Sağlık 30 Aralık 2020 - 19:10:40

Çürük Dişin Zararları Nelerdir? Ağrısına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürük Dişin Zararları Nelerdir? Ağrısına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürük diş; ağrıya neden olan ve beraberinde vücutta birtakım zararlı etkiler oluşturan bir durumdur. Ağız içerisinde yer alan bakteriler diğer dişlerin çürümesine de neden olurken aynı zamanda vücuda yayılarak farklı sonuçların oluşmasına da sebebiyet verir.

Çürük Dişin Zararları Nelerdir?

Doğru bir ağız bakımı yapılmadığı zaman, ağız içerisinde bakteriler ürer ve yayılır. Bunun sonrasında dişlerde çürüme meydana gelir. Çürük dişin zararları arasında ilk sayacağımız detay ağrı problemidir. Diş ağrıları günlük hayatı olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda bağ ve kulak ağrısı meydana getirebilirler. Sadece ağız sağlığını değil vücudun genelini olumsuz yönde etkileyen diş çürümesi, diş etlerinin ve diş yapısının bozulmasına neden olmaktadır.

Ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olan çürük diş, aynı zamanda ağızda diş kaybının oluşmasına neden olmaktadır. Diş yapısında bozulmalar meydana getirir. Diş gıcırdatma meydana getirebilen bu durum aynı zamanda yiyeceklerin yeterli şekilde çiğnenmesine engel olmaktadır. Yeterli şekilde çiğnenmeyen yiyecekler vücutta kilo alımına neden olmaktadır. Bu durum sindirim problemlerinin oluşmasına neden olacağı için metabolizma hızını ve düzenini de etkilemektedir.

Konuşma bozukluklarının oluşmasına neden olan çürük diş kulak ve boğaz bölgesinde iltihaplanma problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Romatizma hastalığına sebebiyet verebilen bu durum ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilirken aynı zamanda karaciğer problemlerinin oluşumuna da neden olabilir. Çürük oluşumuna neden olan bakteriler aynı zamanda kalp kapakçıklarına da zarar vermektedir. Kalp kapaklarında önemli hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu açıdan baktığımızda çürük diş sadece ağız içerisini değil tüm vücudu etkilemektedir.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen çürük diş ağrısının giderilmesi için uygulanan birtakım doğal yöntemler bulunmaktadır. Dişlerinizi düzenli olarak her gün fırçalamak, dişlerin çürümesini önler ve beraberinde ağrıların engellenmesine de yardımcı olur. Ilık su ile tuzlu gargara yapmak etkili bir başka yöntemdir. Günde 3 defa bu yöntemi uygulayarak ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ağrının olduğu bölgeye yanak üzerinden buz kompresi uygulamak ağrının hafiflemesi için etkili yöntemler arasında gösterilmektedir.

Karanfil ya da karanfil yağı, çürük dişte meydana gelen ağrıların giderilmesi için etkilidir. Karanfili ya da karanfil yağını dişin üzerine sürerek ağzınızda bekletiniz. Bu yöntem ağrıyı hafifletmektedir. Bir başka yöntem olarak sarımsak uygulaması yapılabilir. İki üç diş sarımsağı ezip ağrıyan dişin üzerine sürünüz. Bu yöntem de ağrıları gidermektedir. Zerdeçal ve çörek otu yağı diş ağrısına iyi gelen diğer doğal yöntemler arasında yer almaktadır.

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer ki dişiniz çürükse ve dayanılmaz bir ağrı çekiyorsanız mutlaka diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Ağrı kesici kullanımı bu konuda geçici rahatlama sağlayabilmektedir. Fakat çürük diş tedavisi için kanal ya da dolgu tedavisi uygulanabilmektedir. Dişi üzerindeki kalın tabaka temizlenir ve sonrasında uygun bir teknikle diş kurtarılır ve ağrı geçirilir. Gerekli durumda dişi çekilmesi de söz konusudur.

Dişlerin Çürümemesi İçin Ne Yapılmalı?

Sindirim sisteminin en önemli parçası olan dişler, besinleri düzgün bir şekilde tüketmemizi sağlarken aynu zamanda dış görünüm için de önem arz etmektedir. Dişlerin çürümemesi için ağız bakımı eksiksiz yapılmalıdır. Dişleri sabah ve akşam fırçalamalıyız. Dişlerin ortalama 2 dakika fırçalamak gerekir. Fırçanın her diş üzerinde 7-8 kere gezmesi gerekir. Ayrıca doğru diş fırçalama teknikleri de çürük diş oluşumunu önlemek için önemlidir.

  • çürük diş
  • çürük dişin zararları
  • çürük diş ağrısına ne iyi gelir
  • çürük diş ağrısının giderilmesi
  • çürük diş tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?