Sağlık 23 Ekim 2021 - 15:41:33

Kocayemiş Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Ne Zaman Toplanır? Nerede Yetişir?

Kocayemiş Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Ne Zaman Toplanır? Nerede Yetişir?

Kocayemiş meyvesi, bilyedin ve dağ çileiği gibi isimlerle de bilinen, içerisinde yer alan bileşenler sayesinde hücre yenilenmesine katkı sağlayan ve pek çok hastalığın iyileştirilmesine destek olan bir meyve türüdür.

Kocayemiş Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Fundagiller familyasına ait olan kocayemiş meyvesi, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bir besindir. C vitamini açısından yüksek değerlere sahip olan bu doğal meyve aynı zamanda birçok fenolik madde de içermektedir. İçeriğine baktığımız zaman Ca, K, Mg, Na ve P mineral ve vitaminlerinin yer aldığını görebilmekteyiz. Antioksidan açısından zengin olan kocayemiş, kanser ve kardiyavasküler hastalıklar olmak üzere pek çok rahatsızlığın önlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda etkili olan bir meyve türüdür.

Kırmızı bir renge olan sahip olan kocayemiş meyvesi, antioksidan ve antienflamatuar etki barındırmaktadır. Bu etkileri sayesinde hücrelerin korunmasını sağlarken aynı zamanda deforme olmasını da engellemektedir. Romatizma, enfeksiyon ve kemik rahatsızlıklarının giderilmesi konusunda destekleyici ve iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Çekirdekleri ile birlikte tüketildiği zaman diş ve diş eti rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Sindirim sisteminde görülen rahatsızlıklar konusunda faydalı olan kocayemiş, özellikle bağırsak kurtlarının vücuttan atılması ve bağırsak florasının korunması gibi etkiler meydana getirmektedir. Antioksidan açısından zengin olması onun enfeksiyonlı hücrelerin atılması konusunda destekleyici olmaktadır. Kadınlarda sıklıkla görülen idar yolu enfeksiyonu ve mantar rahatsızlıklarının iyileştirilmesi için olumlu ve yararlı etkiler meydana getirmektedir.

Kocayemiş Meyvesi Ne İşe Yarar?

Vücut sağlığı için son derece önemli bir etkiye sahip olan kocayemiş aynı zamanda cilt sağlığını da iyileştirmektedir. Özellikle ergenlik döneminde hormonların dengesizleşmesi sonrasında meydana gelen akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesine destek olmaktadır. Yüzde siyah nokta oluşumu ve gözenek gibi belirtilerin giderilmesi konusunda etkili olmaktadır.

Karaciğer ve akciğerin temizlenmesine yardımcı olan kocayemiş meyvesi, özellikle sigara tüketimi sonrasında meydana gelen tahribat ve deformenin giderilmesine destek olmaktadır. Bununla birlikte yetersiz su tüketimi ve sağlıksız beslenme gibi durumlar sonucunda böbreklerde taş ve kum gibi maddelerin oluşmasını önler. Ayrıca böbrek bezlerinin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Kocayemiş Meyvesi Nerede Yetişir? Ne Zaman Toplanır?

Genel olarak ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde kendiliğinden yetişmektedir. Yazık sıcak kışın yağış alan bölgeleri sevmektedir. Karadeniz Bölgesi'nde de bazı yerlerde yetişmektedir. Yararları sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilen koca yemiş nasıl yetiştirilir sorusu son zamanların merak konusu olmuştur. Çoğu zaman dağda kendiliğinden yetişmektedir. Çalı şeklinde bir ağaçta yetişen bu meyveler çiçeklendiği zaman ilkbahar, sarıya döndüğünde sonbahar olarak bir zaman dilimine hitap etmektedir. Genel olarak meyvelerin olgunlaşması ve toplanması sonbahar aylarında gerçekleşmektedir.

Kocayemiş Meyvesi Nasıl Yenir?

Çoğunlukla taze şekilde tüketilen koca yemiş aynı zamanda kurutularak da yenebilmektedir. Kurutulmuş hali bal ile karıştırılıp tüketildiği zaman boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların giderilmesi konusunda etkili olmaktadır. Sadece meyvenin kendisi değil yaprakları da tüketime uygundur. Yaprakları çay olarak içilebilir. Ya da soğutularak tonik şeklinde cilde uygulanabilir. Reçel olarak kullanılabilir ve tatlılar da lezzeti arttırmak için talep edilebilir.

  • kocayemiş
  • kocayemiş meyvesi
  • kocayemiş meyvesinin faydalar
  • kocayemiş meyvesi ne işe yarar
  • kocayemiş meyvesi nasıl yenir
  • kocayemiş meyvesi nerede yetişir
  • koca yemiş nasıl yetiştirilir
  • koca yemiş
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Oğul Otu Boy Uzatır mı? Faydaları ve Diğer Adı Nedir? Nasıl Kullanılır?