Sağlık 09 Aralık 2021 - 10:53:39

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Gerekli mi? Nasıl Yapılır?

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Gerekli mi? Nasıl Yapılır?

Gebelikte şeker yüklemesi; gestasyonel diyabet tespitinin yapılması için glikoz yükleme yolu ile yapılan bir test yöntemidir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir?

Oral glukoz tolerans testi olarak da bilinen gebelikte şeker yüklemesi, asıl olarak bir testtir ve hamilelik döneminde şeker metabolizmasında bozukluk olup olmadığını saptamak için yapılmaktadır. Hamileliğin yirmi dört ve yirmi sekizinci haftalarında glikoz yüklemesi yapılarak şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu testin çeşitli faydalarının olduğu ifade edilmektedir.

Genel anlamda hamilelikte şeker yüklemesi testi, annenin vücudunda dışarıdan şeker alındığı zaman ne gibi değişimler meydana geliyor saptamak amacı ile yapılmaktadır. Test iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Öncelikle hazırlanmış olan şekerli bir sıvı içilir. Ardından kan şekeri düzeyi ölçülür. Değerin normalin üzerinde olup olmamasına bağlı olarak hastalığın teşhisi koyulur.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Gerekli mi?

Eğer anne adayının şeker hastası olması için bir riski yoksa, kilosu normalse, yaşın gençse ve daha önce bir diyabet teşhisi konulmamışsa ve gebeliği sağlıklı bir şekilde devam ediyorsa bu teste gerek yoktur. Çünkü bu test bazı durumlara bebeğe zarar verebilir.

Hamilelik sürecinde doğru beslenme insülin direnci için oldukça önemlidir. Eğer annenin şekeri yüksekse bu da çocuk için zararlı olmaktadır. Bundan dolayı, birtakım belirtiler dahilinde doktorunuzun bu testi gerekli görmesi halinde yaptırmanız uygun olacaktır. Gebelikte şeker yüklemesi zararları olmaması için gereksiz testlerden kaçınmak gerekir.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Gerekli mi?

Gebelikte İnsülin Direnci Nedir?

Hamilelik döneminde ailede 1. Derece yakınlık olan kişilerin şeker hastalığına sahip olması, hamilelik öncesinde obezite rahatsızlığı olan kişilerin veya daha önceki hamilelik sürecinde şeker hastalığı yaşayan kişilerin doktorlar tarafından özenle takip edilmesi gerekir. Bu şekilde hamilelik problemsiz bir şekilde geçer ve bu sayede anne adayı stresiz bir gebelik süreci atlatır.

Hamilelik süreci içinde bebeğin gelişmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi için annede birtakım değişimler olur. Bu değişimler hormonaldir. Sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adayı bu durumlardan olumsuz bir şekilde etkilenmemektedir. Bazı anneler ise risk grubunda olduğu için var olan değişime ayak uydurulamaz. Bu yüzden bebek ve anne adayı için çeşitli problemler oluşur. Hamilelikte bebek glikoz ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyaçtan dolayı annede hamilelikte insülin direnci meydana gelmektedir. Eğer hamilelik içerisinde herhangi bir problem yaşanmazsa problem kendi başına çözülebilir.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Şeker yüklemesi testi anneye yirmi dört ve yirmi sekiz hafta aralığında yapılır. Şeker yüklemesi testi yapılırken anne adayına 50 gr. glikoz içirilmektedir. 1 saatten sonra kanda bulunan glikoz oranına bakılmaktadır. Tespit yapılırken anne adayındaki glikoz düzeyi 140 mg'nın altında ise kişide hamilelik şekerinin olmadığı anlaşılır. Yükleme üç saat sürer ve süreç bittikten sonra kesin sonuçlar elde edilmektedir.

Şeker yükleme testini yaptıran hamile kadınlar için test bittikten sonra herhangi bir fiziksel faaliyetin içerisinde bulunması ve yemek yemesi önerilmez. Bu tedbirlerin alınması test sonucunun doğru olması için önem teşkil eder.

Gebelikte Şeker Kimlerde Görülür?

Hamilelik sürecinde yaklaşık olarak anne adaylarının %5'inde diyabet fark edilmektedir. Genel anlamda şu kişiler risk altında olmaktadır:

  • Daha önceki bir doğumda ölü doğuma sahip olan kişide şeker hastalığı riski fazladır.
  • Dört kilodan fazla bebek dünyaya getiren kişilerde şeker hastalığı olabilir.
  • Düşük yapmak çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle birden fazla düşük yapan kişilerde şeker hastalığı oluşma ihtimali fazladır.
  • Daha önceki gebelik sürecinde şeker hastalığına sahip olan anne adayının tekrardan şeker hastalığı riski taşıması yüksektir.
  • Hamilelikten önce fazla kiloya sahip olan kişilerde şeker hastalığı meydana gelebilir.
  • Anne adayının otuz beş yaşından sonra gebe olması annede şeker hastalığı riski taşır.

Eğer bu riskleri taşıyorsanız şeker yüklemesi testi yaptırmanız tavsiye edilmektedir. Gebelikte şeker yüklemesi değerleri ile hamilelik diyabeti olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Neden Olur?

Şeker hastalığı genetik faktörlerden kaynaklı olarak da kişiye geçtiği için anne adayının birinci derece yakınlarında şeker hastalığı olması riski arttıran sebepler arasındadır. Hamilelikte gereğinden fazla kilo alan anne adaylarında bu riskin görülmesi muhtemeldir. Gebelikte şeker hastalığı bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.

Annenin idrarının içerisinde glikoz tespit edilirse kişideki şeker hastalığı riski artar. Gebelikte şeker yüklemesi birçok anne adayı için olabilecek bir durumdur. Tespit edilmesi halinde doktorlar tarafında müdahale gerçekleştirilir ve hem annenin hem de bebeğin sağlığı kontrol altına alınır.

  • gebelikte şeker yüklemesi
  • gebelikte şeker yüklemesi nedir
  • hamilelikte şeker yüklemesi yaptıranlar
  • gebelikte şeker yüklemesi sonuçları
Yorumlar
Hande Demirel Gebelikte şeker yüklemesi herkese yapılıyor mu? Kaçıncı ayda böyle birşeye gerek duyuluyor? cevapla
Leyla Akduman Gebelikte şeker yüklemesi kesinlikle yapılmalı bunu bilmek istiyorum. Bide bu hangi bölümlerde yapılıyor? Gebeliğin kaçıncı haftasında yapılıyor? ben 25 yaşındayım ve ilk hamileliğim aslında şuan her şey normal gidiyor bir sorun yok. Bu test yaptırmasam sorun olur mu diye merak ediyorum. cevapla
yorum yaz
Boy Otu Tohumunun Diğer Adı, Faydaları ve Kürü