Sağlık 17 Mart 2021 - 11:40:28

Hamilelikte Çay ve Kahve İçmek Zararlı mı?

Hamilelikte Çay ve Kahve İçmek Zararlı mı?

Günlük hayatta sık tükettiğimiz vazgeçilmez içecekler arasında yer alan çay, gebelik döneminde de içilebilen zararsız bir içecektir. Hamilelikte çay içmek ve kahve tüketmek, içerisinde yer alan kafein nedeni ile sınırlı olması gerekmektedir. Hamilelikte kaç bardak çay içilir, kahve içmek zararlı mıdır gibi sorular varsa kafanızda yazımızı okumaya devam ediniz.

Hamilelikte Çay İçmek Zararlı mı?

Kadınlar için en özel dönemlerde biri olan gebelik sürecinde tüketilen her şeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu dönemde içtiğiniz yediğiniz besinler bebeğinizin gelişimine doğrudan katkı sağlamaktadır. Gebelikte kafein tüketimi sınırlı olmalıdır. 1 çay bardağı çayı kafein değerine baktığımızda 40 mg. olarak belirtebilir. Gebelikte günlük kafein miktarı 200 mg. sınırında olmalıdır ve bu rakamı geçmemelidir. Hamilelikte çay içmek zararlı değildir. Fakat günde en fazla 3-4 bardak içilmelidir. Fazlası vücutta yan etki oluşturmaktadır.

Birçok kadın hamilelikte çok çay içtim gibi söylemler belirtebilmektedir. Alınan kafein miktarının vermiş olduğu zarar henüz kanıtlanmamıştır. Fakat uzmanlara göre gereğinden fazla çay içmek düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum ihtimallerinde artış meydana getirebilir. Bununla birlikte kafien plasenta aracılığı ile bebeğin vücuduna girebilir ve gelişim geriliği, gelişim bozukluğu, kilo kaybı gibi etkiler meydana getirebilir. Bundan dolayı çay tüketiminin sınırlı yapılması gerekmektedir. Hamilelikte çay içmek cinsiyet konusunda belirleyici bir özelliğe sahip değildir. Baz kadınlar bu dönemde çaydan tiksindiğini ve bunun bebeğin cinsiyeti ile alakalı olduğunu düşünmektedir. Fakat bu konuda bilimsel bir detay bulunmamaktadır.

Hamilelikte Kahve İçmenin Zararları Nelerdir?

Birçok anne adayı hamilelikte Türk kahvesi tüketiminin zararlı olup olmadığını merak etmektedir. Bir fincan kahvenin kafein oranı 60 mg. olarak tanımlanmaktadır. Hamile kadınlar için günde 1 fincan Türk kahvesinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat fazla tüketilirse aynı şekilde kafein vücuda ve bebeğe zararlı olabilir. Kafeinsiz kahve hamilelik döneminde tüketildiği zaman kafein kısıtlaması sayesinde zararı olmayacağı düşünülse de bu tam olarak o şekilde değildir. Yapılan araştırmalara göre bu tarz kahveler kötü kolesterolü yükselmesine neden olan proteini yükseltmektedir. Bu da sağlıksız etkiler meydana getirebilir. Piyasada pek çok kafeinsiz kahve çeşidi vardır. Bunlardan tam emin olmayacağınız için sınırlı tüketim sağlayınız.

Hamilelikte Çay Yerine Ne İçilmeli?

Yeşil çay kafein açısından çok daha düşük değerlere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, gebelik döneminde daha faydalı olarak kabul edilir. 5 bardak yeşil çay içseniz vücudunuzda giren kalori miktarı yaklaşık 100 mg. olur. Bu siyah çay ile iki bardak için 80 mg. şeklindedir. Fakat yeşil çay folik asit seviyesini olumsuz yönde etkileyebileceği için bu süreçte çok fazla tavsiye edilmemektedir. Nar çiçeği çayı hamilelikte içilir mi diye baktığımızda bunu doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Gebelik sürecinde ıhlamur, papatya, rezene, zencefil, kuşburnu gibi çayları aşırı olmayacak şekilde tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Hangi Çay İçilmez?

Gebelik döneminde düşüğe neden olan bitki çayları bulunmaktadır. Ahududu çayı, adaçayı, kekeik çayı ve sarı kantaron çayı riskli çaylar olarak tanımlanmaktadır. Gebelikte asla tavsiye edilmemektedir. Bunlar fazla miktarda tüketilirse kanamayı ve rahim kasılmalarını etkiler. Bu da erken doğum meydana getirebilir. Doktorunuza danışmadan herhangi bir bitki çayını tüketmeyiniz.

  • hamilelikte çay içmek
  • hamilelikte çay içmek zararlı mı
  • gebelikte kafein tüketimi
  • hamilelikte çok çay içtim
  • hamilelikte çay içmek cinsiyet
  • hamilelikte kahve içmenin zararları
  • hamilelikte türk kahvesi tüketimi
  • kafeinsiz kahve hamilelik
  • hamilelikte çay yerine ne içilmeli
  • nar çiçeği çayı hamilelikte içilir mi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Demir Hindi Nasıl Yenir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?