Halk arasında böğürtlen olarak isimlendirilen karadut oldukça yararlı ve önemli besinlerden biridir.
Karadut Nedir? Neye İyi Gelir?
Dutgiller familyasından gelmekte olan karadut on ila on üç metreye kadar uzamaktadır. Asya bölgesine ait olan bu türün yaprakları ise on ila yirmi santimetre uzunluğundadır. Ayrıca altı ila on santimetre genişliği vardır. Alt kısımlar tüylü, üst kısımlar ise pürüzlü ve sert tüylere sahiptir. Meyvelerin rengi mor ve kara olacak şekilde çeşitlidir. Olgunlaştığı zaman iki ila üç santimetre uzunluğundaki birleşik meyvelerden meydana gelmektedir. Yaz mevsiminde yetişir. Soyulma gerektirmeyen yenilmesi oldukça kolay bir meyve çeşididir.
Karadut Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?
Genel olarak vahşi bitkiler ile yetişme özelliği bulunur. Bunun yanı sıra yetiştiği alanlar kıraç yerlerdir. Çocukların çok sevdiği meyvenin suyunun rengi kırmızıdır. Yapısı hassas olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Çoğunluğu mor renkte olmakta bazı yörelerde ise kırmızıya benzeyen renkleri çıkabilmektedir. İçerdiği vitamin türleri E, C ve K'dır. C vitamini oranının fazla olması güçlü antioksidan etkisinin olduğunu gösterir. Ayrıca potasyum, tiamin, niasin ve sodyum içerir. Çinko, bakır, selenyum, magnezyum, demir, mangan mineralleri vardır. Diyet lifleri olarak zengin sayılan meyvede lutein zeaksantin vardır.
Karadutun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Yaygın bir şekilde yüz maskesi ve kozmetik ürünlerin içerisinde kullanılır. İçinde bulunan antioksidanlar serbest radikallerin hareket alanını önlediği için bu tip alanlarda kullanımı tercih edilmektedir. Antibiyotik özelliğinin olması sağlık açısından önemlidir. Cilt sağlığına birçok katkısı olan meyve cildin yaşlanmasını yavaşlatmaktadır. Serbest radikaller cilde zarar verdiği için bu zararın onarılmasını antioksidanlar sağlamaktadır. Kardutun içerisinde bulunan antioksidanların isimleri polifenoller, anthocyanocides olarak ifade edilir. Bu antioksidanlar serbest radikaller ile mücadele etme konusunda etkilidirler. A ve C vitaminin cilt üzerindeki etkileri olumludur. C ve A vitaminin özelliklerinden biri antioksidan şeklinde hareket etmeleridir. Düzenli olarak karadut tüketmek ve bazı aralıklar ile maskesini uygulamak ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Ayrıca güneş ışınlarını verdiği zararlardan cildi korumaktadır. Yüzde seksen beş oranında lif içerir. Bu özelliğinden kaynaklı olarak cildin sağlıklı görünmesini sağlamaktadır. Cildi esnek bir hale getirerek kırışıklıkların meydana gelmesini engeller. Bahsi geçen özelliklerden dolayı sık sık cilt maskeleri yapılmaktadır.
Karadutun Saçlara Faydası Nedir?
Saç sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Kaliteli antioksidanlar bulunan meyve saç sağlığına çok çeşitli fırsatlar sunmaktadır. C vitaminin olması saç dökülmelerinin azalmasını ve zamanla ortadan kalkmasını sağlar. Serbest radikallerin yol açtığı zararlı etkenler antioksidanlar aracılığı ile ortadan kaldırılarak saçlar sağlığına yavaş yavaş kavuşmaya başlar. Saçlara canlılık ve sağlamlık kazandırmaktadır. Saç sağlığı gibi diş sağlığı konusunda da pozitif etkileri olan karadut diş etlerini ve diş sağlığını alternatif tıp olarak korumaktadır. Bu meyve ve yapraklarının diş eti kanamalarına çözüm bulduğu ve tedavi etmeye olanak tanıdığı belirtilmektedir.