Sağlık 12 Ekim 2021 - 11:40:43

Kum Dökme Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Kum Dökme Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Kum dökme; vücut tarafından meydana getirilen fosfat, sistin, oksalat gibi maddelerden oluşan, kristallerin ve tortulların çözünmeyecek parça hale gelmesi sonrasında idrar kanalında tıkanıklık meydana getirmesi ve burada takılı kalması durumudur.

Kadınlarda ve Erkeklerde Kum Dökme Nedir?

Böbrek kumu olarak ifade edilen kum dökme, beslenme şekilleri ve hayat tarzındaki bazı değişiklikler sonrasında gelişebilen ve çok sık görülen rahatsızlıktır. Fosfat, sistin ve oksalat gibi kristaller vücuttaki sıcaklık ile idrarda çözünemediği zaman katı bir şekilde parça parça idrarda kalırlar.

Sağlıklı bir vücutta üriner sistem, böbreklerden ince idrar kanalları ile idrar kesesine yani mesaneye idrar taşır ve buradan vücut dışına atılır. Böbreklerden idrar torbasına giden idrarda kum ya da taş olursa bu tıkanıklık oluşturur. bu böbreklerin şişmesine beraberinde ağrı, bulantı, kusma gibi durumlara sebep olur. Meydana gelen taş ya da kum idrar kanallarına doğru inmeye başladıkça ağrı daha da artar ve idrara çıkma isteği meydana gelir.

Kum dökme sürecinde idrarda koyulaşma meydana gelebilir. Genel olarak idrar yaparken yanma hissi de meydana gelmektedir. Meydana gelen ağrı oldukça şiddetli olduğundan hastaneye başvurular gerçekleştirir. Çözünemeyen kristaller büyüdükçe daha sakıncalı bir hal almaktadır. Kum dökme ilacı ile tedaviler sağlanabilirken aynı zamanda hastaya birtakım testler de yapılmaktadır.

Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?

Genel anlamda kum dökme ağrısı nereye vurur diye baktığımızda, karnın yan taraflarında, kasıklarda ve sırt bölgesinde şiddetli ağrı söz konusu olmaktadır. Bazen belirtileri çok hafif olur ve kişiyi rahatsız etmeden hastalık iyileşir. Fakat ağrı şiddetli olduğunda hastalığın da ilerlediği görülmektedir. Kum dökme belirtileri genel anlamı ile şöyledir:

  • İdrar yaparken ağrı hissedilebilir.
  • İdrarda kan, pembelik, kırmızılık ya da kahverengilik olabilir.
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilir.
  • İdrarın tam boşalamaması hissi söz konusu olur.
  • İdrarın kötü kokması sorunu yaşanır.
  • Ağrı ve beraberinde bulantı-kusma görülür.
  • İdrar bulanık ve sarı renkte olur.
  • Ateş ve titreme gözlemlenir.

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını sezdiğinizde mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek almalısınız. İdrarda kum görüntüsü varsa eğer böbreğin hangi bölgesinde kümelendiğinin de saptanması gerekmektedir.

Kum Dökmeye Ne İyi Gelir?

Pek çok kişide meydana gelebilen kum dökmeye bitkisel çözümler kapsamında şu yöntemleri belirtebiliriz:

Kekik: Kum oluşumunu önlerken aynı zamanda kum dökme sırasında yaşanan ağrıları da hafifletmektedir. Kekik çayının düzenli şekilde içilmesi, kumun daha kolay atılmasına yardımcı olur.

Avokado yaprağı: 15 gün boyunca avokado yaprağından hazırlanmış olan bitki çayını tüketirseniz eğer, idrar yollarında oluşan kristallerin çözülmesini ve kum dökme şikayetlerinin giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Ardıç meyvesi: İdrar yollarını korunmasını sağlayan ardıç meyvesi, düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman kum dökme rahatsızlığını önler. Ayrıca bu kristallerin temizlenmesini de sağlar.

Kuşburnu: Kum dökme sırasında yaşanan sancıları hafifleten kuşburnu, aynı zamanda içerisindeki antioksidanlar sayesinde vücutta çözünmesi güç olan kimyasal bileşikleri çözer ve idrar yolu ile atılmasını sağlar.

Limon suyu, turşu suyu, sarımsak, yeşil çay, elma sirkesi, maydanoz suyu gibi diğer bitkisel çözümler de kum dökmeye iyi gelmektedir. Bu bitkisel çözümlerden yararlanarak iyileşme sağlayabilirsiniz. Kum dökmeye sıcak iyi gelir mi diye merak ediyorsanız eğer, vücudun sıcak tutulmasının ağrı şiddetini azalttığı belirtilmektedir. Fakat kum dökme tedavisi için uzman bir doktora gidilmesi gereklidir.

Kum Dökme Neden Olur?

Birçok sebepten ötürü meydana gelebilen kum dökme rahatsızlığı, genetik sebeplerden meydana gelebilir. Ailede daha önce bu tarz bir durum yaşayan varsa, geri kalan aile bireylerinde de görülebilir. Yetersiz sıvı alımı sonrasında gelişebilir. Yanlış beslenme, potasyum ve şeker ağırlıklı beslenme sonrasında görülebilir.

Sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşanması, böbrek hatalığı yaşayıp sonrasında sağlığa dikkat edilmemesi, uzun süre D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınması böbrekte kum dökme sorununa sebep olabilir. Kum dökme kaç gün sürer diye baktığımızda doğru tedaviler ile 1-2 gün içerisinde iyileşme sağlanır. Mutlaka uzman bir doktora danışınız.

  • kum dökme
  • erkeklerde kum dökme
  • kum dökme ilacı
  • kum dökme belirtileri
  • kum dökme ağrısı nereye vurur
  • idrarda kum görüntüsü
  • kum dökmeye ne iyi gelir
  • kum dökmeye bitkisel çözümler
  • kum dökmeye sıcak iyi gelir mi
  • kum dökme tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Vajinada Ağrı Hamilelik Belirtisimi?