Sağlık 16 Kasım 2021 - 17:16:26

Kronik Kabızlık Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?

Kronik Kabızlık Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?

Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve dışkının sertleşmesi anlamına gelen kabızlık, sürekli olarak tekrarladığında kronik kabızlık ismini almaktadır.

Kronik Kabızlık Nedir? Nasıl Olur?

Dışkının sertleşmesi ve buna bağlı olarak dışkının zor çıkması, dışkılamanın güçleşmesi gibi durumlar ile ifade edilen kronik kabızlık, kişinin devamlı olarak bu problemleri yaşaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çok sık karşılaşılan bir durum olan kabızlık stres, hareketsizlik, düzensiz ve sağlıksız beslenmesi, hazır yiyeceklerin fazla tüketilmesi, meyve sebze tüketilmemesi, sıvı alımının az olması gibi pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunun yanı sıra bağırsak kolonunda meydana gelen bir enfeksiyon ya da hastalık durumu da kabızlık oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan kronik kabızlık, besinlerin sindirim sisteminde normalden daha yavaş hareket etmesi sonucunda gerçekleşir. bu durum bağırsaklardan daha fazla sıvı emiliminin gerçekleşmesine neden olur. Bunun sonucunda dışkı sertleşir ve kurur. Sonrasında ise dışkılama daha zor bir hal alı ve bu durum kabızlık olarak nitelendirilir.

Günümüzde sürekli kabızlık çekiyorum diyen pek çok insan bulunmaktadır. İnsanlar daha çok bu hastalığın giderilmesi, sindirim sisteminin dengeli ve düzenli çalışmasının sağlanması gibi sonuçlar araştırmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için öncelikli olarak sağlıklı ve düzenli beslenme uygulanması gerekmektedir. Metabolizmanın hızlanmasına yönelik birtakım öneriler ve tavsiyeler uygulanmalıdır.

Kronik Kabızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek çok kişide farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelen kronik kabızlık tedavisi altta yatan sebebe göre uygulanmalıdır. Eğer hastalığın nedeni saptanmışsa onun tedavi edilmesine yönelik birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Genel olarak kronik kabızlıklar da bir sebep yoktur. Çoğu zamanda psikolojik etkenler, yanlış beslenme ve yetersiz sıvı alımı gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Kronik kabızlık diyeti ile bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün hale gelmektedir. Beslenme ve yaşam tarzındaki birtakım değişiklikler, beraberinde ilaç kullanımı kabızlığın giderilmesi konusunda etkilidir. Eğer şiddetli bir kabızlık söz konusu ise fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz gurubu ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra lavman ve fitil gibi uygulamalar da yapılabilmektedir. Lifli gıda tüketimi, bol sıvı alımı ile kronik kabızlıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Eğer bu tarz sorunlarınız varsa mutlaka uzman bir doktordan destek alınız.

Kronik Kabızlık Nasıl Geçer?

Çağımızın en büyük sorunlarından biri strestir. Stres pek çok hastalığa neden olduğu gibi aynı zamanda kabızlık da meydana getirebilmektedir. Birçok kişi psikolojik kabızlık belirtilerine maruz kalmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için öncelikle sizi strese sokan durumlardan uzak durmalısınız. Beslenmeye dikkat etmelisiniz. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan yiyecekleri tüketiniz. Yanlış ilaç kullanımı bağırsakların yanlış uyarılmasına neden olabilir. Bu nedenle doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Sürekli Kabız Olmak Neyin Belirtisidir?

Çoğu zaman kronik kabızlık için bir neden bulunamamaktadır. Altında yatan sebeplere bakıldığında sinir ve sindirim sistemi arasındaki bir etkileşim, iletişim sorunundan kaynaklı olduğu belirtilmektedir. İrritabl bağırsak sendromu olarak da nitelendirilen bu durum karın ağrısı, kramp, ishal ve dışkıda mukus varlığı gibi etkile ile kendini belli etmektedir. Bazı durumlarda önemli bir bağırsak hastalığının nedeni olarak görülebilmektedir.

  • kronik kabızlık
  • kronik kabızlık nedir
  • sürekli kabızlık çekiyorum
  • kronik kabızlık tedavisi
  • kronik kabızlık diyeti
  • kronik kabızlık nasıl geçer
  • psikolojik kabızlık belirtileri
  • sürekli kabız olmak neyin belirtisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Vücut Kitle İndeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?