Sağlık 14 Aralık 2021 - 09:01:24

Gebelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte tetanoz aşısı; ilk 3 ay tamamlandıktan sonra önerilir ve hem bebeği hem de anneyi birtakım tehlikelere karşı korumak için uygulanır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik döneminde bazı aşıların yapılması sakıncalıyken bazı aşıların yapılması ise sağlık açısından gereklidir. Gebelik sürecinde yapılması tehlikeli olan aşı çeşitleri; kızamık, suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçık gibi aşılardır. Tetanoz aşısı genel itibari ile canlı mikroorganizma barındırmadığı için gebelik sürecinde bu aşının yapılması herhangi bir sorun teşkil etmez.

Hamile bir kadın daha önceki süreçlerde tetanoz aşısı yaptırmamış ise ya da yapılan aşının üzerinden en az on yıl geçmiş ise gebelerin tetanoz aşısını yaptırması tavsiye edilmektedir. Anneyi ve bebeği pek çok riskten koruyan tetanoz aşısı, zararlı değildir. Tam aksine enfeksiyonlardan korumak amacı ile uygulanmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır?

Anne adayına tetanoz aşısı yapıldığı zaman kişide meydana gelen antikorların bebeğe geçmesi sağlanır. Bu sayede bebeğin doğduğu dönemlerde meydana gelebilecek tetanoz hastalığı engellenir. Tetanoz aşısının gebelik döneminde yapılmasının en önemli nedeni bebeği yeni doğan tetanozdan korumak olarak karşımıza çıkar.

Doğum esnasında bebeğin kordonu steril olmayan aletler ile kesildiğinde bebek üzerinde tetanoz riski oluşabilmektedir. Bu durum özellikle evde yapılan doğumlarda sık gerçekleşmektedir. Tetanoz riski yeni doğan dönemi içerisinde gerçekleştiği zaman tetanozun ölümcül olma olasılığı yüksektir. Dolayısı ile tetanozun bebeğin sağlığı üzerinde bu tür riskler teşkil etmemesi için tetanoz aşısının yapılması gerekir.

Gebelikte Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Gebelik döneminde tetanoz aşısının ne zaman yapıldığını anne adayının bilmesi gerekir. Tetanoz aşısı hamilelik sürecinin her döneminde yapılabilen bir aşıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta hamilelik sürecinin üçüncü ayında tetanoz aşısının yapılmasının hekimler tarafından tavsiye edilmesidir. Daha önceki dönemlerde tetanoz aşısı tam anlamı ile uygulanmış ise ve yapılan son aşının üstünden on seneden daha az süre geçmiş ise hamilelik sürecinde bu aşının yapılması zorunlu değildir.

Daha önceki dönemlerde aşı uygulanmamış ya da uygulanan aşının üstünden en az on seneden fazla süre geçmiş ise gebeliğin beşinci ve altıncı ayında bir ay süre ile 2 tane aşı uygulanmaktadır. 2. Aşı yapılmasından altı ay sonrasında anne adayına 1 doz aşı daha yapılmaktadır. Bazı uygulama süreçlerine bakıldığı zaman bu aşının üzerinden bir yıl geçtikten sonra 1 doz daha yapılmakta ve tekrardan aynı süre aralığında toplamda beş doza kadar yine aşı yapılmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak gebelikte tetanoz aşısı sonrası ağrı gibi yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Eğer aynı zamanda şişme meydan agelirse bu 12 saat içerisinde geçmektedir. Tetanoz aşısı yan etkileri; hafif yorgunluk, bulantı, yorgunluk, eklem ağrısı, ateş gibi semptomlarla da kedini gösterebilir.

Aşı sürecinde dikkat edilmesi gerekenler durumlar vardır. Gebelik süreci içerisinde mikroplu kesici aletler ile kesilme durumunda tetanoz gibi tehlikeli bir hastalıkla karşılaşılabilir. Kişi bu tarz bir durumla karşı karşıya kaldığında anne adayına aşının yanında tetanoz immunglobulin yapılma olasılığı mevcuttur. Hiç aşı uygulaması yapılmamış olan gebelere 2 doz td aşısı yapılabilmektedir. Bu aşı hakkında net bilgilere sahip olmak ve merak edilen soruların uzman bir hekime danışılması gerekir. Bu şekilde aşı uygulamalarına hakim olabilirsiniz.

Gebelikte Tetanoz Aşısı Zorunlu mu? Olmayanlar Var mı?

Anne ve bebeğin sağlığı için önerilen tetanoz aşısının 10 yılda bir yaptırılması tavsiye edilmektedir. Bebek kordonunun kesilmesi sırasında ya da sonrasında herhangi bir endişe yaşamamak için bu aşı önerilmektedir. Çünkü anne aşı olduğunda antikor bebeğe de geçmektedir.

Hamilelikte tetanoz aşısı olmayanlar birçok risk ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğer doktorunuz öneriyorsa ve en son aşı olalı çok zaman geçmişse bu aşıyı olmanızı tavsiye ederiz.

  • gebelikte tetanoz aşısı
  • gebelikte tetanoz aşısı ne zaman
  • gebelikte tetanoz aşısı nasıl yapılır
  • hamilelikte tetanoz aşısı nerden vurulur
Yorumlar
Sakine Akdoğan Gebelikte tetaboz aşısı zararlı mı? Kesin yapılmalı mı? Kaçıncı ayda yapılması gerekiyor? Hamileliğimin başındayım bu yüzden merak ediyorum gerekli mi diye? cevapla
Figen Alp Gebelikte tetanoz aşısı mutlaka olunmalı mı? Yani benim olmama gerektiğini söylediler ama düşüğer neden olur mu onu öğrenmek istiyorum. Bebek için bir sakıncası olma ihtimali var mı diye. Her anne adayı oluyor mu? cevapla
yorum yaz
Bitkisel Doğal Saç Boyası Nasıl Yapılır?