Sağlık 01 Ekim 2021 - 05:51:14

Takıntı Hastalığı Nedir? Nasıl Geçer? İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir?

Takıntı Hastalığı Nedir? Nasıl Geçer? İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir?

Takıntı hastalığı; tekrarlayan düşünce ve davranışlar olarak nitelendirilen, hastanın kontrol edemediği davranışların bütünüdür.

Takıntı Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Obsesif-kompülsif bozukluk olarak nitelendirilen takıntı hastalığı, bir tür anksiyete hastalığının çeşididir. Stres yaratan düşünceler, korkular ve obsesyonlar ile kendini belli eden ve huzursuzluk meydana getiren takıntı hastalığı, genel olarak sürekli aynı düşüncelerin tekrarlaması ve kişinin bunu kontrol edememesi olarak nitelendirilir. Takıntı hastalığı kişinin yaşam kalitesini etkiler ve devamlı olarak obsesif düşüncelere girmesine sebebiyet verir.

Takıntı hastalığı olan kişiler hareketlerinin, davranışlarının ve düşüncelerinin mantıksız olarak tekrarladığını fark ederler. Fakat mantık dışı olmasına rağmen bunu kontrol edemezler. Obesesif düşünceler zaman içerisinde kendini kompülsif davranışlara bırakmaktadır. Bu davranışların temeli obsesif düşüncelerin verdiği huzursuzluğu telafi etmek için uygulanan hareketler şeklinde nitelendirilmektedir. Son yıllarda görülme sıklığı oldukça artış göstermiştir. Yaklaşık olarak her 100 kişiden 2-3 kişide bu hastalık söz konusu olmaktadır. Ergenlik dönemi, 20'li 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü çağlardır. Buna rağmen okul öncesi çocuklarda da görülebilmektedir. Erkeklerde daha erken yaşlarda görülürken kadınlar görülme sıklığı daha fazladır.

Takıntı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalıkta görülen belirtiler kültür ve toplum etkisine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak hem ülkemizde hem de dünya üzerinde görülen takıntı hastalığının belirtilerine baktığımızda en çok pislik ve mikrop gibi şeylerin bulaşmasından korkma vardır. Bu temizlik hastalığı olarak da adlandırılabilmektedir. Kişi başkasına zarar vermekten son derece korkmaktadır. Bununla birlikte hata yapmaktan son derece çekinir. Sosyal açıdan reddedilmekten ve rezil olmaktan korkarlar. Sürekli olarak bir düzeni simetri ve kusursuzluk barındırırlar. Aşırı kuşku içerisinde olan bu kişiler devamlı olarak bir güvence istemektedir. Günahkar düşünmekten korkarlar. Bunlar düşünde yani obsesyon belirtileridir.

Hastalığın davranış biçimi olarak kompulsif belirtilerine baktığımızda tekrar tekrar yıkanma ve kendini devamlı olarak pis hissetme, başkası ile el sıkışmayı ve kapı koluna dahi dokunmayı reddetme, kilit ve ocak gibi şeyleri sürekli tekrar tekrar kontrol etme, herhangi bir işi yaparken içinden ya da yüksek sesle sayma, sürekli olan bazı düşünceler takılma ve bunları kafasından atamama, her işi belli bir sıraya göre yapma, değeri olmaması rağmen bazı eşyaları biriktirme ve toplama, bazı kelime cümle ya da duaları tekrarlama sayılabilmektedir. Tüm bunların bir hastalığı ifade etmesi için kişinin günlük hayatını olumlu yönde etkilemesi gerekmektedir.

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Genel olarak takıntı hastalığının kendin kendine geçmesi, iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun için uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir. Bilinçsel davranış terapisi takıntı hastalığının tedavisi için etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca ilaç kullanımı da gerekmektedir. İlaç ile birlikte terapi seansları kısa süre içerisinde sonuç alınmasını sağlar. Erken dönemde tedavi iyileşmeyi hızlandırır.

Takıntı Hastalığı İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın temelinde kişiye kaygı ve endişe veren düşünceler yer almaktadır. Takıntı hastalığının giderilmesi için öncelikle bunlardan kurtulması sağlanmalıdır. Bunun giderilmesi hastalığı önemli ölçüde iyileştirir. Kişide kaygıya neden olan kompulsif davranışların önlenmesi ve bunların tekrar edilmesinin engellenmesi gerekir.

  • takıntı hastalığı
  • takıntı hastalığı nedir
  • takıntı hastalığının belirtileri
  • takıntı hastalığı nasıl geçer
  • takıntı hastalığı ilaçsız nasıl tedavi edilir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Meslek Hastalığı Nedir? Hangi Hastalıklar Meslek Hastalığına Girer?