Sağlık 30 Aralık 2020 - 09:19:58

Glokom Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Glokom Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Glokom; göz tansiyonu olarak da bilinen ve halk arasında karasu olarak nitelendirilen, tedavi edilmediği zaman kalıcı körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır.

Glokom Nedir, Ne Demek?

Gözün içerisinde yer alan sıvı basıncının, görme yeteneği sağlayan sinire zarar verecek kadar yükselmesi glokom olarak isimlendirilmektedir. Hemen her yaşta görülebilen göz tansiyonu daha çok 40 yaş üstü kişilerde görülen bir göz rahatsızlığıdır. Ailesinde göz tansiyonu olan kişilerin sık sık kontrole gitmesi ve muayene olması gerekmektedir. Göz sinirinin tahribatı olarak nitelendirebileceğimiz glokom, göz içerisindeki basıncın yükselmesi anlamına gelir.

Gözümüzün içerisinde aköz sıvı olarak isimlendirilen bir sıvı bulunmaktadır. Göz tansiyonu meydana geldiği zaman bu sıvı dışa akım yolu ile gözle görülmese de bir tıkanıklık meydana getirmektedir. Bu tıkanıklık sonrasında göz içerisindeki basınçta artış meydana gelmektedir. Bu basınç, görme siniri olarak isimlendirilen optik sinire baskı yapar. Bu baskı sinirde bir tahribat oluşturur ve bu da görme yeteneğini azaltır.

Görme yetisinde geri dönülmez birtakım sonuçlar meydana getirebilen göz tansiyonu, rutin birtakım muayeneler sonucunda anlaşılabilmektedir. Göz içerisindeki basıncın artması bu rahatsızlığın en önemli belirtisi olarak nitelendirilir. Fakat basıncın artması ile tek başına glokom tanısı konulmamaktadır. Hastalığın tanısı için sinir tahribatının oluşması da söz konusu olmalıdır.

Glokom Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Erken evrelerde herhangi bir şekilde semptom oluşturmayan göz tansiyonun belirtileri genelde ileri evrede oluşmaktadır. Göz içerisinde yer alan sıvının gün içerisinde salınım farklılığı oluşturması sebebiyle baş ağrısı ve göz çevresinde ağrı meydana gelir. Genel olarak hastalar bu şekilde semptomlardan bahsetmektedir. Bunun yanı sıra göz içerisindeki basıncın artmasına bağlı olarak gün içerisinde bulanık görme etkisi meydana gelmektedir. Işıkların etrafında halkalar görme gibi etkiler oluşabilir.

Gözde sertlik hissi görülen sık belirtiler arasında yer alırken aynı zamanda göze basınca ağrı oluşması da söz konusudur. Eğer ki açı kapanması glokomu ise ağrılı, kırmızı göz meydana gelebilmektedir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise vakit kaybetmeden göz doktoruna gidilebilir. Eğer doğumsal glokom söz konusu ise gözlerde irilik, gözler arasındaki boyutun farklı olması gibi durumlar hastalığın anlaşılmasını sağlayabilmektedir.

Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür? Kimler Risk Altındadır?

İleri yaş bu rahatsızlıkta en riskli kişileri kapsar. Bunlara ek olarak ailesinde göz tansiyonu geçmişi olanlar yani genetik yatkınlığı bulunanlar, şeker hastalığının olması, sigara içmek, uzağı net görememe yani miyopluk, uzun bir süre boyunca kortizon tedavisi almak, göz yaralanması gibi durumların meydana gelmesi hastalığın oluşum riskini artırmaktadır. Risk altında olan kişilerin mutlaka sık sık kontrol yaptırması gerekmektedir.

Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne İyi Gelir?

Genel olarak glokom tedavisi göz içerisindeki basıncın düşürülmesine yönelik yapılmaktadır. Bunlara ek olarak cerrahi seçenek ve lazer yöntemi de basıncın giderilmesi için etkili olabilmektedir. Hastalığın iyileşmesi için doktorun önerdiği damlaların saatinde ve önerildiği sıklıkta uygulanması gerekmektedir. Eğer ki damlalar birtakım yan etkiler meydana getiriyorsa en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız. Eğer farklı bir hastalık için başka bir doktora gittiyseniz glokom hastası olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca kalıtsal olabileceği için yakın aile bireylerinize de aynı şekilde muayene yapılması gerekmektedir.

  • glokom
  • glokom nedir
  • göz tansiyonunun belirtileri
  • glokom tanısı
  • göz tansiyonu kimlerde görülür
  • glokom tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sivilce İzlerinden Kurtulma Yöntemleri