Sağlık 28 Ekim 2021 - 15:48:59

Panik Atak Hastalığının Nedenleri, Tedavisi ve Belirtileri

Panik Atak Hastalığının Nedenleri, Tedavisi ve Belirtileri

Panik atak; aniden meydana gelen, yoğun sıkıntı ve korku nöbeti olarak meydana gelen, bir tür anksiyete bozukluğu olarak tanımlanır.

Panik Atak Kısaca Nedir?

Gerçek bir tehlike ya da görünürde herhangi bir neden olmamasına rağmen şiddetli korku atakları ile kendini gösteren panik atak; kişinin kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetmesine neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır.

Psikiyatride en fazla karşılaşılan rahatsızlıklardan olan panik atak sırasında hissedilen terleme, çarpıntı, ateş, nefes darlığı ve artmış kan basıncı gibi şikayetler hormonların neden olduğu bir durumdur. Ancak tüm bu belirtiler beyin tarafından gerçek bir hastalık olarak algılanmasına neden olmaktadır.

Yeme ve içme davranışları panik atak hastalığında oldukça önemlidir. Uzun süre aç olduğunuzda kan şekeri azalır. Adrenal bezler, düşen şekeri normalleştirmek için kortizol, adrenalin ve büyüme hormonu salgılarlar. Bu hormonlar vücutta depolanan yağlardan ve proteinlerden şeker üretmeye çalışırlar. Terleme, sinirlilik, çarpıntı ve ağız kuruluğu da bu süre zarfında ortaya çıkar. Bu durum kişiye panik atak olarak yansıyabilir.

Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Panik atak birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu konuda ilk varsayım sinir sisteminde meydana gelen kimyasal bir dengesizliktir. Gamma-aminobütirik asit, kortizol ve serotonin, hormon işlevi gösteren maddeler panik atağın gelişmesinde rol alan kimyasallardır.

Belli bir kaynağı olmayan panik atak neden olur diye baktığımızda çevresel sorunların tetiklediğini görebiliriz. Ayrıca çocukluk zamanında yaşana bazı problemler ilerleyen yaşlarda paniğe sebep olacak etkenlere neden olabilir. Aşırı stres bu rahatsızlığın bir başka nedenidir.

Bunun dışında yemekten sonra midenin yenilen gıdaları sindirmesi için daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji de kanla sağlanır. Kalp, geri kalan temposundan sonra sakin çalışır, daha hızlı iş temposu ve daha fazla kalp pompalanmasına neden olur. Kalp çarpıntıları da panik atak olarak yorumlanebilir. Glikoz içeren gıdalar aniden kan şekeri seviyesini arttırdığından, şeker düşürmeye yardımcı olan insülin hormonu aşırı miktarda salgılanır ve kan şekeri düştüğünde bu panik atak olarak da algılanır.

Panik Atak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Her insan panik yapabilir. Fakat panik atak daha farklı bir rahatsızlıktır. Panik atak nasıl olur diye bakacak olursak belirtilerini şöyle sayabiliriz:

  • Yoğun göğüs ağrısı hissedilir.
  • Yutkunma güçlüğü ve nefes almada sorunlar meydana gelir.
  • Nefes darlığı yanı sıra çok hızlı nefes alıp verme söz konusu olur.
  • Kalp atışlarında hızlanma olur.
  • Bayılacakmış gibi hissedilir.
  • sıcak basması, üşüme, terleme ve titreme görülür.
  • bulantı ve karın ağrısı söz konusu olabilir.
  • Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma meydana gelebilir.
  • Gerçeklikten kopma ve ölüme yakın olma hissi oluşur.

Kişinin adeta kendinden kopması olarak tanımlanan panik atak ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Panik atak yaşayanların yorumlarına baktığımızda belirtilerin çoğunu atak anında yaşadıklarını söylemektedirler.

Panik Atak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fizyolojik etkileri olmasının yanı sıra panik atak psikolojik mi diye sorguladığımızda bu rahatsızlığın psikolojik etkileri de olduğunu görmekteyiz. Bundan ötürü panik atak tedavisinde psikoterapi yöntemleri kullanılabildiği gibi hem ilaç hem de psikoterapi birlikte kullanılabilir. Hasta tedavi sırasında atak geçirirse tedavide kendine güveni olmayacaktır. Bu nedenle hekimler öncelikle hastanın ataklarını bastırıp psikoterapiye başlayabilir. Antidepresan ve sakinleştirici haplar ilaç olarak da kullanılır.

Panik atak krizinde sinir sistemini güçlü tutmak ve vücut direncini arttırmak gerekir. Bunun için omega-3 ve omega-6 bakımından zengin olan ton balığı, ceviz ve somon tüketilmesi önerilmektedir. Balık sevmeyenler ise lineolik asit içeren omega 6 ve 3 bakımından zengin olan keten tohumu tüketebilirler.

Stres her hastalıkta olduğu gibi panik atak hastalığında da stres en önemli etkendir. Mutlaka yaşanan bir olayın tetiklemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Uzman doktor stresinizi önlemek için size bazı panik atak ilaçları önerecektir. Yaşanan üzüntüler beynin acı merkezini tetiklediği için ataklara neden olur. Bu ilaçlar ise bunun yaşanmasını engellemektedir.

  • panik atak
  • panik atak kısaca nedir
  • panik atak hastalığı
  • panik atak nedenleri
  • panik atak hastalığının belirtileri
  • panik atak nasıl olur
  • panik atak yaşayanların yorumları
  • panik atak hastalığının tedavisi
  • panik atak psikolojik mi
  • panik atak krizi
Yorumlar
Gamze Tekin Panik atak belirtileri nelerdir panik atak mıyım nasıl anlayabilirim? cevapla
Zeliha Tuğrul Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Nasıl geçer? Bu rahatsızlığın kesin tedavisi var mı? İlaç kullanmak gerekiyor mu? Kullanmadan da geçer mi? Nefes darlığı olarak bende kendini gösteriyor ve bir anda kalbim hızlı atıyor. Bundan nasıl kurtulabilirim? cevapla
yorum yaz
Güzel Kokmak İçin Doğal Yöntemler Nelerdir? Ne Yapmalı? Ne Yemeli?