Kadının doğumundan sonraki tahmini olarak kırk gün yani altı haftalık sürece lohusa dönemi denir.
Lohusalık Dönemi Nedir? Nasıl Olur?
Doğum anından sonra annenin bedeninde hamilelikte oluşan değişimlerin doğumdan önceki şekline geri dönmesi sürecine lohusalık dönemi denir. Sezaryen ve normal doğumdan sonra dikişlerin kontrol edilmesi önemlidir. Normal doğumda dikiş alınmazken sezaryende dikiş alınabilmektedir. Sezaryen doğumdan sonra dikişlerin alınması ve genel kontrol için hekime gitmek gerekir. Bu dönem içerisinde annenin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sağlıkla ilgili durumlarda erken tedavi ziyadesiyle önemli olduğu için rahatsızlıklar ilerlemeden önlenebilmektedir. Hamilelikten önceki vücut yapısına ulaşmak zaman alabildiği için kişinin acele etmeden sağlıklı bir şekilde ideal kilosuna ulaşması önerilmektedir.
Lohusalık Dönemi Nasıl Geçirilmeli?
Lohusa döneminde annenin stresli ortamlarda bulunmaması gerekir. Hastanede uzun süre kalmak anneyi rahatsız edeceği için kişinin sağlık durumuna istinaden bir ila iki gün anne hastanede kalabilir. Fakat hastane ortamı stresli dahi olsa annenin odası neşeli bir ortama dönüştürülerek sağlığı iyi bir hale gelinceye kadar hastanede kalması eşi veya ailesi tarafından sağlanmalıdır. Doğumdan sonra olan bu süreçte annenin iyi bir şekilde dinlenmesi önemlidir. Hem vücut hem ruh sağlığı anne için önem teşkil eder. Fakat dinlenme sürecinde devamlı olarak yatmak vücut direncini düşürebildiği için hareket etmemek önerilen bir durum değildir. Kişinin kendini yormaması halinde kolay işler yapması ya da evin içerisinde yürümesi tavsiye edilmektedir. Annenin bebek ve kendi sağlığı için iyi bir şekilde beslenmesi gerekir. Sebze ve meyve yemesi süreci rahat bir şekilde atlatılmasını sağlamaktadır. Bu süreçte süt ve bebeğin sağlığı için özenli davranması önemlidir. Doğum sonrası olabilecek ağrılara karşı tüketeceği besinleri doktoruna danışması tavsiye edilmektedir.
Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bahsedilen dönem içerisinde kişi sindirim sistemiyle ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Lohusalık dönemi içerisinde en sık meydana gelen sorunlardan biri kabızlık olduğundan dolayı tüketilen besinlerin sıvı olması önerilmektedir. Sıvı besinler kabız olma olasılığını azaltmaktadır. Bunun yanı sıra bol su içmek metabolizmayı hızlandırır ve nem oranını dengeler. Annenin bu dönemde beden temizliğine özen göstermesi önem teşkil eder. Vajina bölgesine su gitmemesine dikkat edilmelidir. Dolayısı ile süreç içerisinde vajina yıkanmamalıdır. Fakat duş alınmasında herhangi bir sakınca görülmez. Sadece duş esnasında ayakta kalınması önerilen durumdur. Her gün düzenli olarak iç çamaşırlarının değiştirilmesi sağlıklı olan yöntemdir. Uzman hekimin belirlediği kontrol tarihi aksatılmamalı, tam zamanında randevuya gidilmelidir. Vücutla ilgili bir problemin varlığı tahmini olarak altı hafta sonrasında görülebilmektedir. Muayene tam zamanında yapıldığı zaman annenin sağlığı ile ilgili herhangi bir sorunun olup olmama hali kesinleşmektedir.
Lohusalık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Lohusalık dönemi altı hafta sürmektedir. Anne için önem teşkil eden bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak için uzman hekimden yardım alınması önerilmektedir.