Kuzu Göbeği Mantarı Nedir? Fiyatı, Faydaları Nedir? Nasıl Yetişir? Zehirli mi?

Bilimsel ismi morchella conica olan kuzu göbeği mantarı yenilebilen mantar türlerinden biridir.
Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?
Morchellaceae familyasına aittir. Büyüklüğü değişken olan bu mantar genel itibari ile dört ila sekiz santimetre yüksekliğindedir. Çapı ise dört ila altı santimetredir. Şekil olarak yumurtayı andırmaktadır. Oyukları derin değildir ve renk olarak sarımtıraktır. Yaşlandığı zaman rengi kahverengiye dönmektedir. Yapısı gevrek ve kokusu güzeldir. Mum kıvamında olan mantarın tadı oldukça hoştur.
Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetişir?
Ormanda, yol kenarında ve ilkbaharda çıkmaktadır. Orman yangınından sonra görülmesi olağandır. Yetiştiği yerler kayın, karaağaç, fındık, dişi budak dipleridir. Asıl yetişme alanı ise ormanlardır. Genel olarak ormanda yetişen bu mantar tek halde ya da küçük grup olarak var olmaktadır. Orman yangınlarından sonra sıklaşması enteresan bir durumdur. Kış mevsiminin son zamanlarında çıkmaktadır. Şubat ve mayıs ayı arasında yetişmektedir. Hava şartları olumsuz olduğu zaman yetişme sürecinde de olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Bahar ayında genel olarak hava yağışlı olduğu için olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu mantar kurutulur ve ipe dizilerek satışa sunulur. Karadeniz, Akdeniz, Ege bölgelerinin kıyı bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Tüketilir?
Avrupa ülkelerine ihraç edilen bu mantar ülkeye döviz kazandırmaktadır. İnsanlar sabah saatlerinden başlayarak akşama kadar bu mantarı aramaktadırlar. Toplanan mantarlar alıcılar aracılığı ile alınmakta ve firmaya teslim edilmektedir. Mantardaki sap kısımları kesilerek 3 kilo ağırlığında olacak şekilde paketlenir. Taze halde İsviçre, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, Amerika, Norveç, Avusturya, İspanya ve Lüksemburg'a gönderilmektedir. Mantar talebinin fazlası dondurulur ya da kurutulur. Kurutulan veya dondurulan mantarlar sonraki süreçte satılmak amacı ile depolanmaktadır. Akdeniz, İtalya, Yunanistan, İspanya'da yetişen bu mantar çeşit ve miktar olarak Türkiye'de oldukça zengindir. Bu mantarın sağlık üzerindeki faydaları çok çeşitli ve fazladır. Kullanıldığı alanlar tedavi ve ilaç sektörüdür. Bunun dışında anemi hastalığına doğal bir şekilde fayda sağlamaktadır.
Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları Nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyen mantarın kan yapma özelliği bulunur. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerin kullanabileceği bir mantar türüdür. Bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde onarma özelliği bulunmaktadır. Fiziksel faydalarının yanı sıra zihinsel olarak da faydalı bir besindir. Kişinin zinde kalmasını, dinç ve enerjik olmasını sağlar. Konsantrasyonu arttırma özelliği vardır. Okul çağındaki çocuklar bu mantarı tüketerek dikkat dağınıklığını önleyebilmektedir. Dikkati dağınık olan ve konsantre olamayan kişiler mantarın özelliklerinden yarar sağlayabilir. Zihnin iyi bir şekilde çalışmasına yardım etmektedir. İçerisinde protein, B1, C ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Vitamin yönünden zengin olan mantar mideyi, bağırsakları rahatlatmaktadır. Potasyum ve kalsiyum seviyesinin oldukça fazla olduğu söylenebilir. Kuzu göbeği mantarı bileşiminde sekiz tane amino asit vardır. Fiyatları ise her yıl güncel olarak değişebilmektedir