Sağlık 02 Nisan 2021 - 06:50:00

Geç Döllenme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Geç Döllenme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Geç döllenme; kadınların yumurtlama tarihlerinin beklenen zamandan daha geç olması durumudur.

Geç Döllenme Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Düzenli adet gören kadınların adet döngüsü ortalama 28 ya da 35 günde bir olmaktadır. Yumurtlama denilen işlemde regl gününden yaklaşık olarak iki hafta önce oluşmaktadır. Kadınlar 30 gün arayla düzenli olarak regl oluyorlarsa, yumurtlama tarihleri adet oldukları günden 16 gün sonra olacak şekilde hesaplanmaktadır. Bu durum da, o zaman diliminde gerçekleştirilebilecek cinsel birliktelikte, yumurta sperm ile döllenebilmektedir. Döllenme olduğu zaman yumurta hücresi rahimde embriyoya dönüşmektedir. Geç döllenme de, herhangi bir nedenden dolayı yumurtlama tarihinin daha geç başlaması halinde meydana gelmektedir. Geç döllenme gebeliğin oluşmadığı ve adet tarihinin başlamasının geciktiği durumlarda anlaşılmaktadır.

Geç Döllenme Belirtileri Nelerdir?

Kadınların adet düzeninin değişmesine sebep olabilecek her türlü faktör geç döllenmenin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sıklıkla adet düzensizliği bulunan veya stres gibi çevresel faktörlerden dolayı adet gününde sapmalar yaşayan kadınlarda geç döllenmenin oluşması daha yüksek bir ihtimaldir. Hormon ilaçları, stres, miyomlar, kistler gibi problemlerin adet düzeninde istenmeyen etkilere sebep olduğu bilinmektedir. Adet tarihinin gecikmesi demek döllenmenin de gecikmesi anlamına gelmektedir. Geç döllenme belirtileri arasında en belirgin olanı gebeliğin oluşmaması durumudur. Kadınlarda yumurtlama süresi adet zamanından 16 gün sonrasına tekabül etmektedir. Adet günü geciktiği takdirde yumurtlama süresi de gecikeceği için dolaylı olarak döllenme de gecikmiş olur.

Geç Döllenmenin Riski Var Mıdır?

Geç döllenme, kadınların geç yumurtlaması sonrasında meydana gelen gebelik halidir. Geç döllenme sonucunda oluşan gebeliklerde, erken doğum yada düşük riski gibi durumların yaşanma ihtimali geç döllenme yaşamayan kişilerle aynıdır. Fakat bu süreçte kişiler geç döllenmenin yaşanmasına sebep olan etkenleri iyice araştırmalıdır. Döllenmenin gecikmesine neden olabilecek miyom, polip gibi sorunlar bulunuyorsa, hamilelik sürecinde daha sıkı takip gerektirmektedir. Rahimde meydana gelebilecek olası hastalıkların döllenmenin gecikmesine neden olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, bu hastalıklar tedavi edilmezse kadınların zorlu bir hamilelik süreci geçirmesine neden olabilmektedir. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için düzenli kontrole gitmek büyük önem taşımaktadır.

Geç Döllenmenin Dezavantajları Nelerdir? Kimlerde Olur?

Geç döllenmenin dezavantajları arasında en çok bilineni son adet tarihi baz alınarak hesaplanan gebelik sürecinin ultrason sonuçlarıyla uyum göstermemesidir. Örneğin; adet sürecine göre 2 aylık olan bebek, ultrasona göre 1,5 aylık olabilmektedir. Böyle durumlarda ultrason sonuçları dikkate alınmalıdır. Geç döllenme adet döngüsünün düzeninin değiştiği her durumda meydana gelebilmektedir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların hamilelik istedikleri süreçte geç döllenme yaşayabileceklerini bilmeleri gerekmektedir. Adet tarihinde dönemsel olarak değişiklik yaşayan kadınlarda geç döllenmenin yaşanma ihtimali çok daha yüksektir. Kişilerin kullandıkları ilaçlar ya da stres gibi çevresel faktörler de adetin gecikmesine neden olabileceği gibi geç döllenmeye de sebep olabilmektedir. Geç döllenme, adet döngüsü düzenli olmayan tüm kadınların yaşayabileceği bir durumdur.

  • geç döllenme
  • geç döllenme nedir
  • geç döllenme belirtileri
  • geç döllenmenin oluşması
  • geç döllenmenin riski
  • geç döllenmenin dezavantajları
Yorumlar
Başak Altun Çocuk sahibi olmak istiyorum ama ben bu zamana kadar hep adet düzensizliği yaşamıştım. Şimdi doktorum aban geç döllenme yaşayabileceğimi söyledi. Bu durum çocuk sahibi olmamı etkiler mi? Yani bu çok önemli bir durum mu onu tam anlayamadım. Geç olsa da hiç olmama ihtimali olur mu? cevapla
yorum yaz
Kaplan Boğan Bitkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerede Yetişir?