Kaz Yumurtası Kaç Günde Çıkar? Yenir mi? Faydaları, Zararları ve Fiyatı
Tavuk yumurtasına göre daha mat ve beyaz renkte olan kaz yumurtası, anne sütünün haricinde insan vücudu için gerekli olan her türlü vitamin ve minerali bünyesinde barındıran bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki kaz yumurtası yenir mi ve ne gibi faydaları vardır sorularına yanıt bulmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kaz Yumurtası Kaç Günde Çıkar? Yenir mi?
Bu zamana kadar her birimiz genel olarak tavuk yumurtası yemekteyiz. Çünkü tavuk yumurtası hem besleyiciliği hem faydaları hem de kolay bulunabilirliği sayesinde pek çok kişi tarafından tüketilmektedir. Kaz yumurtasını belki çoğumuz hiç denememişizdir. Bundan dolayı birçok kişi kaz yumurtası yenir mi diye merak etmektedir. Besin içeriği bakımından oldukça zengin olan kaz yumurtası tüketilebilen bir yumurta çeşididir. Ayrıca vücudumuz için de birçok faydası bulunmaktadır.
Tavuk yumurtasına göre daha büyük olan ve deve kuşu yumurtası kadar olmasa da oldukça sert bir kabuğa sahip olan kaz yumurtası kaç günde çıkar diye baktığımızda bunun kazın türüne göre değişkenlik gösterdiğini belirtebiliriz. Yumurtadan kazların çıkma süresi 28-31 gün arasındadır. Kaz yumurtası kuluçka süresi ise bu yumurtalar makinede tutulduğu için gerekli ısı ayarları yapılarak gerçekleşmektedir. Kaz yumurtası kahvaltı tarifleri, omlet ve haşlama gibi pek çok şekilde tüketilebilmektedir. Eğer ki çiğ tüketilecekse süte ekleyip çırpılması önerilmektedir. Kaz yumurtasının üretimi tavuk yumurtası kadar çok değildir. Bundan dolayı bulmak biraz daha zordur.
Kaz Yumurtası Faydaları Nelerdir?
Oldukça lezzetli ve besleyici olan kaz yumurtası faydaları şöyledir:
- Gelişme çağındaki çocukların sağlıkla büyümesi için oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
- İçerisinde yer alan demir sayesinde kansızlığın giderilmesini sağlarken aynı zamanda halsizlik gibi durumları da önler. Vücuda enerji vermektedir.
- Bağırsak yollarını temizler ve bağırsakların daha aktif bir şekilde çalışmasına destek olur.
- Hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır. Sindirim sistemi konusunda sorun yaşayan insanlar için oldukça faydalıdır.
- Yüksek oranda protein içermektedir. Bu sayede büyüme ve gelişme sürecinde etkilidir. Çocukların boyunun uzaması içi oldukça etkili ve faydalı bir besindir.
- Kaz yumurtası metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Böylece kabızlık gibi problemleri de yok eder.
- Hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi desteklemektedir.
- Kasların güçlenmesini sağlar. Ayrıca damar yollarının açık kalmasına etki eder.
Doğru şekilde ve düzenli olarak tüketilen kaz yumurtası içerisinde yer alan her türlü vitamin ve mineral insan vücuduna eklenmektedir. Kaz yumurtası bebeklere verilir mi diye sorulmaktadır. Bebekler ek besine geçtikleri zaman bile pek çok besini tüketemezler. Bu yumurtayı vermeden önce doktora danışmak gereklidir. Aksi durumda bebeklerin sindirim sistemi için ağır gelebilir.
Kaz Yumurtası Besin Değeri Nedir?
Yaklaşık olarak 100 gram kaz yumurtasının kalorisi 185 kcal olarak nitelendirilmektedir. Buna ek olarak 100 gram kaz yumurtası protein açısından da oldukça zengindir.13.9 gram protein barındırmaktadır. Ayrıca 13.3 gram da yağ içermektedir. Yağların 3.6 gramı doymuş yağdır. 5.7 gramı tekli doymamış yağ ve 1.7'si çoklu doymamış yağdır. Bununla birlikte içerisinde pmega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yumurta çeşidi içeriğinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum bulunmaktadır. A ve D vitamini içerir. 100 gramının kalori değeri 852 mg olarak tanımlanır.
Kaz Yumurtası Fiyatı Ne Kadar?
Normal yumurta çeşitlerine göre daha nadir bulunan kaz yumurtası fiyatı adet bazında değerlendirilmektedir. Tavuk yumurtasının yaklaşık olarak 5 katı fiyatına sahiptir. Marketlerde bulamayabilirsiniz. Fakat internet üzerinde araştırdığınız da sipariş vermek için yerler görebilirsiniz.
Kaz Yumurtası Zararları Nelerdir?
Büyük bir yapıya sahip olan kaz yumurtası zararları fazla tüketilmesi halinde meydana gelmektedir. Fazla tüketilirse alerji meydana getirebilir ve aynı zamanda kolesterolün yükselmesine sebep olabilir. Bundan dolayı dikkatli tüketilmelidir. Özellikle kolesterol hastaları bu konuda dikkatli olmalıdır.