk yaşanır.
  • Çocuklar çevreye duyarsız davranır.
  • Sorulara her zaman uygun yanıt vermezler.
  • Tekrarlayıcı turin davranışların meydana gelir.
  • Konuşma sırasında uygun ifade ve tonlama meydana getirmezler. Bundan dolayı tek düze ve motor gibi konuşlar. Ayrıca duruma uygun olmayan mimik ve jetler yapabilirler.
  • Empati yapamazlar ve çevresindeki insanlar ile doğru iletişim kuramayabilirler.
  • Karşılarındaki insanların duygularını anlamazlar ve sözel olmayan bir iletişim yetersizdir.
  • Belli konular için gereğinden fazla ilgi duymaları söz konusudur.
  • Kişiler arası sınırlara uymama ve mahremiyet kavramının gelişmemesi söz konusudur.

Yukarı maddelemiş olduğumuz belirtiler bebelik döneminde başlayabilir. Fakat bu dönemde anormallik olarak algılanması oldukça zordur. Bundan ötürü genel 4-11 yaşları arasında net olarak saptanmaktadır. Bu rahatsızlığa aynı zamanda depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, anksiyete, yıkıcı davranış bozuklukları ve diğer ruhsal bozukluklar eşilik edebilir. Asperger sendromu yetişkin bireyler doğru bir eğitim ve bakım ile sosyal hayata kazandırılabilirler.

Asperger Sendromu Tedavi Edilebilir mi?

Tedavisi bulunmayan asperger sendromu hayat boyu devam etmektedir. Bu rahatsızlığın sendromlarına yönelik birtakım terapiler uygulanmaktadır. Asperger sendromu tedavisi çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına göre şekillenir. Uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Sosyal biliş farkındalığı eğitimi: Bu terapide çocuğun konuşma becerilerinin gelişmesi sağlanır. Ayrıca sosyal ipuçları kavraması sağlanır.

Konuşma ve dil terapisi: Soyut ifadeleri, düşünce belirtme ve ifade etme tekniklerini ve ses kontrolünü sağlamayı öğreten bir terapidir.

Mesleki terapi: Burada sendromlu kişinin becerileri ve koordinasyon yetisi geliştirilir.

Bilişsel davranışçı terapi: Bu terapide daha çok ruhsal sorunlar üzerinde durulur. Kaygı gibi kişisel zorluklar giderilir.

Fizik tedavi: Hastanın algısal bütünlüğünün geliştirilmesi ve motor koordinasyonunun sağlanması gibi etkiler sağlar.

Asperger sendromu ve cinsellik sorunu tedavi kapsamında ve genelinde merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu mümkün bir şeydir. Çünkü hastalar yetişkinlik döneminde doğru terapiler ile ilişki kuramama, sosyalleşememe gibi problemleri aşar ve evlilik yapabilir ya da ilişki yaşayabilirler.

Asperger Sendromu Olanların Yorumları Nelerdir?

Günümüzde bu sendroma sahip birçok yetişkin birey bulunmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri ile sosyal hayata kazandırılabilen, işe hayatına girebilen bu kişiler birçok problemin üstesinden gelebilmektedir. Asperger sendromu askerlikten muaf olmaktadır. ayrıca hastalığın derecelerine göre kişilerde oluşan semptomlar farklılık göstermektedir. Yorumlara baktığımızda hastalık hakkında farklı birçok cümle okumak mümkündür.

  • asperger sendromu
  • asperger sendromu nedir
  • asperger sendromunun belirtileri
  • asperger sendromu yetişkin
  • asperger sendromu tedavi edilebilir mi
  • asperger sendromu tedavisi
  • asperger sendromu ve cinsellik
  • asperger sendromu olanların yorumları
  • asperger sendromu askerlik
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Leblebi Diyeti ile Zayıflayanlar Varmı? Kalorisi Ne Kadar?