Karaciğer büyümesi vücutta oldukça önemli görevleri üstlenen bu organın on beş yaşından sonraki süreç içinde büyümesi ile meydana gelen durumdur.
Karaciğer Büyümesi Tehlikeli mi?
Karaciğer işlevini yitirdiğinde vücuttaki sistemin dengesi bozulmaktadır. Çeşitli görevleri üslenen karaciğer en büyük organdır. Metabolik görevleri üstlenen karaciğer aynı zamanda kan depolar ve temizler. Vücudun herhangi bir yerinde kesik olduğu zaman kanama oluşur. Meydana gelen kanamayı karaciğer organı durdurmaktadır. Karaciğer vücudun enerji depolamasını, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bunlardan dolayı karaciğer hasar gördüğü zaman vücut üzerinde önemli sorunlar meydana gelmektedir.
Karaciğer Büyümesi Nedir? Nasıl Olur?
Sağlıklı bir kişinin karaciğerinin doğumdan sonraki süreçte tahmini olarak on beş yaşına kadar büyüdüğü ifade edilmektedir. Karaciğer vücudun en büyük organı olarak tanımlandığı için normal ölçüdeki boyutu alması on beş yıl sürebilmektedir. Büyüme vücudun gelişimiyle doğru orantılıdır. Bahsi geçen durumdan hariç bazı insanların karaciğer büyümesi on beş yaşından sonraki süreçte de devam edebilmektedir. Kişi var olan bu durumun farkına varmadan seneler boyunca bu şekilde yaşayabilmektedir. Hastalığın net bir belirtisi olmadığı için kişi durumun farkına varamayabilir.
Karaciğer Büyümesi Nasıl Anlaşılır?
Hastalık genel olarak rutin kontrollerde fark edilmektedir. Karaciğer büyümesinin yalnız başına ciddi bir hastalık olmadığı söylenmektedir. Bu durumun diğer hastalıkların belirtisi şeklinde meydana geldiği ifade edilmektedir. Karaciğerin büyüme durumu önemli hastalıkların habercisi olabilir. Hastalığın tedavi edilmemesi ve büyümenin devam etmesi halinde oluşan sonuçlar daha ağır olabilir. Kişi meydana gelebilecek rahatsızlıkları önlemek için tedavi sürecine dikkat etmelidir.
Karaciğer Büyümesinin Zararları Nelerdir?
Organın büyümeye devam etmesi halinde ciddi sağlık problemleri meydana gelir. Büyümeye neden olan durumların ortadan kaldırmamasıyla büyüne devam eder. Büyümenin zararları az hasarlar ile atlatmak için tedavinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi organın direncini kaybetmesine yol açar. Organ direncini kaybettiği zaman ise görevlerini tam olarak yerine getirememektedir. Bu durumun sonucunda karaciğer yetmezliği meydana gelmektedir.
Karaciğer Büyümesi Nasıl Önlenir?
Gerekli olan tedavi tekniklerinin uygulanması ile büyüme durdurulabilmektedir. Tedaviden önce asıl gerekli olan adı büyümeye yol açan hastalığın teşhis edilmesidir. Teşhis edilen hastalığa uygun olan tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Doktor muayenesi ve gerekli görüldüğü taktirde testler yapılmaktadır. Hastalığın teşhis edilmesiyle uygulanacak olan tedavi yöntemi hastanın onayı alınarak uygulanmaktadır.
Karaciğer Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhisi doktor koyar. Teşhis için ilk olarak el yardımı ile muayene yapılmaktadır. Şüphe olması durumunda testler yapılır. Çıkan test sonuçlarına göre teşhis koyulmaktadır. Erkeklerin karaciğerinin kadınlarınkine kıyasla daha büyük olduğu unutulmamalıdır.
Karaciğer Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Hastaların çoğu organın büyüklüğünü hissedememektedir. Bu hastalık çocuk ve bebeklerde kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Fakat tedavisi çocuk ve bebeklerde zor olabilmektedir. İlk başlarda belirtiler çok kendini belli etmezken zaman içinde ileri seviyeye ulaşan rahatsızlık çeşitli belirtileri beraberinde getirmektedir. Karaciğer büyümesi belirtileri arasında sarılık, karın ağrısı, baş dönmesi, bel ağrısı, kilo kaybı, dalak ağrısı vardır.