Grip aşısı; ölü bir aşı olup, her yıl kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı korunma yöntemidir. Aşının etkisi 2-3 hafta sonra görülmeye başlar.
Grip Aşısı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Gripten korunmanın en etkili yöntemi zararlı gıdalardan uzak durup, sağlıklı beslenip spor yaparak bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Bulaşıcı bir hastalık olan grip, aşı ile önlenebilmektedir. Grip aşısı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Grip virüsü her yıl genetik yapısını değiştirdiği için her sene düzenli olarak tek doz uygulanması önerilmektedir. Virüs yapısının değişmesiyle birlikte aşının içeriği de farklılık göstermektedir. Aşı çeşitleri; Inactivated Influenza Vaccine (IIV), Recombinant Influenza Vaccine (RIV3), Live Attenuated Influenza Vaccine (LAIV4) gibi farklı çeşitlere sahip olabilir. Her sene değişen virüsler sebebiyle aşı içerikleri de isimleri de farklılık gösterebilmektedir.
Grip Aşısının Faydaları Nelerdir? Fiyatı Ne Kadar?
Aşının göstereceği etki dönemin virüsüyle uyumuna, aşı olan kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Uzmanlar, sağlıklı yetişkin bireylerin %90'ını hastalıktan koruduğunu ifade etmektedir. Yaşlılarda ve hastalığı olan kişilerde aşının koruyuculuk özelliği az miktarda azalsa da, yine de oluşabilecek komplikasyonların ve ani ölümlerin engellenmesine yardımcı olur. Uzmanlar aşı sayesinde özellikle yaşlılarda hastahaneye yarış oranının yarı yarıya, ölümlerin de %80 oranında azaldığı söylemektedir. Aşıyı uygulamak için en ideal vakitler Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Salgınlar bahar ayının ortaları ve sonlarına kadar sürebildiği için şayet aşı bulunursa Ocak-Şubat aylarında da aşı uygulanabilir. Grip aşısının etkisini göstermesi yaklaşık olarak 2 haftayı bulur. Virüsler her sene değiştiği için, aşıların içeriğindeki maddeler de değişiyor. Buna bağlı olarak her yıl fiyatlarda da değişiklik görülmektedir.
Grip Aşısının Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Aşı sonrasında, aşının yapıldığı bölgede hafif ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir. Bu olası bir yan etkidir. Bunun haricinde istisnai olarak ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi yan etkiler görülebilir fakat birkaç gün içerisinde bu şikayetler geçmektedir. Her ilaç kullanımında olduğu gibi aşı sonrasında da kişilerde nadir de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. En çok merak edilen konulardan birisi de "aşı olduktan sonra da gribe yakalanma ihtimalim var mı?" sorusudur. Aşı olmuş dahi olsanız, vücudunuza giren grip virüsünün aşı içeriğinden farklı tipte olması gribe yakalanmanıza sebep olur.
Grip Aşısı Nerede Yapılır? Kimlere Yapılmaz?
Aşı her zaman tam teşekküllü sağlık merkezinde, doktor kontrolünde yapılmalıdır. Özellikle 65 yaş üstü bireyler, şeker hastaları, astım hastaları, kalp ve damar hastalığına sahip kişiler, kronik akciğer hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler aşının önerildiği grupta yer aldıkları için düzenli olarak aşı olmalıdırlar. Grip aşısının yapılması önerilmeyen gruplar; hamileliğinin ilk 3 ayının içinde olan kadınlar, 6 aydan küçük bebekler ve ciddi yumurta alerjisi olan kişilerdir.