Bebek sahibi olamayan kişiler, in vitro fertilizasyon teknolojisi ile çocuk sahibi olma imkanı bulurken bu büyük problemlerinden kurtulmuş olacaklardır.
İn Vitro Fertilizasyon Nedir?
Bebek sahibi olmak için birçok farklı etmenin bir araya gelmesi gerekirken birçok farklı sebep bebek sahibi olmaya engel olabilir. Bu sebepler yaşandığında in vitro fertilizasyon teknolojisi devreye girer ve normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler çocuk sahibi olabileceklerdir. Bu yöntem klasik tüp bebek yönteminin tıp dilindeki adıdır. Kısaltması olan IVF tabiri de tıpta sıklıkla kullanılırken artık ülkemizde tamamen tüp bebek kelimesi tercih edilmektedir. Basit manada sperm ve yumurta hücresinin dış ortamda birleştirilmesi ve sonrasında tekrar anne rahmine konması işlemine verilen isimdir.
Tüp Bebek Kimlere Yapılır?
Tüp bebek uygulamaları her isteyen kişilere uygulanmazken çiftler belirli sorunlar olmadığı takdirde de başvuruda bulunmazlar. İlk olarak kısırlık teşhisi konulan kişilerde bu uygulama yapılmaktadır. Bayanlarda fallop tüplerinden birinde ya da ikisinde bir tıkanıklık söz konusu ise bu durumda gebelik işlemi doğal yollarla gerçekleşmeyebilir. Benzer bir durumda erkeklerde sperm hücresi üretimi yeterli değilse ya da spermler yumurta hücreleri ile birleşmek için yeterli hareketliliğe sahip değilse döllenme işlemi ve döllenmiş yumurtaya olan zigot oluşmaz. Bu durumlar olduğunda da çiftlerin tüp bebek yöntemine geçiş yapması gerekir. Buna ek olarak cinsel ilişkide sorun yaşayan ve bunu düzenli bir şekilde gerçekleştiremeyen çitler de bu yöntemi kullanabilmektedir.
İn Vitro Fertilizasyon Ne Zaman Yapılır?
Bebek sahibi olmada sorun yaşayan çiftlerin bu sorunlarını çözen in vitro fertilizasyon işlemi son derece hassas ve uzun süren bir işlemdir. Hem bayanların hem de erkeklerin bu işlem sırasında son derece sakin ve sabırlı olmaları başarıya ulaşmalarında çok büyük önem taşır. Bu tedavi anne üzerinde başlarken annenin adet gününün ikinci ya da üçüncü gününde tedavi için ilk aşamalar başlanmaktadır. Bu aşamalardan ilki araştırma aşaması olurken annelerin hormon düzeyleri ya da üreme hücrelerinin durumu bu dönemlerde incelenirken sorunun kaynağı aranmaktadır.
In Vitro Fertilizasyon Nasıl Yapılır?
İlk olarak yumurtalıkların uyarılması işlemine geçilmektedir. Bu işlem hamilelik ihtimalini arttıran bir işlemdir ve birden çok yumurta hücresinin döllenebilmesini sağlamaktadır. Bu uyarılma sürecinde ilaçlar kullanılırken ilaçların kullanım süreleri hastaya göre farklılık gösterebilmektedir. İkinci aşamada yumurtaların çatlatılması işlemine geçilir ve özel bir iğne kullanılır. Bu iğnenin uygulanma süresi başarı için çok önemlidir. Bu iğne de yapıldıktan sonra bayanların yumurta hücreleri genel anestezi işlemi uygulanarak dış ortama alınmaktadır. Daha sonra erkekten sperm hücreleri alınır ve dış ortamdaki yumurta hücresi ile birleşmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde embriyo oluşumu mümkün olurken bu oluşan embriyolar anne rahmine geri bırakılır ve beklemeye geçilir. In vitro fertilizasyon sonrası bayanlar yüksek ihtimalle gebeliklerini yaşamaya başlayacaklardır.