Sağlık 23 Aralık 2020 - 19:05:04

Beyinde Sıvı Birikmesi (Hidrosefali) Tehlikeli mi? Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Beyinde Sıvı Birikmesi (Hidrosefali) Tehlikeli mi? Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Beyin omurilik sıvısının beyin ya da beyin çevresinde birikmesi sonucunda meydana gelen hidrosefali, kafa içerisindeki basıncın artış göstermesi durumu olarak nitelendirilir.

Beyinde Sıvı Birikmesi Tehlikeli mi?

İleri yaşlarda daha fazla görülen beyinde sıvı birikmesi aynı zamanda çocuklarda ya da doğuştan itibaren meydana gelebilmektedir. Beyin omurilik sıvısı asıl olarak beyni ve omuriliği korumak amacına sahiptir. Sıvının dolaşması sırasında bir ya da birkaç yerde engellenmesi durumu sıvı birikimine neden olmaktadır. Bunun sonucunda hidrosefali olarak isimlendirilen hastalık meydana gelmektedir. Çok fazla sıvı birikmesi durumu beyin dokularına zarar verir ve beyin fonksiyonlarında bozulmaların oluşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle beyinde sıvı birikmesi durumu tehlikeli olarak nitelendirilmektedir.

Birtakım fonksiyon bozukluklarına neden olan beyinde sıvı birikmesi, beyinde ventrikül isimli boşluklarında gerçekleşir. Bunların boyunun artması sonucunda beyinde baskı meydana gelmektedir. Daha çok bebeklerde ve 60 yaş üstü kişilerde meydana gelen bu durum pek çok rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir ya da başka bir hastalıktan dolayı kaynaklanabilir.

Hidrosefali Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Kalıcı beyin hasarı meydana getirebilen hidrosefali belirtileri yaşa göre değişiklik gösterebilmektedir. Bebeklerde meydana gelen belirtilere baktığımızda kafa boyutunda hızlı bir artış oluşması ve başın normalden büyük olması, bıngıldakta şişme ya da gerginlik olması, kusma, sinirlilik, uyuklama, beslenmenin zayıf olması, epileptik nöbetlerin görülmesi, gözlerin aşağı doğru sabitlenmesi, kas azalması ve kuvvetsizleşme, büyümede zayıflık görülmesi ve dokunmaya zayıf tepki verilmesi sayılabilmektedir. Çocuklarda ve daha büyük bebeklerdeki belirtiler ise zayıflama, çift görme, dengesizlik, iştahsızlık, kişiliğin değişmesi, idrar tutamama gibi ek semptomlar da oluşabilmektedir.

Yetişkinlerde meydana gelen belirtilere baktığımızda baş ağrısı, uyku hali, denge kaybı, mesane kontrolünün kaybı, sık idrara çıkma, görmede bozukluk meydana gelmesi, birtakım hafıza ve konsantrasyon bozukluklarının görülmesi ve koordinasyon kaybının oluşması sayılabilmektedir. Yaşlılardaki belirtileri incelediğimizde hafıza kaybı, sık idrara çıkma, muhakeme becerisinin kaybı, düşünme yetisinin azalması, yürümekte güçlük çekmek ve denge kayıpları sayılabilmektedir. Her yaş grubu için hem benzer hem farklı belirtiler meydana getiren bu rahatsızlıkta tedavi süreci oldukça önemlidir.

Beyinde Sıvı Birikmesi Sebepleri Nelerdir?

Beyin omurilik sıvısının akmasını engelleyen bir engel oluşması, kan damarlarının bu sıvıyı emme kabiliyetinde azalma görülmesi ya da bu sıvının artması hidrosefali sebepleri olarak gösterilmektedir. Menenjit benzeri merkezi sinir sistemi bozukluklarının görülmesi, erken doğmuş bebeklerde doğum anında ya da sonrasında beyin kanaması gerçekleşmesi, doğumdan önce ya da doğum sırasında oluşan yaralanmalar, kafa travması geçirmek ya da merkezi sinir sisteminde tümör meydana gelmesi bu durumun nedenleri olarak nitelendirilmektedir.

Hidrosefali Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi edilmediği zaman ölümcül sonuçlar meydana getirebilen beyinde sıvı birikmesi tedavisi, beyin ya da çevresinde hasar oluşmamasını sağlamaya yöneliktir. Beyinde bir hasar meydana geldiğinden bu geri çevirmek mümkün değildir. Bu nedenle engelleyici yöntemler uygulanmalıdır. Şant takılması, ventrikülostomi gibi uygulamalar yapılmaktadır. Belirtileri fark ettiğinizde mutlaka acil bir şekilde doktora gitmeyi unutmayınız.

  • beyinde sıvı birikmesi
  • beyinde sıvı birikmesi tehlikeli mi
  • hidrosefali
  • hidrosefali belirtileri
  • hidrosefali sebepleri
  • beyinde sıvı birikmesi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Diskalkuli Ne Demek? Matematik Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?