Lohusa psikolojisi annenin doğum yaptıktan sonra hormonlarının normal çalışma şekline dönmesi süresinde geçen bir durum ve zamandır.
Lohusalık Dönemi ve Psikolojisi Nedir?
Lohusalık dönemi, bayanların doğum yaptıkları andan itibaren başlayarak 6 haftaya yakın süre alan dönemdir. Bu dönemde, hamilelik ve doğumun vücut üzerindeki etkileri yavaş yavaş kaybolmaya ve normal hayatlarında geri dönüş başlar. Vücut içerisinde salgılanan hormonların normal düzeylerine inmesi bayanların psikolojisinin tekrar düzgün bir seviyeye gelmesini sağlarken lohusa psikolojisi olarak adlandırılan ruh halinin de ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Lohusa psikolojisi ne kadar sürer sorusunun tam anlamıyla çözüm bulması kadınlarda emzirmenin bırakılması ile gerçekleşir.
Lohusa Psikolojisi Nasıldır? Sebepleri Nelerdir?
Bayanların lohusa dönemlerinde psikolojik açıdan zorluklar yaşamasının birçok farklı sebebi gösterilebilir. Bu sebeplerden bir ya da birkaçının görülmesi durumunda psikolojik açıdan bozulmalar başlayabilir. Bu durum hem anneye hem de bebeğe olumsuz yansırken hayat standartlarının oldukça düşük seviyelere inmesine sebep olur. Bu psikolojik bozukluğun ilk sebebi olarak doğum öncesinde bayanda olan ancak fark edilmeyen psikolojik problemlerdir. Böyle bir durum söz konusu ise bu sorunlar lohusa döneminde ortaya çıkacaktır.
Lohusa Dönemini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Eşlerin durumları direkt olarak bu dönemde anneyi etkilemektedir. Eşin psikolojisindeki bozukluk, eşin çalışmıyor olması ya da ekonomik açıdan zorluk yaşanması bu dönemde psikolojik problemlerin en yaygın sebepleri arasında gösterilir. Annelerin kendisinde bulunan sebepler incelendiğinde düşük eğitim seviyesi büyük etkiler göstermektedir. Bu durum bayanların telaşlanmasına ve doğru kararlar verememelerine sebep olur. Bunun yanı sıra benzer bir durum annenin yaşının çok düşük olması durumunda da görülmektedir. Evli olmadan yaşanan gebelik durumları ya da evli olunmasına rağmen planlanmayan gebelikler bayanların psikolojisinde bozulmalara sebep olabilir. Tıbbi açıdan belirli sorunlar da bu problemlere sebep olmaktadır. Doğum ya da gebelik aşamasında bebekte ve annede yaşanan tıbbi sorunlar, hastalıklar veya rahatsızlıklar lohusa döneminde psikolojik açıdan çok büyük bir zorluk oluşturur. Bebeğin yaşantısının düzene sokulamaması, küçük rahatsızlıkların kendisini göstermesi de lohusa psikolojisinin bozulmasına sebep olur.
Lohusa Dönemi Nasıl Atlatılır? Nasıl Geçer?
Lohusa psikolojisi nasıl atlatılır sorusunın çözüm bulması için en büyük görev annenin etrafındaki kişilerde olacaktır. Eşin bu dönemde elinden gelenin fazlasını yapması ve eşinin her isteğine koşmaya çalışması gerekir. Bıkmadan, sıkılmadan ve anlayış göstererek eşinin sıkıntılarına yardımcı olan erkekler bu dönemin en iyi şekilde atlatılmasını sağlayan en önemli kişilerdir. Bunun yanı sıra lohusa bir bayanın olabildiğince iyi bir biçimde uyması gerekir. Çok sık biçimde bebeğin emzirilmesi gerektiğinden bu dönemde düzenli ve uzun sürekli bir uyku mümkün olmaz. Bu sebeple de annelerin genel olarak yalnızca emzirme amacıyla ayakta kalması gerekir. Geri kalan saatlerde istedikleri kadar uyuması için ortamın hazır hale getirilmesi gerekir. Bebeğin yıkanması, altının alınması ya da gazının çıkarılması gibi işlemlerin annenin eşi, ablası ya da annesi tarafından yapılması sürecin atlatılmasına yardımcı olacaktır.