Yaşam 26 Mart 2023 - 15:26:33

Kalorifer Böceği Nedir? Zararlı mı? Zehirli mi?

Kalorifer Böceği Nedir? Zararlı mı? Zehirli mi?

Dünya genelinde yaşayan kalorifer böceği, sıcak ikliminden hoşlanan ve sıcak alanlarda yaşayan böcek türüdür.

Kalorifer Böceği Nedir? Nereden Çıkar?

Sıcak havanın beslediği kalorifer böceği halk arasında karafatma olarak bilinmektedir. Görüntüsü oldukça itici olan böcek yumurtalarını banyo ve mutfak gibi yerlere saklamaktadır. Sarı renkte karşımıza çıkabilir. Dışarıdaki gıdalar ve ölü hayvan leşleriyle beslenmektedir. Anatomik yapısından dolayı öteki canlılardan ayrılmaktadır. Yapısından kaynaklı kuvvetli böceklerden biri olarak tanımlanır. Böcek kendine uygun olan yollardan geçmekte ve bu şekilde eve girmektedir. İnsanoğlunun yaşamakta olduğu alanı hem işgal eder hem de taşıdığı hastalık türlerini insanlara bulaştırabilir.

Kalorifer Böceği Nasıl Bir Böcektir?

Sıcak hava, su ve besine ihtiyaç duyar. Bu üç seçeneğin olduğu yerlerde yaşamayı tercih ederler. İlaçlama yapıldığında kalorifer böceklerinin evdeki varlığını tamamen yok etmek mümkün bir yöntemdir. Kafası koptuğu zaman bir süre yaşamaya devam eden böcekleri ezerek öldürmek mümkün değildir. Dolayısı ile bu itici canlılar ilaçlamayla öldürülebilir. Sağlık bakanlığının onayladığı ilaçları kullanarak haşerelerden kurtulabilirsiniz.

Kalorifer Böceği Yavrusu Nasıl Olur?

Hamam böceğine kıyasla büyük ve oval olan böcek çeşididir. Renkleri genel olarak kahverengi veya siyah olarak görülür. Yaşam ve beslenme şekilleri değişiklik gösterebilir. İnsanlarla yaşamaya adapte olan bu böcekler Türkiye'de sıklıkla yaşadığı bilinir. Dünya genelinde ise Asya'da yer almaktadır. Yaşadığı ülkeden mikrop taşıdığında Asya'da bulunan insanlara hastalık bulaştırır. Hamam böceklerinden daha fazla sayısı vardır. Bir buçuk metreden daha yüksek olan alanlarda yaşayabilir. Nemin ve sıcağın olduğu bölgeleri çok sever. Çok hızlı üreyebildikleri için eve giren kalorifer böcekleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Dişi olan türü iki haftada bir yumurta paketi bırakma özelliğine sahiptir. Her paketin içinden otuz ila kırk yavru çıkabilmektedir. Bu süre hava sıcak ise bir buçuk haftaya düşer ve çok hızlı büyüme gösterirler.

Kalorifer Böceği Zararlı mı? İlaçlama Uygulaması Nasıl Yapılır?

Böcekleri ilaçlayarak ortadan kaldırmak için çok yüksek miktarlar ödemeye gerek yoktur. Yaz mevsiminin gelmesi ile ilaçlama fiyatları bazı firmalarda otomatik olarak düşmektedir. Evi ilaçlatmak için bu kampanyalar ve ilaçlama programları takip edilebilir. İki çeşit ilaçlama uygulaması mevcuttur. Yöntemler apartman, ev, ofis, fabrika gibi alanlarda bulunan böcek yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Böceklerin girdiği ilk alan banyo ve mutfak olduğu için böcekleri nereden geldiğini tespit etmek önemlidir. Girdiği bölgenin iyi bir şekilde kapatılması gerekmektedir. Eğer böceklerin girdiği alan kapatılmaz ise ilaçlama yapılmasına rağmen böceklerin tekrardan görülme olasılığı artar. İlaç kalıcılığını bir süre sonra kaybeder ve böcekler apartman boşluğu, duvar çatlağı gibi alanlardan sızmaktadır. Kalorifer böceği kazan dairesi, fırının çevresinde, yemek yapılan yerlerde çok fazla görülmektedir. Yapıları çok dayanıklı olduğu için bu böcekler ile amatör bir şekilde mücadele edilememektedir.

  • kalorifer böceği
  • kalorifer böceği nedir
  • kalorifer böceği zararlı mı
Yorumlar
Sedef Çilsal Kalorifer böceğinin ne olduğunu ilk defa bu sene öğrendim. Evde ilaçlama yaptırdığımda oldukça etkili sonuçlar aldık. Bu böceklerin yavrusu da olursa çabuk üreyebiliyorlar. Zararları oldukça fazla fakat zehirli midir onu bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Magnezyum Oksit Nedir? Ne İşe Yarar? Zararları Nelerdir? Ne Zaman İçilir?