Sağlık 03 Ağustos 2021 - 01:35:19

Işın Tedavisi Nedir? Nasıl Oluyor? Yan Etkileri Nelerdir?

Işın Tedavisi Nedir? Nasıl Oluyor? Yan Etkileri Nelerdir?

Kanser türlerinin tedavisinde kullanılan ışın tedavisi kapsamında vücuda belirli oranda radyasyon verilerek kanser hücrelerinin bu radyasyon sebebiyle yok olması amaçlanır.

Işın Tedavisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Tıp alanında radyoterapi olarak da isimlendirilen ışın tedavisi, kanser vakalarında tümörün ortadan kaldırılması için kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu tedavi seçeneğinde vücuda yüksek oranda radyasyon verilmektedir. Verilen bu radyasyon ile birlikte kanser hücreleri ölebilirken parçalanıp çoğalmaları da engellenebilmektedir. Genelde bu tedavi normal şartlara göre çok daha hızlı büyüyen, gelişen ve çoğalan kanser hücreleri varsa uygulanmaktadır. Bu tarz vakalarda ışın tedavisi son derece etkili bir çözüm yoludur. Günümüzde kanser vakalarının %60'ında uygulanabilen bir yöntemdir. Cerrahi müdahaleden önce bu seçenek her zaman değerlendirmeye alınır.

Işın Tedavisi Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Ülkemizde radyoterapi için kullanılan cihazlar her geçen gün daha iyi düzeye ulaşmaktadır. Eski dönemlerde yalnızca iki boyutta takip edilebilen ve uygulanabilen bu işlem artık 3 boyutlu görüntüleyici bulunan cihazlar ile yapılabildiğinden kişiler daha az seviyede radyasyon alırken tedavilerindeki başarı oranı da daha yüksek düzeyde olmaktadır. Bu işlem için uygun olan hastalar ilk olarak hazırlanarak hastanelerin radyoterapi bölümlerine götürülürler. Bunun sonrasında dıştan ya da hem içten hem de dıştan olmak üzere iki farklı seçenekte radyoterapi uygulanmaktadır. Bu işlemler sonrasında ışınlar kanserli hücrelere yönlendirilerek bu bölgede hücrelerin ortadan kalkması amaçlanmaktadır.

Işın Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Radyoterapi uygulamasının en çok görülen yan etkisi halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlıktır. Genel olarak yan etkiler hangi organa uygulandığında göre değişiklik gösteriyor olsa da bu yan etki tüm organlar için görülebilir. Bunun yanı sıra kişilerin akyuvar sayısında düşme yaşanacağından vücut daha dirençsiz bir hale gelecektir. Bu durumda kişiler çok daha rahat bir şekilde farklı hastalıklara yakalanma riski altında olurlar. Bu uygulama sonrasında deride farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda morarma şeklinde kendisini gösteren bu durumlar, bazen açık ve sulu bir yara şeklinde de olabilmektedir. Son olarak insanların belirli bir kısmında göğüs kafesinde daralma hissi oluşmaya başlar. Hasta böyle bir yan etki hissettiğinde tedavinin başarısız bir şekilde ilerlediği düşünmektedir ancak bu çok doğru bir durum değildir.

Işın Tedavi Ne Kadar Sürer?

Radyoterapi ile birlikte kanserli hücreler tedavi edilmek isteniyorsa haftanın 5 gününde ışın tedavisi uygulanmalıdır. Birçok doktor ve sağlık merkezi uygulamanın bu şekilde olmasını tercih eder. Her hafta, 7 günün 5'inde bu tedaviyi gören hastalar, kanserin durumuna göre buna 3 ila 7 hafta arasında değişen sürelerde devam ederler. Normal şartlarda belirlenen radyasyon miktarı tek bir gün içerisinde dahi verilebilir. Ancak bu şekilde bölünerek etrafında yer alan dokulara verebilecek minimum zararı vermesi istenmektedir. Kanser tedavisinde çok önemli bir yere sahip olan radyoterapi ile birlikte çok sayıda hasta sağlığına kavuşarak standart hayatlarına devam etmiştir.

  • ışın tedavisi
  • ışın tedavisi nedir
  • ışın tedavisinin yan etkileri
  • ışın tedavisi nasıl olur
Yorumlar
Gönül Dağçınar Beyin tümörü için ışın tedavisi yan etkileri nelerdir? Nasıl yapılır? Daha önce beynimde bulunan bir kitle nedeniyle ameliyat oldum ama sinirlere geldiği için hepsini alamadılar. Şimdi ışın görmem gerekiyormuş. Bunun nedeni nedir? cevapla
yorum yaz
Kafur Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatı ve Zayıflama