Sağlık 25 Kasım 2021 - 10:16:41

Neden Düşük Olur? Düşük Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?

Neden Düşük Olur? Düşük Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?

Düşük yapmak; gebeliğin 20.haftasından önce birtakım sebeplerden ötürü fetüsün kaybedilmesi ve gebeliğin sonlandırılması durumudur.

Düşük Nedir, Ne Demek?

Gebelik sürecinin yirminci haftasında fetüsün, annenin rahminden dışarı atılması, yaşanan bu olay düşük olarak adlandırılır. Gebeliğin ani bir şekilde sona ermesi olarak tanımlanan düşük yirminci hafta sonrasında de gerçekleşebilir ve buna geç düşük denmektedir.

Oldukça üzücü bir durum olan düşük, her 5 kadından birinin yaşadığı bir sonuçtur. Genel olarak hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşmektedir. Yaşanan bu durumların birçok farklı nedeni olabilir. Önemli olan bu durumun neden olduğu bilmek ve önlem alınacak bir durum var ise gereken koşulları sağlamaktır.

Gebelikte düşük yapmak; yaş ile riski artan bir durumdur. 35-40 yaş arasında riski %20 artarken, 40-45 yaş arasında %40, 45 yaş sonrasında ise %90 oranında artış gözlemlenmektedir. Düşükte kanama söz konusu olur ve parçalar gelebilir.

Düşük Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Genetik faktörler, yaş durumu, travma, stres gibi birçok sebep düşük nedenleri arasında yer alabilir. Gebelikte 12 hafta içerisinde oluşan yani erken düşük nedenleri, çoğu zaman kromozom yapısındaki anormalliklerden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu duruma bakıldığında sperm veya yumurtadaki kromozomlarda eksiklik olduğu söylenebilir. Bu tarz hamileliklerde fetüs gelişimini sürdürememektedir.

Anne ve baba adayının yaş durumu, beslenme tarzı, bağışıklık sistemi gibi faktörler bu durumun olasılığını arttırmaktadır. B12 vitamininin bu duruma yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Anne ve baba adayları sağlıklı beslenmelidir. Sağlıklı beslenmek sperm ve yumurta kalitesini etkilemektedir. Hamilelik sürecinden 3 ay önce folik asit, B12 ve Omega3 gibi vitamin ihtiyaçlarına başlanmalıdır.

Düşük Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte ilk ay düşükleri ile birlikte ilerleyen zamanlarda da düşük söz konusu olabilmektedir. Belirtilerine bakacak olursak eğer;

  • En önemli belirtisi kan gelme ve kasık ağrısı olarak ifade edilebilir.
  • Mide bulantısının bir anda kesilmesi ihtimallerden biridir.
  • Şiddetli vajina kanamalarının olması düşük belirtileri arasında yer alır. Bu kanamalar regl kanamasından farklıdır. Renk olarak parlak kırmızı veya kahverengi renklerinde şiddetli kanamalar oluyor ise bebeğin düşmesi söz konusu olabilir.
  • Sırt ağrısı meydana gelebilir.
  • Ağrı ve kanamanın bir arada olması düşük riskini artırmaktadır.
  • Bunun yanı sıra karın ağrılarının da olması ihtimali güçlendiren faktörler arasındadır.

Bu tarz durumlarda bebek düşmesi söz konusu olduğundan, acilen doktora gitmek gerekir. Hekim tarafından zamanında müdahale yapıldığı zaman düşüğün engellenme ihtimali mevcut bir hale gelmektedir.

Gebelikte Düşükler Nasıl Olur? Ne Zaman Olur?

Hamilelik normal seyrinde ilerlerken beklenilmeyen bir zamanda hafif bir kanama veya lekelenme olması bu riski taşımaktadır. Vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Vajina bölgesinden kırmızı ve pembe akıntılar gelmesi düşüğün meydana gelmesi işareti olabilir.

Gebelik sürecinde akıntının artması normaldir fakat renk değişiminin olması tehlikeyi arttıran nedenler arasında yer aldığı için doktora girmek gerekir. Anne adayı sırt ve bel bölgesinde ağrı hissediyorsa bu durum düşüğün meydana gelmesi olabilir.

Genel olarak gebelikte düşük 20. hafta öncesinde gerçekleşir. Fakat sonrasında da oluşması mümkün olmaktadır. Gebelikte düşüğe neden olan hareketler ya da farklı sebepler bu duruma neden olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Düşüğe Neden Olur mu?

Bazı sağlıklı hamileliklerde bel ve sırt bölgesi ağrımaktadır. Belli bir süre sonra yaşanan ağrılar şiddetli hale gelerek belin alt taraflarına ilerlemektedir. Anne adayı 15 ila 20 dakika aralığında düzenli bir halde ağrı yaşıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Rahim ağzının birtakım sebeplere bağlı olarak genişlemesi, erken açılması durumu bebeğin aşağı doğru inmesi ağrıya neden olabilir ve bu tip ağrılar düşüğe neden olabilir. Hamilelikte karında kramp varsa, mide bulantısı, kokuya hassasiyet olması, kusma gibi yaşanan durumlar ortadan kalktıysa düşüğün yaşanması ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekir.

Birçok anne adayının yaşamış olduğu düşük problemi, farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Her ağrı düşüğe neden olmamaktadır. Fakat sık sık yaşanması ve farklı semptomların eşlik etmesi durumunda düşük söz konusu olabilir.

  • düşük
  • gebelikte düşük
  • düşük belirtileri
  • düşük nedenleri
Yorumlar
Handan Yazar Hamilelikte düşüğün en önemli belirtisi kanama mı? Başka ne gibi belirtileri var? cevapla
Esin Uzbaş Gebelikte düşükten sonra yapılması gerekenler nelerdir? Tekrar hamile kalmak için ne kadar beklemek gerekiyor? Yaklaşık 1 hafta önce düşük yaptım ama anne olmayı çok istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Dudak Renklendirme Zararları Nelerdir? Renkleri, Fiyatı ve Sonrası