Türkiye'de yaşayan insanlar tarafından yakından tanınan kabak çekirdeği çeşitli bölgelerde yetişen bir bitkidir.
Kabak Çekirdeği Yağı Nedir?
Kabak çekirdeği çok tüketilen kuru yemişlerden biri olarak karşımıza çıkar. Televizyonun karşısında tüketilen, çeşitli yararları olan bu kuruyemiş zengin içeriğiyle çoğu insanın favori yiyecekleri arasında bulunur. Çekirdeğin kullanım şekli yararlarının farklı olmasını sağlar. İşlenmemiş halinin tüketilmesi sağlık için önelidir. Fakat kişi tercih ederse kabuksuz veya kabuklu olarak tüketebilir. Çekirdeğin önemi kadar kabak çekirdeği yağı da aynı derecede önemli ve kullanımı fazladır.
Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Türkiye'nin tanıdığı kabak çekirdeği yağındaki içerik oldukça güçlüdür. İçeriğine bakıldığı zaman çekirdekte çinko ve selenyum olduğu anlaşılabilir. B, A ve E vitaminlerinin olması, fitosterol ve kükürbitin varlığı bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına yardım eder. Ayrıca omega6 ve omega9 oranı fazladır. Senelerden bu yana kullanılan badem yağının içeriğine benzeyen bu yağ antioksidan zenginidir. Çinko, selenyum gibi içeriklerin fazla olması cilt probleminin giderilmesi hususunda oldukça etkilidir. Yağın nasıl kullanılacağını bilmek bireyin yöntemini belirler.
Kabak Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Yağın içindeki E vitamini cilt üzerindeki lekelerin giderilmesine yardım eder. Ayrıca cildim yenilenmesi için etkili olan yağ ihtiyarlama sürecini de geciktirmektedir. Cildin daha sağlıklı ve yenilenmiş görünmesi için kabak çekirdeği yağı kullanımı tercih edilir. Kırışmayı geciktiren E vitamini, hücre zarının bozulmasını engellemekte ve hücrelerin genç olmasını destekleyici bir vitamin türüdür. Bu yağ hücrelerinin canlı ve yeni olmasını isteyen kişilere önerilmektedir. E vitamini seviyesinin fazla olması cildin kırışıklık sorununu ciddi oranda azaltmaktadır. Yüz bölgesi dışında göz çevresine sürülen kabak çekirdeği yağı bu alandaki kırışıklıklar ile mücadele ederek bölgenin genç durmasını sağlar.
Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Kabak çekirdeği yağı krem gibi kullanılabilmektedir. İhtiyaç hissedilen alana sürülür ve sürülen bölgedeki hücreler dinç kalır. Sürülme yöntemi dışında ağız yöntemiyle de tüketilir. Aç karnına yutulan yağın etkileri daha hızlı kendisini belli eder. Bir diğer kullanım şekli de 1 çay bardağı ılık suyun içerisine karıştırılarak tüketilmesidir. Leke problemi olan kişiler ilgili alana yağı masaj yardımı ile uygulamaktadır. Leke sorunu haricinde cildinin genç görünmesini hedefleyenler de masaj aracılığı ile yağı uygulamalıdır. Fakat tüm kullanım yöntemleri için en sağlıklı yol dermatolog uzmanı veya cilt doktoruna danışılmasıdır. Doktora danışmadan yağı uygulamak daha kötü sonuçlara yol açabileceği için doktor kontrolünde uygulanması tavsiye edilir.
Kabak Çekirdeği Yağı Özellikleri Nelerdir?
Gün içinde 1 tatlı kaşığı yağ vücudun ihtiyaç hissettiği çinko oranının %20 sini karşılamaktadır. Aynı ölçüde tüketilen kabak çekirdeği yağı magnezyum oranının %50 sine tekabül eder. Bunların dışında hormonları dengelediği söylenmektedir. Kabak çekirdeği amino ve nitrik asit vücut için faydalıdır. Zararları arasında yağın kişinin cildine alerji yapması veya vücut üzerinde negatif etkilere yol açması gösterilebilir. Dolayısı ile yağ kullanımından önce mutlaka hekim ile görüşülmelidir.