Sağlık 30 Ekim 2021 - 08:22:56

Gebelikte Kanama Neden Olur? Normal mi?

Gebelikte Kanama Neden Olur? Normal mi?

Gebelikte kanama; hafif kahverengi leke, kırmızı ve pıhtılı kanama olarak görülebilen, ciddi bir durumun belirtisi olarak tanımlanabilen, genel olarak ilk 12 haftada meydana gelen kanamalar olarak tanımlanır.

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Pek çok kadında gözlemlenen hamilelikte kanama durumu, cinsel ilişki sonrasında rahim ağzının kanaması, rahim ağzı enfeksiyonu ya da rahim ağzında yara olması durumundan kaynaklanabildiği gibi aynı zamanda düşük belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Hamilelik 40 haftalık bir süreçten oluşmaktadır. Hamilelik 3 önemli trimester dönemi vardır. 1-3. Ay 1. Trimester, 4-6. Ay 2. Trimester, 7-9. Ay 3.Trimester dönemidir. Hamileliğin ilk üç ayında yani birinci trimester döneminde kanama olması daima ciddi sorunların belirtisi olmayabilir. Gebeliğin ilk yarısında kanamanın nedenleri, komplikasyonlar dışında kadınların% 20-30 oranında sık karşılaşılan problemleridir. Bunlar:

  • Üriner sistem enfeksiyonu: Bu durum hamilelik döneminde bazı kanama türlerine neden olabilir.
  • Hassas rahim ağzı: Hamilelik sırasında hassas rahim ağzı olan kadınlarda cinsel ilişkiden sonra kanama görülebilir. Bu durumda acilen doktorunuza danışın ve cinselliğe ara verin.
  • Plasentanın erken ayrılması: Bu durum sonucu da kanamaya neden olur. Bu da oldukça ciddi bir sorundur. Plasenta anne ile bebek arasında beslenmeyi sağlayan kılcal damarlardan oluşmaktadır. Bu durum sonucu bebeğe giden kan azalacağı için acil olarak doktora gidilmesi gerekir.

Hafif gebelik kanamaları genellikle kendiliğinden dururken, şiddetli kanamalar ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Erken doğum habercisi de sayılabilir. 4 haftalık gebelikte kanama oluyorsa eğer bu bebeğin rahme yerleşmesinin sonucu olabilir. Fakat hafif ya da ciddi kanamalar her zaman doktor kontrolü gerektirir.

Döl yatağı yırtılması, polipler, çikolata kistleri olarak adlandırılan polikistik over sendromu, kanser gibi nedenlerden dolayı kanama gerçekleşebilir. Sürekli olarak doktor taramasından geçmeniz gerekmektedir. Özellikle 35 yaş üstü kadınların sürekli taramalardan geçmesi önemli bir durumdur. Çocuğunuzu sağlıklı olarak kucağınıza almak için en ufak bir sorunu bile görmezden gelmeden doktorunuza danışınız.

Gebelikte İmplantasyon Kanaması Neden Olur? Ne Zaman Olur?

Sperm ve yumurtanın döllenip zigot oluştuğu döllenme sonrası 6-12 gün arasında meydana gelebilen implant kanaması, hafif bir şekilde gözlemlenir. Kadınların menstruasyon döngüsünde olduğu gibi yoğun bir kan yoktur. Çünkü zaten bu döngü bebeğin oluşması için her ay 21 günlük süreçte vücudun kendini hazırlamasıdır.

Eğer bebek olmazsa 5 ila 7 gün içerisinde kılcal damarlarla kalınlaşan rahim duvarı bir miktar kanla atılır. Bu süreç bebek olmadığında her ay gerçekleşmektedir. Bebek olduğunda da bebeğin rahatça rahim duvarına implat olmasını yani tutunmasını sağlar. İşte bu dönemde bir miktar kanama görülür.

Hamilelikte Kanama Normal mi? Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Gebelik döneminde kanamalar düşüğün olduğunun da habercisi olabilir. Yapılan araştırmalarda kadınların hamileliğin ilk 12 haftasında yani ilk üç ayında (1. Trimester) meydana gelen kanamaların %20 ya da 30'unda düşük görülmüştür. Bu nedenle hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren rutin kontroller yaptırmanız ve doktorunuzun olması önemlidir. Bu konuda hassas davranmanız gerekmektedir.

Hamilelikte kanamaların bir diğer nedeni de dış gebelik yüzünden olabilir. Dış gebelik yumurta ve spermin döllenmesi sonucu zigotun rahime tutunamaması sonucu rahim dışında zigotun kalması yüzündendir. Bu da düşüğe neden olur.

Hamileliğin 20. Haftasından sonra yani yaklaşık 5 aylıktan sonra (ikinci trimesterda) kanama görülürse bu ciddi bir nedenden kaynaklı olabilir. Bunlardan bir tanesi de erken doğumdur. Bu nedenle derhal hamileliğinizin başlangıcından itibaren sizinle ilgilenen doktorunuza acilen danışın.

Gebelikte Kanama Yaşayanlar ve Yorumlar

Pek çok kadının başına gelebilen gebelikte kanama lekelenme oldukça istirahat isteyen bir durumdur. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu durumu yaşayan kadınların yorumlarına bakıldığında hafif kanamaların dinlenme ile düzeldiği fakat bazı kanamalar doktorların ilaç önerdiği gözlemlenmiştir. Hatta daha yoğun kanamalarda hastane yatışı gerekebilir.

Eğer 6 haftalık gebelikte kanama ya da daha ileri bir gebelik sürecinde bu durumu yaşıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Aksi durumda farklı durumların habercisi olabilmektedir.

  • gebelikte kanama
  • gebelikte kanama neden olur
  • 4 haftalık gebelikte kanama
  • gebelikte implatasyon kanaması
  • implant kanaması
  • hamilelikte kanama normal mi
  • gebelikte kanama yaşayanlar
  • 6 haftalık gebelikte kanama
Yorumlar
İnci Çakır Ben hamileyken kanamam olmuştu hemen doktora gittim düşük tehlikem varmış bi süre yattım filan geçti gitti. şuan 6 aylık anneyim:) cevapla
Duru Aycı Hamilelikte kanama nasıl durdurulur? Bu normal birşey mi? Kaç gün sürer acaba? Gebeliğimin 4. haftasındayım hafif kanamalar meydana geliyor. Doktor bunun normal olduğunu söyledi. Ben biraz endişeleniyorum ama bu durumu yaşayanlar var mı? cevapla
yorum yaz
Lös ve Moren Topraklarının Ortak Özellikleri