Yaşam 20 Haziran 2021 - 09:26:03

Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Tarifi

Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Tarifi

Ramazan ayının gelmesiyle beraber birçok kişinin tatlı olarak ilk tercihi haline gelen güllaç muhteşem lezzeti ve görüntüsüyle birlikte Türk mutfağının en nadide lezzetlerinden birisi olarak gösterilebilir.

Güllaç Nedir? Nasıl Olur?

Osmanlı döneminde ülkemizin sınırlarının çok geniş seviyelere ulaşması ve nüfusunun ister istemez yükseliş içerisinde olması birçok farklı kültürün bir araya gelmesine sebep olmuştur. Bu durum Türk mutfağını ciddi biçimde etkilerden birçok farklı yemek ve tatlı ülkemizin mutfağına girmeyi başarmıştır. Osmanlı döneminde başlayan ve günümüze kadar devam eden bir eylem olarak bayanlar nişasta ve un kullanarak yaptıkları yufkaları bir kenara alıp kurutmaktadır. Kısa süre içerisinde bir şey hazırlamak istediklerinde bu yufkaları su ve süt ile ıslatarak kullanabilirler. Bu şekilde kullanıldığı dönemde ıslatma işleminin gül suyu ile yapılması ve insanların çok hoşuna gitmesinin ardından güllü aş tatlısı ortaya çıkmıştır. Sürekli olarak söylenerek günümüze güllaç olarak gelen bu tatlı ramazan ayı geldiğinde ilk akla gelen yiyeceklerden birisidir.

Güllaç Malzemeleri Nelerdir? Nasıl Hazırlanır?

Güllaç hazırlarken kişiler kendi yaptıkları yufkaları kullanabildikleri gibi marketlerden özel olarak güllaç yaprağı da satın alabilirler. Tamamını marketlerden alarak kısa süre içerisinde tatlısını hazırlamak isteyen kişiler,

  • 10 adet güllaç yaprağı,
  • 1,5 litre süt,
  • 2 bardak toz şeker,
  • Küçük parçalara ayrılmış ceviz içi,
  • Vanilya,
  • İsteğe göre gül suyu
  • Üzerinde tat vermesi ve görüntüyü güzelleştirmesi için nar ya da antep fıstığı satın alarak gerekli malzemeleri tamamlayabilirler.

Güllaç Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir tencerenin içerisine süt, şeker ve vanilya atılarak şeker erinceye kadar iyice ısıtılır. Süt el yakmayacak kıvama geldiğinde kapatmak gerekmektedir. 2 kepçe kadar sütü alarak tepsiye döken kişiler, ortadan ikiye ayırdıkları güllaç yapraklarını sütün üzerine bırakmaya başlarlar. Bunun ardından üzerine de süt dökülerek yaprakların iyice ıslanması sağlanmaktadır. 5. Kez bu işlem yapıldıktan sonra ara kata ceviz dökülerek daha lezzetli hale gelmesi sağlanır. Son katta atıldıktan sonra güllacın ana hatları tamamlanmış olur. Bu aşamadan sonra isteyenler gül suyunu süt ile karıştırıp üstüne dökebilirler. Aynı şekilde nar ya da antep fıstığı ile süslemek de doğru olacaktır.

Güllaç Tatlısı Kaç Kaloridir?

Ramazan ayında insanların beslenme düzenleri değiştiğinden hızlı bir kilo alma evresine girerler. Bu evre içerisinde dikkatli olmazlarsa telafisi çok zor olacak şekilde vücutlarında bozunmalar meydana gelebilmektedir. Şerbetli tatlılardan kaçınmak isteyen kişiler güllaç tercihinde bulunabilirken bir porsiyon güllaç tükettiklerinde yaklaşık olarak 140 kalori almış olacaklardır. Çok düşük bir kalori değeri gibi gözükmese de tatlı sınıfında bulunduğundan ideal bir ürün olarak gösterilebilir. Sürekli olarak tüketmekten kaçınılsa da haftada 1 porsiyon tüketmek çok olumsuz etki etmeyecektir. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan güllaç, ramazan ayında lezzetli ve hafif bir tatlı tüketmek isteyen kişiler için en doğru seçim olacaktır.

  • güllaç
  • güllaç nedir
  • güllaç malzemeleri
  • güllaç tarifi
  • güllaç tatlısı
  • güllaç nasıl yapılır
Yorumlar
Seren Sarıoğlu Güllaç yufkası nasıl olur? Tarifi ve kalorisi nedir? Nasıl yapılır? Daha önce hiç güllaç yapmadım hep satın alırdım. Şimdi kendim yapmak istiyorum ve olur mu bilmiyorum. Çok ağır olmayacak şekilde düşük kalorili nasıl yapabilirim? cevapla
yorum yaz
Cümbez Ağacı Nedir? Meyvesi Yenir mi? Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?