Sağlık 27 Nisan 2021 - 17:41:27

Işın Tedavisi Nedir? Nasıl Alınır? Yan Etkileri Nelerdir?

Işın Tedavisi Nedir? Nasıl Alınır? Yan Etkileri Nelerdir?

Işın tedavisi; radyoterapi olarak da tanımlanan, yüksek dozda verilen radyasyon ile kanser hastalığının tedavisinde olumlu cevaplar alınmasını sağlayan bir yöntemdir.

Işın Tedavisi Nedir, Ne Demek?

Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlayan, çoğalmasına engel olan ışın tedavisi; iyonize radyasyon kullanılarak uygulanan, kanser tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi, normal hücrelere göre daha hızlı bir şekilde büyüyen ve çoğalan kanser hücreleri üzerinde etkilidir. Bu tedavide öncelikle tümörlü alan belirlenir. Bu bölgedeki kanser hücrelerinin ölmesi için yüksek dozda bir tedavi uygulanır. Bu tedavide direkt olarak kanserli yapı üzerine yoğunlaşılır. Bölgesel bir tedavi olarak nitelendirebileceğimiz bu yöntem 15-20 dakikalık seanslarla uygulanmaktadır. Hasta daha sonra hayatına devam edebilmektedir.

Işın tedavisinde amaç sadece hastanın tedavi edilmesi değil, aynı zamanda hastalık sonrasında kaliteli bir yaşam sürebilmesini sağlamaktır. Eski zamanlarda uygulanan tedavi yöntemlerinde, kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlamak için geniş bir alana uygulanan yöntemler yerine, sadece kanserli bölgeye etki eden tedaviler uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde sağlıklı dokular ve hücreler korunmaktadır. Ayrıca tümöre uygulanan yüksek orandaki ışın sayesinde tümör kısa süre içerisinde kontrol altına alınabilmektedir. Işın tedavisinde de normal doku tam anlamı ile korunmasa da daha az oranda hasar alması sağlanmaktadır.

Radyoterapi

Işın Tedavisi Nasıl Alınır? Nasıl Yapılır?

Işın tedavisi dışardan ve içerden olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Genel olarak dıştan uygulansa da, bazı durumlarda sıra sıra her iki yöntem de uygulanmaktadır. Bu tedavi oldukça önemlidir ve uzman kişiler tarafından donanımlı yerler de gerçekleştirilmelidir. Geçmişten günümüze yapılan radyoterapi uygulamalarındaki değişiklik ile üç boyutlu konformal radyoterapi, yoğunluk ayarlı radyoterapi, stereotaktik radyoterapi uygulanır ve sağlam dokunun en az düzeyde hasar alması sağlanmaktadır. Uzman doktor hasta için hangi yöntemin daha uygun ve etkili olacağını belirlemektedir.

Kanser hastalarına ışın tedavisi uygulamadan önce tam sonuçlar, kanserin tipi, ilerleyiş şekli hepsi belirlenmelidir. Hasta için en etkili ve en sağlıklı yöntemin uygulanması gerekmektedir. Radyoterapi uygulaması sonrasında hastada radyasyon bulunmamaktadır. Yakınları için herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Bu nedenle tedavi sonrasında izole edilmesi gerekmez. Bu tedavi sadece belli bölgedeki kanser hücrelerine uygulanan yüksek dozda ışınlar içermektedir.

Radyoterapi Hangi Kanserlerde Uygulanır?

Pek çok kanser türünde kullanılabilen ışın tedavisi, bazı kanser türlerinde daha yoğun bir şekilde etkilidir. Bazen cerrahi uygulamalar öncesinde tümörün küçülmesini sağlamak amacıyla yapılır. Bazılarında ise cerrahi işlem sonrasında kalan son kalıntıların giderilmesi için uygulanır. Kanser hastalarının pek çoğu cerrahi işlem ve ilaç tedavileri ile birlikte radyoterapi de almaktadır. Bu yöntemin en çok uygulandığı kanser türleri, baş ve boyun kanserleri, cilt kanseri, meme kanseri, beyin tümörleri, prostat kanseri, akciğer kanseri, kadın hastalıklarını kapsayan kanser türleri, kemikte oluşan tümörler, lenfoma, çocukluk çağında görülen kanserler, akciğer kanseri ve yumuşak doku tümörlerinde uygulanmaktadır.

Işın Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Genel olarak ışın tedavisinin yan etkileri, tedavinin uygulandığı bölgede görülmektedir. Öksürük, terleme, ateş ya da ağrı gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. Görülen yan etkiler genel olarak ilaç ve birtakım diyetlerle kontrol edilmektedir. Bunların çoğu birkaç hafta içerisine sona ermektedir.

  • ışın tedavisi nasıl alınır
  • radyoterapi
  • radyoterapi hangi kanserlerde uygulanır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitki Çayı Tarifleri