Sağlık 12 Nisan 2021 - 13:37:49

Laktoz Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Olanlar Ne Yemeli?

Laktoz Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Olanlar Ne Yemeli?

Süt şekeri olarak da isimlendirilen laktoz, sadece sütte yer alan, bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim sayesinde parçalanan bir maddedir. Bağırsaklarda yeterli oranda laktaz salgılanmaması durumunda ise laktoz alerjisi meydana gelmektedir. Laktoz alerjisi olanlar ne yememeli, ne yemeli ve bu durumun belirtileri nelerdir öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Laktoz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Sütte yer alan temel karbonhidrat olan laktozun sindirilememesi durumunda meydana gelen bir tür sindirim sistemi hastalığı olan laktoz alerjisi, şişkinlik ve ishal başta olmak üzere, pek çok semptoma neden olan bir durumdur. Laktoz intoleransı olan kişilerin bağırsaklarında yeterli oranda laktaz üretimi yeterli oranda salgılanamamaktadır. İki şeker molekülünden meydana gelen laktoz, 1 molekül glukoz ve 1 molekül galaktozdan oluşmaktadır. Yeterli miktarda laktaz olmadığı zamanda laktoz emilmeden bağırsaklardan geçer ve bu da bazı semptomlar meydana getirir. Anne sütünde de yer alan laktoz, genel olarak her bünyede sindirilmektedir. 5yaş altındaki çocuklarda laktoz alerjisi görülmesi daha düşüktür. Fakat toplumun genelinde bu durum söz konusudur. Laktoz alerjisi nasıl anlaşılır diye bakacak olursak şunları sıralayabiliriz:

  • Şişkinlik oluşur.
  • Kusma ve bulantı meydana gelir.
  • Bel ağrısı oluşabilir.
  • Kabızlık görülür.
  • İshal meydana gelir.
  • Mide krampları yaşanır.
  • Malnütrisyon görülür.

Bazı hastalarda bulantı, kusma ve acil tuvalete çıkma isteği meydana gelir. Laktoz alerjisi kabızlık yapar mı diye merak edilmektedir. Çoğu insanda ishal meydana gelse de kabızlık da bunlardan biridir. Sindirilemeyen laktoz ince bağırsağa gittiği zaman ishal meydana getirmektedir. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa ulaştığı zaman burada bulunan bakteriler bu laktozu fermente ederler. Bunun sonucunda kısa zincirli yağ asitleri ile gaz oluşur. Bu durum şişkinlik meydana getirirken aynı zamanda ağrı ve gaz oluşturur. Genel olarak semptomların ağırlığı süt ve süt ürünlerinin ne kadar tüketildiği ile alakalıdır. -Laktoz alerjisi kaşıntı yapar mı diye araştırdığımız zaman ise bu tarz semptomlar da görülebilmektedir.

Laktoz İntoleransı Olanlar Ne Yemeli?

Sindirim sistemi problemi meydana gelen kişiler laktoz nelerde bulunur diye merak etmektedir. Laktoz, inek sütü ve süzme, lor peynir, çökelek gibi besinlerde bulunur ve bunların tüketilmemesi gerekir. Primer laktoz alerjisi söz konusu ise krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, süt tozu, margarin, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, sos ve mayonezler tüketilmemelidir. Eğer ki süt içiyorsanız laktozsuz süt içmeniz gerekmektedir. Soya sütü bunlardan biridir. Bununla birlikte laktoz içermeyen peynir, yoğurt, kaşar peyniri de tüketebilir. Bununla birlikte kefirin içerisinde çok az laktoz bulunmaktadır. Bu da tüketilebilen besinler arasındadır.

Laktoz Alerjisi Nasıl Geçer?

Laktoz intoleransının giderilmesi için en etkili yöntem, laktoz içeren ürünlerin tüketilmemesidir. Laktozlu besinlerin yeme alışkanlıklarının içerisinden çıkartılması gerekmektedir. Tüketilmeyen süt ve süt ürünleri kalsiyum ve protein bozukluğu meydana getirebilir. Bundan dolayı laktoz intoleransı diyeti yapılmalıdır. Uzman diyetisyenler ile yararlı ve farklı beslenme programlarının hazırlanmasını gerekir. Enzim takviyesi yapılır, vücut belli oranda laktoz maruz bırakılır ve aynı zamanda probiyotik, prebiyotik tedavisi gerçekleştirilir.

Laktoz İntoleransı Sonradan Olur mu?

Laktozun sindirilmesini sağlayan genin eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı, doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Bununla birlikte çölyak hastalığı olanlarda da da laktoz alerjisi görülebilmektedir. Yetişkinlerde ve bebeklerde laktoz intoleransı oldukça sık görülen bir durumdur.

  • laktoz alerjisi
  • laktoz alerjisi olanlar ne yememeli
  • laktoz belirtileri
  • laktoz alerjisi nasıl anlaşılır
  • laktoz laerjisi kabırlık yapar mı
  • laktoz laerjisi kaşıntı yapar mı
  • laktoz nelerde bulunur
  • laktoz intoleransı olanlar ne yemeli
  • laktoz alerjisi nasıl geçer
  • laktoz intoleransı diyeti
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?