Sağlık 18 Ağustos 2023 - 20:48:10

Lifli Yiyecekler Nelerdir? Lif İçeren Besinler Hangileri?

Lifli Yiyecekler Nelerdir? Lif İçeren Besinler Hangileri?

Beslenme uzmanları tarafından sıkça dile getirilen lifli yiyecekler insan vücudunda metabolizmayı hızlandırarak vitamin ve minerallerin vücutta doğru şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Posalı gıdalar olarak da bilinen bu besinler sindirim sisteminin düzenli çalışması için son derece büyük öneme sahiptir.

Lifli Gıdalar Neye Yarar?

Tüm diyet listelerinde karşılaşılan lifli gıdaların en önemli özelliği sindirim sisteminin çalışmasını sağlamak ve çoğu hastalıkların oluşmasını önlemektedir. Bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi vücut sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde sürekli yer alan lifli gıdaların en büyük özelliği uzun süre tokluk hissi yaratmasıdır. Bu gıdalar metabolizmanın çalışmasında oldukça etkilidir. Kabızlığın önlenmesi için ve kabızlık giderici olarak tercih edilebilirler.

Lifli Yiyecekler Nelerdir? Hangileridir?

  • Posa oranı yüksek olan gıdalara verilen genel adlardan biri olan lifli gıdalar günlük hayatta tüketilmesi gereken gıdalardır.
  • Kayısı, elma, şeftali, incir, muz, portakal, kiraz, armut, üzüm ve çilek gibi meyveler lif oranı yüksek olan meyvelerdir. Bu meyvelerin gün içerisinde tüketilmesi sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Mercimek, buğday kepeği, çavdar unu, müsli, soğan, brokoli, havuç, mısır ve domates lif bakımından zengin yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu yiyeceklerin çiğ ya da pişmiş şekilde tüketilmesi vücuda lif alımını arttırır.
  • Kuru yemişlerin bazılarında da yüksek miktarda lif bulunmaktadır. Özellikle badem ve fındık kuruyemişler arasında en çok lif barındıran yiyeceklerdir. Lifli gıdaların tüketimi birçok sağlık sorununun oluşmasına engel olur.
Lifli Yiyeceklerin Faydaları Nelerdir?
  • İçerdiği vitamin ve mineral sayesinde vücudun ihtiyacı olan desteği almasına yardımcı olur. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önleyici etkiye sahiptir.
  • Kalp ve damar hastalıklarında lifli gıdalar koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca fazla kilolardan dolayı kişinin meydana gelen nefes darlığını engellemeye yardımcıdır. Kilo vermeyi sağladığı için kişinin kilolarını vermeye yardım ederek sağlığın korunmasını sağlar.
  • Lifli gıdalar protein miktarı yüksek olan gıdalar ile birlikte tüketildiğinde vücuda protein alımını arttırır. Böylece kişi uzun süre tok durabilmektedir.
  • Kanser önleyici etkisi olan lifli gıdalar kanserli hücrelerin çoğalmasına engel olur. Şeker hastalığında kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Bu tarz hastalıkların oluşmasına da engel olarak vücudun düzenli çalışmasına katkı sağlar.
Lifli İçeren Besinler Nasıl Tüketilmeli?

Lifli gıdalar çok fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Bu durum ile karşılaşmamak için lifli yiyecekler tüketildiğinde bol su tüketiminin de olması gerekmektedir. Sağlık için lifli gıdaların tüketilmesi ve düzenli olarak vücuda alınması vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğini sağlayacaktır. Ayrıca omega 3 bakımından da zengin olan keten tohumu hafıza güçlendirici etkiye de sahiptir. Lifli gıdalar insan sağlığı için son derece önemlidir. Bu yüzden küçük yaşlarda bu besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Lifli yiyecekler çocuklarda ayrıca kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

  • lifli yiyecekler
  • lifli gıdalar
  • lif içeren besinler
Yorumlar
Bircan Keskin Lifli yiyecekler kilo aldırır mı? Ya da zayıflamaya yardımcı olur mu? Lif içeren besinlerin faydaları nelerdir? Kilo vermek için bu besinleri tüketmek etkili olur mu? Ne kadar ve nasıl tüketmek gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Karpuz Peynir Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Yapanlar ve Zayıflayanlar