Diyet 23 Eylül 2023 - 14:21:57

Gut Diyeti Nedir? Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılır?

Gut Diyeti Nedir? Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılır?

Gut diyeti; gut hastalarının vücudundaki ürik asit seviyesinin ve dengesinin oluşmasına yardımcı olan bir beslenme programı şeklinde nitelendirilmektedir.

Gut Diyeti Nedir, Ne Demek?

Gut hastaları bazı yiyecekleri yediği zaman vücutlarında ürik asit yükselmesi meydana gelmektedir. Bu da hastalığın daha çok şiddetlenmesine sebebiyet verir. Gut diyeti, hastalığın ilerlemesini önlemek ve ürik asit değerinin dengelenmesini sağlamaktır. Bu diyette, sindirim sağlandığı zaman ortaya yüksek oranda ürik asit değerinin çıkmasına sebebiyet veren besinlerin tüketilmemesi sağlanmaktadır. Bu diyetin amacı kilo vermek ya da zayıflamak değil asıl olarak hastanın durumunun daha iyiye gitmesini sağlamak ve hastalığın tedavisine katkı sağlamaktır.

Sağlıklı bir insan vücudunda pürin isimli maddeler yiyeceklerden ortaya çıkan ürik asidin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Gut hastalarında bu durum tam tersi şekilde işler ve bunun sonucunda hastalık şiddetlenir. Eğer bir insan gut hastalığına sahipse mutlaka diyet uygulamalıdır. Sağlıklı beslendiği zaman hem hastalığının iyileşmesi hem de dengeli bir kiloya ulaşmayı sağlayabilir.

Gut Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyette içecek bakımından tüketilebilenler az yağlı süt, yoğurt, kahve, ıhlamur ve çaydır. Tam yağlı süt ve alkol ile sınırlandırılması hatta tüketilmemesi gereken içecekler arasında yer almaktadır. Bu hastalarının beyaz ekmek ve mısır ekmeği tüketmesi gerekmektedir. Çavdar ekmeği, esmer ekmek ya da çavdar krakeri tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir. Unlu yiyecekler, patates, pirinç, makarna, erişte, şehriye yenmesi serbest olan besinler arasında yer almaktadır. Yumurta kızarmış şekilde değil sebzeli veya katı pişmiş şekilde tüketilmelidir. Yağlı et sularının tüketilmemesi gerekmektedir.

Gut diyetinde meyve ve meyve suyu tüketimi serbesttir. Aşırı olmayacak şekilde tüketim sağlanabilmektedir. Yağı az sığır eti, dana eti, kuzu, tavuk, hindi, balık günde 60 gr ve altında tüketim sağlanması serbest olarak nitelendirilirken, karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ançüez, sardalya, ördek eti, kaz eti tüketimi sınırlandırılması gereken yiyecekler arasında yer almaktadır. Belli gramlarda kurubaklagil ve sebze tüketimi sağlanabilmektedir.

Gut Diyeti Nasıl Olmalı?

Pürin açısından zengin olan yiyeceklerin azaltılması gerekmektedir. Akut olarak ataklar meydana geldiği zaman et, balık, kümes hayvanları tüketimlerinin gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Yağ açısından zengin besinlerin tüketilmemesi gerekir. Çünkü yağ, vücuttaki ürik asit atılımının engellenmesine neden olur ve azaltır. Bundan dolayı sınırlı tüketilmelidir. Aşırı kiloda olmak gut hastalığını ve şiddetini arttırmaktadır. Bu nedenle gut diyeti uygularken düzenli ve sağlıklı beslenerek mutlaka kilo vermeye çalışınız.

Gut Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak gut hastalığı şişman insanlarda meydana gelmektedir. Bu nedenle dengeli beslenme ile fazla kilolardan kurtulmak gerekmektedir. Bunun için gün içerisinde egzersiz ve hareket düzeyinin artmasını sağlayınız. Alkolden kesinlikle uzak durunuz ve aynı zamanda bol miktarda su tüketmeye özen gösteriniz. Suyun fazla tüketilmesi ürik asidin vücuttan atılımının kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca doktorunuza danışarak C vitamini alabilirsiniz.

  • gut diyeti
  • gut diyeti nedir
  • gut diyeti nasıl yapılır
  • gut diyeti nasıl olmalı
  • gut hastaları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Doğal Yağ Yakıcı Karışımlar, Besinler ve İçecekler