Sağlık 27 Aralık 2020 - 10:41:33

Kayseri Yağlaması Tarifi ve Kalorisi

Kayseri Yağlaması Tarifi ve Kalorisi

Kayseri yağlaması; ince ince açılan bazlamaların arasına hazırlanan özel sos ilave edilerek sarımsaklı yoğurtla servis edilen mantı türüdür. Şebit mantısı olarak da bilinmektedir.

Kayseri Yağlaması Tarifi Nedir?

Kayseri yağlaması tarifi için hamuru ve iç harcı ayrı olarak hazırlanmaktadır. Hamuru; 4 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, kuru maya ve 2 su bardağı ılık su ile hazırlanmaktadır. İç harcı için; 300 gram kıyma, 4 adet domates, 4 adet soğan, 3 adet yeşil biber, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı tereyağ, yarım çay bardağı sıvıyağ, tuz, karabiber, pulbiber ve 1 su bardağı sıcak suya ihtiyaç vardır. Hamur yoğrulurken ortasına tuz, şeker ve maya ilave edilerek su katılır. Hamur kıvamına gelince mayalanması için bekletilir. Harç için malzemeler tencereye doğranır ve kıymayla kavrulur. En son üzerine 1 su bardağı sıcak su dökülüp karıştırılır. Mayalanan hamurlar 20 eşit parçaya bölünür. Tabak büyüklüğünde açılarak tavada pişirilir. Pişen hamurlar beşerli grup yapılır. En alta hamur, üzerine harç ve sonra yine hamur gelecek şekilde 5 kat dizilir ve sonra bıçak yardımıyla dörde bölünerek sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.

Şebit Mantısı Nerede Yenir? Kaç Kaloridir?

Şebit mantısı, herkesin malzemelerine kolaylıkla ulaşarak hazırlayabileceği bir mantıdır. Kayseri yöresine ait bir yemek olduğu için, en lezzetli halini Kayseri şehrinde yemek mümkündür. Hamurunun hazırlanması sürecinde belli püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu detaylara dikkat edildiği takdirde, yöresinde hazırlanan mantıdan farksız bir lezzet elde edilebilir. Kayseri köylerinde sac üzerinde hazırlanan mantı, normal ocaklara nazaran daha lezzetli olmaktadır. Yağlama meraklıları, orijinal lezzet için muhakkak Kayseri'yi ziyaret etmelidir. 1 porsiyon Kayseri yağlaması 555 kaloridir.

Kayseri Yağlamasının Tarihçesi Nedir?

Her yörede olabildiği gibi Kayseri yöresinde de var olan bir bağ kültürü bulunmaktadır. Kayseri yağlaması yemeği de bu kültürle bütünleşmiş bir yemek türüdür. Bağlarda sac üzerinde pişirilen yağlama, adından da anlaşılacağı gibi yağlı, sarımsaklı yoğurtlu sunulan sıcak bir yemektir. Geçmişte söz, nişan, düğün gibi özel günlerde tercih edilmiştir. Kentleşme sürecindeyse sac tava üzerinde yapılan şebit mantısı, ocak üzerinde yapılmaya başlanmıştır. Kayseri yöresinde bu yemeğin yapılışını bilmeyen kadın sayısı azdır. Yemek tarifiyse nesilden nesile aktarılmıştır.

Kayseri Yağlamasının Püf Noktaları Nelerdir? Yanında Ne Yenir?

Şebit mantısına dair en önemli püf nokta; hamurunun güzel olabilmesi için uzun süre yoğrulması ve sıcak suyun yavaş yavaş ilave edilmesidir. Böylelikle hamur ne çok sert ne de cıvık denebilecek yumuşaklıkta olmayacaktır. Yağlamanın lezzetini ikiye çıkarmak için sarımsaklı yoğurt sosuyla servis edilmesi oldukça önemli bir detaydır. Kayseri yağlamasının yanına en çok yakışan detay sarımsaklı yoğurt sosudur. Yöresel olarak hazırlandığında üst üste dizilen hamurlar bıçakla dörde bölünerek servis edilir. Verilen tariften yaklaşık olarak 13 lavaş çıkmaktadır. Dileyen lavaşları dürüm şekline getirerek de yağlamayı tüketebilir.

  • kayseri yağlaması
  • kayseri yağlaması yemeği
  • şebit mantısı
  • kayseri yağlaması tarifi
Yorumlar
Halide Saman Kayseri yağlamasını daha önce bir iş için Kayseri'de bulunurken yemiştim. Ben adını şebit mantısı olarak biliyordum. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Evde kendim yapmaya çalıştım ama aynı tadı alamadım. Bazı ustaların tarifleri de uygulanabilir. cevapla
yorum yaz
Tonik İçmek Neye İyi Gelir? Zararlı mıdır? Korona Virüsüne Faydası Var mı?