Birbirinden çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelen kulak çınlaması, çoğu insanın başına gelen bir rahatsızlık türüdür.
Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?
Zil sesi, uğultu, vızıldama, tıslama gibi çeşitli seslerin duyulması durumuna denir. Bu tarz seslerin duyulması ise işitme yetisini zamanla azaltmaktadır. Meydana gelme nedeni herhangi bir zamanda oluşan kulak enfeksiyonu olabilir. Bu rahatsızlıkla ilgili evde yapılan doğal tedaviler mevcuttur. Kullanılan bazı ilaçlar belirtileri azaltmaktadır. İlaç kullanmadan önce rahatsızlığın hangi sebepten meydan geldiğini bilmek gerekir. Yaşın ilerlemesi, kulak yaralanması, işitme kayıpları, dolaşım sisteminin bozulması gibi durumlar başka bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kulak Çınlaması Nasıl Olur?
Kulaklar çınlarken değişik sesler duyulabilmektedir. Tıslama, vızıldama, zil sesi gibi seslerdir. İşitilen sesler çınlamanın şiddetine göre değişir. Bazen düşükken bazen yüksek sesler duyulabilir. İşitilen bu rahatsız edici sesler kulan çınlamasını tetiklemektedir. Bu durumun yanında çeşitli sağlık şartları da daha kötüye gidebilmektedir. Kulak içi hücresi hasarlı ise kulak çınlaması vardır. İç kulak hücresinde bulunan kıllar negatif sebeplerden dolayı hareket etmekte ve beyine sinyaller göndermektedir. Çınlamanın dışından herhangi bir kulak rahatsızlığı da bu çınlamaları ileriki bir seviyeye taşıyabilmektedir.
Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çınlamalara yol açan nedenler arasında kulak kiri vardır. Kulak kanalını engelleyen kirler çınlamalara, tahriş ve işitme kayıplarına yol açabilmektedir. Dolayısı ile bahsedilen tedavilerden biri kulak kirinin kaldırılmasıdır. Kirin kaldırılması için bebek yağları, madeni ve gliserin yağının kullanımı tercih edilebilir. Eğer kişinin kendi uyguladığı temizleme işlemi işe yaramamışsa bireyin doktora gitmesi gereklidir. Doktor kendi özel yöntemi ile bu kiri temizlemektedir. Tedavi esnasında kirin derin bir noktaya itilmemesi önemlidir. Bu etkenin meydana gelmemesi için pamuk kullanmamak gerekir. İşitme yeteneğinin geliştirilmesi için seslerin minimum orana indirilmesi gerekmektedir. AIDS başlık ismindeki materyal etraftaki sesleri kulağa getirmektedir. Bu durumda kulak çınlamasının belirtileri durdurulmaktadır. Çınlamalardan kaynaklı olarak işitme kaybı yaşayan bireylerin uzman hekime gitmeleri çok önemlidir. Odyoloji departmanı bireye uygun olan işitme cihazını tavsiye etmektedir. Diğer bir yol ise elektrik dürtü kullanılmasıdır. Bu sayede işitme arttırılmaktadır.
Ses Terapisi Nedir? Kulak Çınlamasına İyi Gelir mi?
Ses terapisi tedavisi çınlama problemi için uygulanabilir. Ses terapisinin uygulanma esnasında seslerin kullanılmasını öğrenmek çınlamaların engellenmesi hususunda büyük önem taşır. Bu yöntem günübirlik süreç içinde duyulan iç sesi bastırmaktadır. Ses terapisi tam olarak çınlamayı engellemeyebilir. Fakat konsantrasyon açısından oldukça faydalı bir yoldur. Ses terapisi sayesinde dinlenme ve buna benzer diğer zamanlarda meydana gelen sesler dikkate alınmaz. Ses terapisi tedavisi için bireye uygulanan ilk yöntem kulaklara takılan cihazların kullanılmasıdır. Bahsi geçen cihazların kulak çınlamasını bastıran özelliği mevcuttur. Cihaz düşük ayarda olan seslerin serbest bırakılmasını sağlamaktadır.