Sağlık 13 Haziran 2021 - 12:30:12

Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Testi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Testi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişinin vücut sağlığının normal bir şekilde korunması ve hormonlarının sağlıklı bir şekilde vücutta salgılanması için yaşam koşullarına, beslenme şekillerine ve vücut yapısına dikkat etmesi gerekir.

Hormon Bozukluğu Nedir? Nasıl Olur?

En ufak stres ortamı bile hormonların salgılanmasında farklılık meydana getirebilir. Kullanılan ilaçlar ve gebelik gibi durumlar hormonların bozulmasına sebep olur. İnsan vücudunda salgılanan hormonları az ya da çok olması birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Hormonların kalıcı hastalıkların meydana çıkmasında da etkin rol oynamaktadır. Hormon bozukluğu genel olarak yapılan hormon testi ile anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra fiziksel değişimlerde hormonlarda bir sorun olduğunu gösterebilir.

Hormon Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Kişinin vücudunda salgılanan hormonların düzensiz olması fiziksel bazı değişikliklerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Özellikle kadınlarda tüylenme çok fazla ise hormonlarının düzensiz salgılandığı çok belirgin bir şekilde belli olmaktadır. Yüz ve sırt bölgesinde kıllanmalar erkeklik hormonunun daha fazla vücutta salgılandığını gösterebilir. Bunun yanı sıra şeker hastalarında insülin hormonu yetersiz kalan bir hormondur. Pankreas tarafından salgılanan bu hormon vücutta enzimlerin doğru görev yapmasını sağlar. Fakat hücrelere ulaşamayan enzimler hücrelerde tahribata neden olur. Sağlıklı bir bireyde hormon dengelerinin düzenli olması hastalıklardan korunması için fırsat oluşturmaktadır.

Hormonların Etkileri Nelerdir?

Büyüme hormonlarının yeteri şekilde çalışmaması kişinin olması gerektiğinden daha küçük bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Ayrıca gebelik döneminde hormonların çok hızlı çalışması fiziksel değişimlerin gözle görülür hale gelmesine sebep olur. Gebelik döneminde ciltte oluşan döküntüler, saçlarda olan sık dökülme veya tüylenmenin çok olması vücuttaki bazı hormonların düzensiz çalıştığını işaret edebilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurularak gerekli hormon testlerinin yapılması gerekir.

Hormon Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğu kişi de meydana gelen hormon düzensizliği dışarıdan ek hormon alımı ile tedavi edilebildiği gibi ayrıca çok fazla salgılanan hormonlarında kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda kişinin hormon düzensizliğinde tüketmesi gereken gıdalarda söz konusu olmaktadır. Düzenli beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlığı edinen çoğu kişi de vücut kendi kendini onararak hormonların düzenli çalışmasını sağlayabilmektedir. Fakat bazı durumlarda da tedavi uygulanması gerekebilir. Hormonlardaki ani değişimler vücutta iç organların zarar görmesine neden olmaktadır.

Hormon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

İç organların zarar görmemesi için yapılan hormon testleri sonrasında mutlaka hekim kontrolü altında tedaviye başlanmalıdır. Bunun yanı sıra kişinin aile geçmişinde hormonlar ile ilgili bir sorunun olup olmadığı da araştırılabilir. Hormonlardaki düzensizlik belli bir yaş aralığında meydana gelebilmektedir. Özellikle büyüme çağında ergenlik dönemindeki hormonların hızlı çalışması ilerleyen dönemlerde kişinin sıkıntı yaşamasına neden olabilmektedir. Fiziksel olarak değişimlerin gözle görülür olması kişiyi sosyal çevresinde de sıkça rahatsız eden bir duruma getirmektedir. Bu nedenle hormon düzensizliklerinin mutlaka tedavi edilmesi ve kişinin vücut sağlığı her zaman ön planda tutulmalıdır.

  • hormon bozukluğu
  • hormonlardaki düzensizlik
  • hormon testleri
  • hormon düzensizliği
Yorumlar
Hülya Akgül Hormon bozukluğu nasıl anlaşılır? Sivilce yapar mı? Ya da kilo yapar mı? Son zamanlarda hem kilo almaya başladım hem de kilomda artış meydana geldi. Bunun hormon düzensizliği nedneiyle olabileceğini düşünüyorum. cevapla
yorum yaz
Kamburluk İçin Dik Duruş Korsesi