Kadında psikolojik ve fizyolojik olarak meydana gelen adet gecikmesi, stres, aşerme gibi değişiklikler gebelik anlamına gelmektedir.
Hamilelik Döneminin Önemi Nedir?
Gebelik dönemi veya öncesinde kişinin sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi için mutlaka doktora danışması gerekir. Zorlu bir süreç olan gebelik döneminde çeşitli faktörler meydana gelebildiğinden dolayı doktorun önerdiği adımların kişinin ve bebeğin sağlığı adına takip edilmesi gerekmektedir.
Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler
Sigara içen kadınların gebe kalmadan önceki süreçte yapması gereken adımlardan biri sigaranın bırakılmasıdır. Sigaranın içilmesi ile vücuda giren nikotin gibi zehirli maddeler gebe kalmadan önceki süreçte bebek oluşumu için gerekli olan yumurtaların DNA sına zarar vermektedir. Özellikle gebelik döneminde sigara kullanımına devam edilmesi, sigaradaki zehirli maddelerin bebeğe giden damarlarda bulunan kan akımının dengesini bozarak bebeğin düşük doğma olasılığını arttırdığı ifade edilmektedir. Bir diğer yapılması gereken önemli adım ise alkolü bırakmaktır. Gebelikten önceki dönemde alkol alımı tam anlamıyla bırakılmalıdır. Gebelik döneminde kişi çok az oranda alkol dahi alsa düşük olasılığı artış göstermektedir. Hatta alkolden dolayı bebekte gelişme geriliği meydana gelmektedir. Kişi gün içinde alkol kullanıyor ise bebeğin gelişme geriliği, organlarında çeşitli hasar ve zeka geriliğinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Hamile Kalmadan Önce Beslenme Nasıl Olmalı?
Beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. En önemli etkenlerden biri olan beslenme şekli gebelik dönemi öncesi ve gebelik döneminde önem teşkil eder. Kişi gebe kalmadan önce temel besin gruplarından yararlanmalıdır. Temel besinlerin her gün düzenli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Ayrıca kişinin gün içinde üç öğün beslenmesi önemlidir. Gebelikten önce kurumuş gıdalar tüketilebilir. Karbonhidratların çok aşırı oranda tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Çünkü karbonhidrat içeren besinlerin fazlası yağ depolamaktadır. Vejetaryen olan kişilerin gebelikten önce protein içeren besinler almaları tavsiye edilmektedir. Folik asit, kalsiyum, protein, demir gibi vitamin ve mineraller düzenli olarak tüketilmelidir.
Hamile Kalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Demir eksikliği olan kadınlar gebe kalmadan önce tedavi olabilmektedirler. Bu sorun birçok kadının yaşadığı problemler arasında yer almaktadır. Kişinin halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlar yaşaması gebelik döneminde artış göstermektedir. Bunun yanı sıra demir eksikliğinin olması kansızlığa yol açabilmektedir. Hal böyle olunca bu tür problemlerin bebeğe geçme olasılığı bulunduğu için gebelikten önce kişinin demir eksikliği varsa tedavi edilmesi gerekir. Diş tedavisi olan kişilerin gebelikten önce bu süreci tamamlaması tavsiye edilmektedir. Diş eti ve ağız bakımı hekim kontrolünde gebelikten önce yapılmalıdır.
Hamile Kalmadan Önce Doktora Gidilmeli mi?
Gebe kalmadan önce sağlık kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Kişinin sağlıklı olması gebeliğin daha rahat bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. Bu yüzden herhangi bir problem oluşma ihtimali karşısında kişinin bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmesi gerekir. Hastalık durumlarında hekim kontrolünde tedavi yapılmaktadır. Hamile kalmadan önce yapılması gereken hazırlıkları doktora danışmak ve detaylar hakkında bilgi almak önem teşkil etmektedir.