Sağlık 08 Haziran 2021 - 14:33:29

Hafıza Kaybı Sebepleri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Hafıza Kaybı Sebepleri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Tıp dilinde amnezi isimi ile tanımlanan hafıza kaybı rahatsızlığı beyin kısmında oluşan hasarlardan kaynaklanan hastalıktır.

Hafıza Kaybı Nedir, Ne Demek?

Kalıcı ve geçici olarak kategoriye ayrılan bu sorunun geçici hafıza kaybı belirtileri çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Genel olarak altı saat devam eden hafıza kaybı kişide ciddi bir soruna yol açmaz. Geçici hafıza kaybı belirtileri arasında kusma, baş ağrısı, ölme korkusu, mide bulantısı, görme bozukluğu, kalbin hızlı bir biçimde atması, ayak ve ellerin soğuk olması, ani şekilde ateş basması, karıncalanma hissi, ürperme, iğne batması vardır.

Hafıza Kaybı Sebepleri Nelerdir?

Cinsel temas, stres, ani bir biçimde sıcak ya da soğuk suya girmek, ilaç kullanmak, vücudu yoran fiziksel aktivitelerin uygulanması, depresyon, çalışma şartlarının çok ağır olması, ruh sağlığı ile ilgili problemler, sigara kullanmak, Beyinde yer alan tümörler, Hafif bir şekilde meydana gelen kafa travması ve yaralanma, hipertiriodizm, uyuşturucu, alkol kullanmak, B12 vitaminin eksik olması, endoskopi ve anjiyo yapılması problemin oluşmasına neden olan faktörler arasında gösterilmektedir.

Hafıza Kaybı İsimleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Travmatik Hafıza kayıpları baş ayarlanması ile meydana gelmektedir ve geçici bir durumdur. Diğerleri global hafıza kayıpları, anterograd hafıza kayıpları, kaynak amnezisi hafıza kaybı, disosiyatif kayıplar, korsakov sendromu kayıpları, laküner kayıplar, psikojenik kayıplar, disosiyatif füg kayıplar, posthipnotik kayıplar ve infantil hafıza kayıplarıdır. Beyin kısmına zarar veren çeşitli hastalıklar vardır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir; Alzheimer, Lewy cismi demansı, vasküler demans, frontotemporal demans olarak gösterilmektedir.

Hafıza Kaybının Belirtileri Nelerdir?

Kişinin sürekli olarak aynı soruyu sorması bir tür hafıza kaybıdır. Bunun yanı sıra kişi konuştuğu esnada sıkça tekrar edilen sözcükleri unutabilmektedir. Kelimelerin karışması ve sözcüklerin unutulması belirtiler arasında yer alır. Belirli yönergelerin takip edilme yetisinin kaybedilmesi, nesnelerin, eşyaların yanlış yerlere koyulması, davranışların ani bir şekilde değişmesi, basit işlerin çok uzun bir zaman diliminde tamamlanması, bilindik bir alanda kaybolmak gibi durumlar belirtilerdendir.

Hafıza Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Geçici hafıza kaybı problemi için herhangi bir tedaviye gerek olmadığı ifade edilmektedir. Geçici hafıza kayıplarının kendi başına geçtiği söylenir. Kayıpların ciddi olması halinde ise ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Meydana gelen rahatsızlığın öncelikle doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve hekimin önerdiği tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.

  • hafıza kaybı
  • hafıza kaybı nedir
  • hafıza kaybı sebepleri
  • hafıza kaybının belirtileri
  • geçici hafıza kaybı
Yorumlar
Irmak Güleç Hafıza kaybı yaşayan insanlar neleri unutur? Geçici hafıza kaybı durumunda ne yapmak gerekiyor? Hafızanın eskisi gibi olması için hangi yöntemler uygulanmalı? Bide geçici hafıza kaybı ne kadar sürer? cevapla
yorum yaz
Çoban Çökerten Çayı Nasıl İçilir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları