Közlenmiş biber; mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayan ve aynı zamanda içermiş olduğu yüksek A vitamini sayesinde vücut için birçok faydası bulunan bir besindir.
Közlenmiş Biber Kaç Kaloridir?
Oldukça lezzetli olan ve aynı zamanda birçok faydası bulunan közlenmiş biber kalorisi adet için 14 kcal olarak nitelendirilmektedir. 100 gram közlenmiş kırmızı biber yediğinizde 39 kalori almış olursunuz. Birçok yemeğin yanına yakışan ve köz üzerinde pişirilen bu biber, kızartma yerine bu şekilde tüketilebilir. Tadı oldukça güzel olurken aynı zamanda vitamin ve mineral açısından da zengin olan bu besin, salataların yanında yenebilir. Bununla birlikte dilerseniz üzerine yoğurt dökerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Kalori bakımından masum olan közlenmiş biber, hazır şekilde tüketildiği zaman içerisindeki katkı maddeleri nedeniyle kalori değerinde artıl gözlemlenebilir. Hazır ürünler yerine evde kendiniz yaparsanız eğer, hem sağlıklı hem de kalori bakımından düşük değerlere sahip olur.
Közlenmiş Biber Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde yer alan capsaisin sayesinde tümörlerin giderilmesi için etkili olan közlenmiş biber, vücuttaki sağlıklı hücreleri korur. Ayrıca kanser hücrelerinin yok edilmesine de yardımcı olur. Yüksek oranda karotenoid içermesi sayesinde mide, prostat, mesane ve karaciğer kanserleri için faydalı ve tedavi edicidir. Mide ve salgı bezlerini uyaran, mide asidini düzenleyen bu biber, sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürücü etki oluşturur.
Aromalı bir tada sahiptir. Bu sayede mutluluk hormonu salınımı meydana getirir. Posalı içeriği sayesinde kolesterol düşürücü etki yaratır. Kan lipid seviyelerinde olumlu etki oluşturur. Vücuttaki toksin maddelerin giderilmesini sağlayan közlenmiş biber, yüksek oranda lif içermektedir. Bağırsak sağlığını iyileştirerek, kabızlık yaşanması gibi sindirim problemlerini gideren bu besin aynı zamanda mide ülserini de önler.
A vitamini bakımından zengin olması sayesinde göz sağlığını koruyan közlenmiş biber, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını korur. Mevsim geçişlerinde üst solunum yollarında meydana gelen hastalıklara karşı da koruyucu olmaktadır. B vitamini içeriği sayesinde unutkanlık ve konsantre eksikliğini gidermektedir. E vitamini özelliği sayesinde ise cildin yenilenmesine yardımcı olur.
Közlenmiş Biber Yanına Ne Gider?
Normal sade bir şekilde tüketebileceğiniz közlenmiş biber tarifleri bakımından farklı lezzetleri de beraberinde getirmektedir. Bu biberin üzerine harika bir sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ekleyip yemeklerin yanına alternatif olarak sunabilirsiniz. Meksika fasulyesi salatası yaparken içine katabilirsiniz. Ezmesini yapıp közlenmiş biber kahvaltılık tarifleri olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca kahvaltılarda soslu közlenmiş biber de tüketebilirsiniz.
Fırında kapya biber közleme yapıp dondurucu da saklayabilirsiniz. Közlenmiş biber konservesini istediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz. Bulgur salatası tariflerinde közlenmiş biber ile lezzeti artırabilirsiniz. Görüldüğü üzere közlenmiş biber ister direkt olarak ister tariflerin içeriğinde tüketilebilir.
Közlenmiş Biberin Konservesi Nasıl Yapılır?
Kış aylarında közlenmiş biber tüketmek için konservesini yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeler:
- 1 kilo kapya biber
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sirke
- 1.5 yemek kaşığı tuz
Tarifi: Öncelikle kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın ve sonrasında fırında ya da ocakta közleyiniz. Közlenmiş biberleri henüz sıcakken soyunuz. Ortalarında çekirdekli kısımları çıkarınız. Aralarına sarımsak koyarak kavanozlara yerleştiriniz. Üzerine bastırarak havanın çıkmasını sağlayıp, kendi suyundan yarım çay bardağı ekleyiniz. Daha sonra üzerinde kaya tuzu, sirke, zeytinyağı ilave ediniz. Ardından kavanozları sıkıca kapatınız ve ters şekilde tencereye yerleştirip, içerisine su koyup, kaynatınız. Su kaynadıktan sonra çıkarınız ve soğumasını bekleyiniz. Ardından güneş almayan bir yerde saklayınız.
Közlenmiş kapya biber tarifleri ile sizler de oldukça lezzetli tarifler uygulayabilirsiniz. Sağlık açısından da faydalı bulunan bu besini konserve yaparak kış boyu taze tüketebilirsiniz.