Sağlık 24 Aralık 2020 - 05:50:32

İnsan Vücut Sıcaklığı Kaç Olmalı? Neden Düşer?

İnsan Vücut Sıcaklığı Kaç Olmalı? Neden Düşer?

Yetikin bir bireyin vücut sıcaklığı 37 °C olarak belirtilirken, 35 °C altına düşmüş olması hipotermi olarak isimlendirilir ve normal olarak nitelendirilmez.

İnsan Vücut Sıcaklığı Kaç Olmalı?

Yaşamsal faaliyetlerin devam etmesi için insan vücut sıcaklığının belli bir derecede olması gerekmektedir. Hastalandığımız zaman vücut ısısında birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Genel olarak vücutta enfeksiyon ya da virüs algısı ateşin yükselmesine neden olur. Buradaki detayın vücudun virüsü yok etmek için ısısını arttırması olarak nitelendirilebilir. Özellikle son zamanlarda her birimizin korkusu haline gelen koronavirüs kişilerde normal vücut ısısı hakkında bilgilenmeye itmektedir. Yüksek ateş demek vücudun enfeksiyonla savaşması demektir.

Genel olarak normal yetişkin bir insanın vücut sıcaklığı 37 °C olarak belirlenmektedir. Fakat bunun 36 °C olması bir sorun teşkil etmez bu normal bir durumdur. Fakat 35 °C'nin altına düşmek vücutta ısı kaybının oluşması anlamına gelir ve tehlikeli bir durumdur. Vücut ısısı 37.3 ya da 37.5 gibi olduğunda da normal algılanmalıdır. Genel olarak ateş yüksekliği 38 °C'nin üzerine çıkması şeklinde nitelendirilmektedir. Bu durum söz konusu olduğunda ve belli bir süre düşmediğinde normal karşılanmamaktadır.

Vücut Isısı Neden Yükselir?

Vücutta meydana gelen değişimlere karşı bağışıklık sisteminin cevap vermesi vücut ısısının yükselmesi şeklinde olmaktadır. Ateşlenmek asıl olarak bir hastalık değildir. Bu bağışıklığın çözüm yaratmak için girmiş olduğu çabayı göstermektedir. Vücut ısısı yükseldiğinde vücudun beyaz kan hücresi üretimi gerçekleşmeye başlamış demektir. Genel olarak 36,1 ve 37,6 °C arası normal ateş olarak nitelendirilmektedir. Çocuklar için bu dereceler daha da yüksek olabilir ve normal değerler farklılık gösterebilir

Ateşin ölçüldüğü bölgeye göre vücut ısısında birtakım değişiklikler olabilmektedir. Buna ek olarak vücut ısısı günlük hayat içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir. Sabah karşı genel olarak vücut ısısında azalma meydana gelirken sabah ve akşam saatlerinde artış gözlemlenmektedir. Yani gün içerisinde vücut ısısında 1 derecelik değişimleri normaldir. Fakat yüksekse ve bu değişmiyorsa, giderek artıyorsa o zaman mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.

İnsan Vücut Sıcaklığı Neden Düşer?

Vücudun ürettiği ısıdan daha fazlasını harcaması durumu vücut ısısının düşmesi olarak nitelendirilmektedir. Soğuk ve rüzgarlı havalarda, soğuk suda ya da sığuk bir evde uzun süre kaldığınızda vücut sıcaklığında düşüş meydana gelmektedir. Bununla birlikte terlemek, yağmurda kalmak da aynı şekilde ısıyı düşürebilir. Şiddetli bir şekilde vücut sıcaklığının düşmesi, hipotermi olarak isimlendirilir. Bu da yaşamı tehlikeye sokan bir durumdur. Çocuklara nemli ya da ıslak giysiler giydirmek bu duruma neden olabilmektedir. Karlı havalarda kaza geçirmek aynı şekilde hipotermi meydana getirebilir. Vücut sıcaklığının düşmesi tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir.

Vücut Isısı Nasıl Dengelenir?

Vücut ısısı düşükse ya da yüksekse öncelikle buna neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. İnsan vücut sıcaklığı yüksekse eğer düşürmeye yönelik tedaviler yapılmalıdır. Düşükse eğer yükselmesi için destek yapılmalıdır. Eğer ki kişi kaza geçirmişse, uzun süre soğukta kalmışsa termal battaniyeye sarılarak uygun ilk yardım yapılmalıdır. Bunun sonrasında gerekli tıbbi müdahaleler yapılmalıdır.

  • insan vücut sıcaklığı
  • insan vücut sıcaklığı kaç olmalı
  • vücut ısısı
  • vücut ısısı neden yükselir
  • insan vücut sıcaklığı neden düşer
  • vücur ısısının düşmesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Selenit Taşı Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir?