Sağlık 01 Ekim 2021 - 15:41:34

Şalazyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Şalazyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Şalazyon; göz kapağında yer alan yağ bezelerinin iltihaplanması sonucunda tıkanması ile meydana gelen bir göz rahatsızlığıdır.

Şalazyon Nedir, Ne Demek?

Göz kapağında ağrısız ve sert bir şekilde yer alan şalazyon, genel olarak bir nodül şeklinde görülmektedir. Halk arasında arpacık olarak bilinse de asıl olarak şalazyon daha farklı etkilere ve belirtilere sahiptir. Göz kapağının üzerinde ya da kenarında şişlik şeklinde oluşan şalazyon bulanık görme problemi meydana getirebilmektedir. Öncelikle arpacıkta olduğu gibi akut iltihaplanma meydana getiren bu durum ardından kistleşme meydana getirir. Ağrısız olarak görülen şalazyon eğer ki çok ilerlerse gözde astigmat meydana getirebilmektedir.

Bölgesel iltihaplanma meydana getiren şalazyon, göz kapağında yer alan kirpik diplerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Makyaj sonrasında gözlerin yeterli şekilde temizlenememesi ve gözlere yeterli bakım yapılmaması şalazyonun oluşum nedenleri arasında gösterilmektedir. Kullanılan makyaj malzemeleri kimyasal olduğu için birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Meydana gelen iltihap hafif ya da ileri dereceli olabilmektedir. Buna bağlı olarak hastalığın belirtileri ve semptomları da değişkenlik gösterebilmektedir.

Şalazyonun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bir tür göz rahatsızlığı olan şalazyonun belirtilerine baktığımızda öncelikle göz kapağının içerisine doğru bir şişlik olduğunu ve ağrı meydana getirmediğini söyleyebiliriz. Göz kapağında meydana gelen bu şişlik zaman içerisinde görme yetisinde bozukluk meydana getirir ve bulanık görme gibi etkiler oluşturur. Göz kapağında yaşarma ve kuruluk gibi etkiler meydana getirebilmektedir. Gözlerin daha da hassaslaşmasına neden olan bu durum ışığa karşı hassasiyet meydana getirir. Sanki göze sürekli dokunuluyormuş gibi bir his meydana getirir. Bu etkiler nedeniyle kişide oldukça rahatsız edici bir etki oluşturur. Genel olarak arpacık ile karıştırılsa da şalazyon arpacığın daha ileri evresi olarak nitelendirilir.

Şişkin ve kırmızı bir kitle şeklinde görülen şalazyon, bir nevi sivilceyi andırmaktadır. Genel olarak çocuklarda daha fazla gözlemlenmektedir. Bakteriyel bir iltihaplanma olmayan şalazyon, ilerleme gösterdikçe iltihaplanma meydana getirmektedir. Kötü huylu bir kitle olmadığı belirtilmektedir.

Şalazyon Nasıl Önlenir? Nasıl Engellenir?

Gözün temiz olması şalazyon önlenmesi için oldukça önemlidir. Ellerin devamlı olarak temiz olması gerekir ve mümkün olduğunda göze temas edilmemelidir. Farkında olmadan gözün mikrop kapmasına neden olabiliriz. Gözleri ovuşturmamak gereklidir. Eğer ki gün içerisinde makyaj yapıyorsanız gözlerinizi mutlaka güzelce temizleyiniz. Makyaj kalıntılarının gözde kalmasını engelleyiniz. Eğer ki belirtiler söz konusuysa ve gözde bir şişlik meydana gelmişse ilerlemeden doktora başvurunuz. Çünkü bu ağrısız kitle ilerlediği zaman enfekte olarak ağrı oluşumuna ve beraberinde birtakım göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.

Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak şalazyon vakalarının yaklaşık %25'inin kendiliğinden geçtiğini söyleyebiliriz. Geri kalanı ise birtakım tedavi yöntemleri ile iyileştirilmektedir. Şalazyon tedavisi için birtakım göz damlalar ve antibiyotik kremler uygun görülmektedir. Görme problemi meydana getiren, kendiliğinden geçmeyen ve daha büyük hale gelerek göz problemlerine neden olan durumlarda cerrahi müdahaleler uygulanabilmektedir. Tekrarlamaması için ise gözlerin mikrop kapması önlenmeli ve gözü tahriş edecek her türlü durumdan kurtulmak gerekir.

  • şalazyon
  • şalazyon nedir
  • şalazyonun belirtileri
  • şalazyon nasıl önlenir
  • şalazyon önlenmesi
  • şalazyon tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sarı Akıntı Nedir? Sarı Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi mi? Tedavisi ve Sebebi