Meditasyon; kelime anlamı olarak derin düşünme olan, farkındalık ve bilin ile iç huzurun sağlanması şeklinde tanımlanan bir kelimedir.
Meditasyon Nedir, Ne Demek?
Çok uzun süre önce dilimize girmiş olan meditasyon, genel olarak insanların ruhlarını dizginlemek ve zihinsel açıdan kendilerini çok daha rahat bir hale getirmek için gerçekleştirilen bir aktivitedir. Her ne kadar bu aktivite ülkemizde yoga ile birlikte anılıyor olsa da çok sayıda farklı tekniği ve sonucu bulunmaktadır.
Meditasyon bir tür rahatlama yöntemidir. Özellikle son yıllarda çok sık başvurulan, stresle baş etmek için uygulanan bir tekniktir. Kişinin iç huzur bulmasını, sükunet sağlamasını ve değişik bilinç halleri elde etmesini, öz varlığını hissetmesini sağlayan bir yöntemdir.
Pek çok kişi meditasyon günah mı diye merak etmektedir. Bu bir inanış ya da dinsel ritüel değildir. Ruf ve zihin şifalandırma amacı ile uygulanmaktadır. Her dinin kendine ait farklı bir meditasyon tarzı vardır. Bundan ötürü tek bir tekniği bulunmamaktadır.
Meditasyon Nasıl Yapılır? Neden Yapılır?
Genel olarak sessiz ve sakin bir ortamda yapılan meditasyon, bulanık bilinçle ya da tamamen açık bilinçle uygulanabilir. Bu teknik ile amaç varlığı hissetmek, zihne odaklanmak, zihni anlamak ve iç huzura ulaşmaktır
Meditasyon yapmadan önce gerekli ortamın hazırlanması gerekir. Bu sebeple ilk olarak kişilerin kendilerine sakin bir ortam bulması çok önemli olurken bölgenin dağınık olmaması da olumlu etki yaratacaktır. Buna ek olarak rahatlatıcı müzikler, güzel kokulu mumlar ve tütsüler kullanılabilmektedir. Rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir.
Çoğunlukla meditasyon 2 kere olmak üzere 20 dakikalık süreler ile belirlenmelidir. Yeni başlayanlar için 20 dakika zor olacağından 5 dakika ile başlanılabilir. Süreye bakmak için saati kullanmak dikkati dağıtabilir. Hafif sesli bir alarm yeterli olur.
Meditasyon bedenin ve zihnin rahatlaması yöntemidir. Bu aktiviteyi gerçekleştirmek isteyen kişilerin ilk etapta işlerinde uzman olan kişiler ile çalışması son derece önemli olurken belirli bir seviyeye geldikten sonra evlerinde de bu yöntemi gerçekleştirebilirler. Bu etmenler düşünülerek hazırlanan ev ortamında başarılı bir meditasyon yapılabilirken bu aktivitenin tüm faydaları hissedilebilir.
Etkili Meditasyon Teknikleri Nelerdir?
Bu yöntemin temel hareketleri bulunmaktadır. Bu hareketler arasından belirlenen pozisyonlara gelinerek zihnin kontrolünün tamamen ele alınmasını sağlanır. Kişilerin zihinlerini dış dünyaya kapamaları çok kolay bir işlem değildir. Bu sebeple insanların tek bir deneme ile pes etmemesi son derece önemlidir. Bu aşamada doğru yapılan işlemler sonrasında kendilerini fiziksel hayattan belirli oranda soyutlayan kişiler zihinlerini tamamen kontrol ederek rahatlamayı sağlayabilmektedir.
Meditasyon yapmak için kendinize rahat bir nokta belirleyiniz. Burayı kendi isteklerinize göre düzenleyiniz. Esneme hareketleri yapınız. Çünkü vücudunuzun uzun süre sabit kalması rahatsız edici olabilir. İç bacak ve sırt kaslarının esnek olması gereklidir.
Bu rahatlama biçiminde önemli bir nokta ilk başlayanlar için gözlerin kapalı olmasıdır. Gözler açık olduğunda dikkat dağınıklığı meydana gelebilir. Zihninizi boşaltınız ve derin derin nefesler alınız. Ayrıca nefes takibi yapınız. "Om" sesi ya da sizi rahatlatan farklı sesler çıkarabilirsiniz.
Derin meditasyona geçmek için zihinden canlandırma yöntemi uygulayınız. Bedeninizi tarayınız. Saç diplerinizi, tırnaklarınızı kısaca tüm kaslarınızı tek tek hissediniz. Düzenli meditasyon yapmak ruhunuzu ve sizi dinlendirecektir.
Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Meditasyon yapan kişiler üzerinde yapılan fiziksel deneylerde kalp atışlarının dakikada 3 adet azaldığı, bedenin oksijen tüketiminin %20 oranında azaldığı, solunum sayısının azaldığı, kanda bulunan laktik asit miktarının düşerek sinirlilik halinin azaldığı ve buna ek olarak kişilerin tansiyon düzeylerinin normal kaldığı belirlenmiştir. Ruhsal faydalarının yanında fiziksel yararları da gözlemlenmektedir.
Beyin dalgalarındaki olumlu etkileri bilimsel oalrak kanıtlanmış olan meditasyon, kaslardaki gerilimi ve stresi azaltmaktadır. Kan basıncının azalmasını da sağlar. Odaklanmayı güçlendirdiği için daha hızlı karar almayı sağlar. Öğrenmeyi ve hafızayı geliştirir.
Meditasyon Ne İşe Yarar?
İnsan ruhunu dizginleyen meditasyon kişilerin zihinsel ve fiziksel açıdan rahatlamasına yardımcı olmaktadır. İnsanlar uygulama öncesine göre çok daha mutlu olurken bunun yanında zihinsel açıdan arınmış ve sorunlarının çoğu için gerekli adımları atmaya hazır olan bir psikoloji içerisinde yer alacaktır. Düzenli olarak bu aktiviteyi gerçekleştiren kişilerin özgüvenleri yüksek olurken disiplinli bir biçimde hareket edebilirler.
Kişinin hem psikolojik hem de fiziksel anlamda iyi hissetmesini sağlayan meditasyon çeşitleri, kaygıları azaltır. Otokontrolün gelişmesini sağlarken aynı zamanda değişimlere kolay bir şekilde adapte olmaya yardımcı olur. Farkındalık yaratır ve sosyal ilişkilerde daha iyi olmayı sağlar.