Sağlık 08 Nisan 2021 - 11:40:46

İdrar Kokusu Neden Olur? Nasıl Giderilir?

İdrar Kokusu Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Asıl olarak idrarın kokusu nötrdür. Fakat bazı durumlarda yoğun idrar kokusu ile karşılaşabiliriz. İdrar kokusu neden olur sorusuna yanıt bulacağımız yazımızda aynı zamanda bunun giderilmesi için birtakım önerilerde bulunacağız.

İdrar Kokusu Neden Olur?

İdrar sağlık hakkında pek çok söylemektedir. İdrarın rengi vücuttaki su oranını belirtirken aynı zamanda beslenme alışkanlıkları, teşhisi henüz konulmamış ya da var olan hastalıklar hakkında bilgi vermektedir. Aynı şekilde idrarın kokusu da vücutta olan biten hakkında ipucu vermektedir. İdrar kokusu sebepleri birtakım sağlık sorunlarının gelişmesi ile yakından alakalıdır. Bunları şu şekilde sırlayabiliriz:

Az su içmek: Eğer ki gün içerisinde yeterli miktarda su içmiyorsanız idrarınızdan amonyak kokusu gelebilmektedir. İdrar seyrelmesine yardımcı olacak kadar su olmadığı için idrarda atık maddeler olur ve rengi koyulaşır. Bu da koku meydana getirir. Su içmeyi artırdığınız zaman koku gidecektir.

İdrar yollarında ya da mesanede enfeksiyon: İdrar enfeksiyonları idrarın oldukça kötü kokmasına neden olmaktadır. İdrarınızda koku varsa eğer idrar yollarında, mesanede enfeksiyon ya da iltihaplanma söz konusu olabilir. Bundan dolayı eğer yoğun bir koku alıyorsanız mutlaka doktora danışınız. İdrarınızı yaparken acı ya da ağrı oluyorsa, daha sık idrar çıkıyorsanız ve sıkışma hissi meydana geliyorsa, idrarda kan izleri varsa, koyu renkli ve bulanık ise bu durum söz konusu olabilir.

Aşırı hahve içmek: Kahve içildiği zaman, bu içecek sindirimden geçtikten sonra içerisinde yer alan bir maddeden dolayı kokusu kalmaktadır. İdrarda da aynı şekilde bu kokunun olabileceği belirtilmektedir.

Sarımsak ve Soğan yemek: Aşırı miktarda sarımsak ve soğan tükettiğiniz zaman idrarınız çok kötü kokabilir. Kahve içtiğinizde olduğu gibi sarımsak ve doğal tükettiğinizde de kokusu idrara geçebilir.

Kuşkonmaz yemek: İdrarın kokulu olmasının nedenlerinden biridir. Bu bitkinin içerisinde yer alan bir enzim idrarda koku meydana getirebilmektedir.

Diyabet: Şeker hastası olan kişilerde bu durum söz konusu olabilir. Diyabette idrar kokusu, böbreklerin fazla şekeri idrar yolu ile dışarı atması sonucunda tatlı bir şekilde koku olması ile anlaşılmaktadır. Sadece şeker hastası olmanıza gerek yok. Gün içerisinde çok fazla şeker tükettiyseniz de bu durumla karşılaşabilirsiniz.

Bağırsakta Sızıntı Olması: Mesane ve bağırsaklar arasında fistül oluştuğu zaman bağırsak içeriği ile mesane içeriği karışır ve bu da idrarın çok kötü kokulu olmasına neden olur. İltihaplı bağırsak sendromu yaşayan kişilerde meydana gelebilir. Bazı kanser hastalıkları, radyasyon terapisi de bu duruma neden olabilir.

Eğer idrarınız çok kötü kokuyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. İdrar kokusunda değişiklik gözlemliyorsanız bu bir hastalığın semptomu olabilir.

İdrar Kokusuna Göre Hastalıklar Nelerdir?

Vücudumuz asıl olarak bizlere sürekli ipucu verir. İdrar kokusu vücuttaki pek çok hastalığın bir belirtisi olabilir. Eğer idrarda aseton kokusu varsa bu diyabet işareti olabilmektedir. İdrarda keskin koku olan amonyak kokusu böbrek ve karaciğer problemlerini göstermektedir. Bal kokusu varsa sistit hastalığının habercisi olabilir. Eğer çürük yumurtaya benzer bir koku meydana geliyorsa bu sindirim sistemindeki bir sorunu temsil eder. İdrarda balık kokusu gibi bir koku varsa bu cinsel bir hastalık belirtisi olabilir. Eğer ki ekşimsi bir koku varsa mide ya da kalın bağırsak iltihabı olabilir. Kokulu ve köpüklü idrar böbreklerden protein kaçağını ve aynı zamanda vücutta bir sağlık problemini göstermektedir. Bundan dolayı doktora gidilmelidir.

İdrar Kokusu Nasıl Giderilir?

İdrar yaptığınız zaman kokusundan rahatsız oluyorsanız öncelikle uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Hangi hastalıktan ya da durumdan kaynaklandığının bulunması gerekir. Eğer ki az su içildiği için oluyorsa su tüketimi artırılmalıdır. Eğer ki enfeksiyon varsa bunun giderilmesi için ilaç kullanılmalıdır. İdrar kokusunu önlemek için öncelikle sağlık problemlerinin giderilmesi gerekir.

  • idrar kokusu
  • idrar kokusu neden olur
  • idrar kokusu sebepleri
  • diyabette idrar kokusu
  • idrar kokusunda değişiklik
  • idrar kokusuna göre hastalıklar
  • idrarda keskin koku
  • kokulu ve köpüklü idrar
  • idrar kokusu nasıl giderilir
  • idrar kokusunu önlemek
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Atık Pillerin Zararları Nelerdir? Nasıl Yok Edilir? Toprağa Gömülür mü?