Boy otu tohumu; Sarıya yakın beyaz renkte çiçekler açan, meyveleri fasulyeye benzeyen 35-40 cm boyunda otsu bir bitkiye aittir. Çemen otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle de tanınmaktadır.
Boy Otu Tohumu Nedir? Nerelerde Yetişir?
Boy otu tohumu, çaman otu bitkisine ait tohumlardır. Bu bitkinin hem yaprakları hem de tohumu kullanılmaktadır. Asıl olarak baklagiller familyasından bir bitkidir. Ülkemizde en çok Tokat, Kayseri ve Yozgat çevresinde sıklıkla bu bitkiye rastlanmaktadır. Dünyada da oldukça geniş bir yetişme alanına sahiptir. Uzak Doğu'dan Akdeniz'e birçok yerde kolaylıkla yetişmektedir. Özellikle Orta Doğu ve Hint mutfağında buyotu bitkisi sıkça kullanılmaktadır. En çok merak edilen konulardan birisi de kahvaltılık olarak tüketilen çemenin bu tohumla bir ilişkisinin olup olmamasıdır. Kahvaltılık çemen buyotu bitkisinin tohumlarının toz haline getirilmesi sonucunda elde edilmektedir.
Boy Otu Tohumunun Diğer Adı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Boy otu tohumunun diğer adı; Buyotu, çemen otu, çaman otu tohumu gibi isimlerle de bilinmektedir. Boy otunun faydaları şunlardır;
- Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına sağlayarak hazımsızlık problemini ortadan kaldırır.
- Balgam söktürücü etkisi sayesinde bitmeyen öksürükten ve boğaz ağrılarından kurtulmaya yardımcı olur.
- Bağırsak gazı, mide şişkinliği gibi sorunları ortadan kaldırır.
- Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Emziren kadınların sütlerinin artmasını sağlar.
- Östrojen hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğu için göğüslerin desteklenmesine destek olur. Bu özelliği, menopoz dönemindeki kadınların sorunlarını hafifleterek ağrısız bir süreç geçirmelerini sağlıyor.
Çemen Otu Kürü Nasıl Hazırlanır? Ne İşe Yarar?
Çemen otu kürü hazırlamak için; 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı çaman otu ( yani boy otu) ve hakiki sızma zeytinyağı malzemelerine ihtiyaç vardır. Zeytinyağının içerisine karabiberi ve çemen otunu atıp iyice karıştırmak gerekmektedir. Daha sonrasında, yapılan bu karışım en az 5 gün dinlendirilmelidir. 5. günün sonunda kullanıma hazır hale gelmektedir. Yaklaşık olarak 1 litre zeytinyağı tercih edilmelidir. çaman otu kürü uzmanların ifade ettiği kadarıyla 23 yaşına kadar olan bireylerin boylarının uzamasına yardımcı olmaktadır. Hazırlanan karışım, çocukların ya da büyümekte olan gençlerin eklem yerlerine sürülerek kullanılır. Bu kür; diz kapaklarına, diz kapağının alt kısmındaki kemiklere ve topuklara sürülür. Sürülen kısımlar bir bandajla sarılır ve bir sonraki gün bandaj çıkarılır.
Çemen Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Aktarlarda hazır olarak da satılan çemen otu çayını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Evde hazırlanan çay iki farklı şekilde yapılabilir. İlki, soğuk suyla hazırlama yöntemidir. 50 ml suyun içerisine 1 tatlı kaşığı boy otu tohumu ekleyerek 3-4 saat demlendirdikten sonra tüketilmelidir. Eğer çayı daha hızlı bir şekilde elde etmek isterseniz,bir bardak kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı çemen otu atarak15-20 dakikada çayı demleyebilirsiniz. Boy otu tohumunun çayını günde 2 fincandan fazla tüketmemek gerekmektedir.