Havucun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Günde Ne Kadar Havuç Yenmeli?
Kış aylarının vazgeçmiz sebzelerinden bir olan havuç; zengin vitamin ve mineral içeriği bulunan, maydanozgiller familyasına ait olan, kökü toprağın altında gelişterek büyüyen bir besindir.
Havucun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
A, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan havuç; pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır ve magnezyum içeren vücuda son derece faydalı olan bir sebzedir. Vücuda kuvvet veren bu sebze, vücudun vitamin eksikliğini giderirken, gözlere iyi gelir, kansızlığa faydalıdır ve hemoglabin ile eritrositleri çoğaltır. cildin asit oranının dengelenmesini sağlayan bu sebze aynı zamanda vücudu tazeler ve yeniler. Havuç ne işe yarar diye bakacak olursak eğer;
- İçeriğinde yer alan A vitamini sayesinde gözler için faydalıdır. Yaşlanma sonrasında oluşan görme rahatsızlıklarını önler ve aynı zamanda katarakta karşı etkilidir.
- Beta-karoten bakımından zengin olan havuç hem kalp hastalıklarının hem de kanser gibi rahatsızlıkların önlenmesine destek olur. İçeriğinde antioksidan ve beta karoten prostat, akciğer ve kolon kanseri bakımından vücudu korur.
- Havuç suyunun içerisinde biyoaktif kimyasallar, miyeloid, lenfoid bileşenleri kansere yol açan hücrelerin büyümesini engeller. Bununla birlikte mesane kanserine karşı da etkisi vardır.
- Beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Havucun beyne faydalarına baktığımızda; yaşlanma, darbe, hasar sonrası zarar gören beyin hücrelerinin onarılmasını destekler.
- Lif bakımından zengin olması sayesinde parazitlerin temizlenmesini sağlar ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Antioksidan bakımından da zengindir.
- Hücrelerin onarılmasına yardımcı olur ve vücuda yerleşmiş olan virüs ve bakterileri önler.
- Antiseptik olan havuç, cilt problemlerine iyi gelir. Ciltteki enfeksiyonları giderir. Cilt yüzeyinde arındırıcı etki oluşturur.
Vücuttaki toksin maddelerin atılmasını sağlaması sayesinde her gün havuç yemek, dişlere, cilde ve diğer tüm organlara faydalıdır. Anne sütünün artması, vücuda enerji vermesi, öksürüğün hafiflemesi gibi sayısız faydası vardır.
Havucun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Normal bir şekilde tüketildiği zaman havucun yan etkisi olmazken, aşırı ve bilinçsiz tüketiminde vücuda birtakım zararları olabilir. Gereğinden fazla beta-karoten tüketilmesi ciltte sarı ve turuncu bir renkt meydana getirir. Ciddi bir riski yoktur. Fakat A vitamininin işlevini kısıtlayabilir ve engelleyebilir. Göz, kemik ve ciltte bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak semptomlar meydana gelebilir.
Bazı insanların havuç alerjisi vardır ve yediklerinde kaşıntı gibi etkiler oluşabilir. İçeriğinde A vitamini çok fazla alındığı zamanda zehirlenme meydana getirebilir. Gereğinden fazla tüketilmesi vitamin ve minerallerin olumsuz etki oluşturmasına neden olabilir. Yüksek potasyum özelliği nedeni ile böbrek hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.
Günde Ne Kadar Havuç Yenmeli?
İçermiş olduğu vitamin ve mineraller sayesinde tam şifa deposu olan havuç günde 1 tane yenebilir. Bu kadar yeterlidir. Yatmadan önce havuç yemek tüm gece vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki toksin maddelerin arınmasını sağlar. Her gün havuç yemek zararlı mı diye soracak olursak gereğinden fazla tüketilmesi vücutta bazı yan etkiler oluşturabilir.
Normal bir şekilde tüketildiği zaman vücuda fayda sağlarken fazla havucun zararları neden ile tüketimi konusunda dikkati olunmalıdır. Çiğ ya da pişmiş halde tüketilen bu sebze aynı zamanda salatalarda ve yemeklerde de tercih edilmektedir.
Havuç Yemek Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?
Lif ve su içeriği yüksek, kalorisi düşük olan havuç, aç kalmadan zayıflamak için oldukça idealdir. Uzun süre tok tutan ve acıkmayı önleyen havuç ile zayıflayanlar etkilerden oldukça memnun kalmaktadır. Haşlanmış şekilde, pişmiş olarak ya da çiğ olarak bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Fazla kilolarınızda kurtulmak için diyet yapıyorsanız, pişmiş olarak değil çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Pişmiş havuç içeriğinin glisemik yükü fazla olduğundan insülin değerlerinde dengesizlik oluşturabilir. Bundan dolayı kilo verme sürecinde dikkatli olunmalıdır.