Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Rengi Nasıl Açılır? Acısı Nasıl Alınır?
C vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan ve şifalı içeriği sayesinde uzmanlar tarafından tavsiye edilen mor lahana, vücut direncinin artmasını sağlamaktadır. Kırmızı lahana olarak da isimlendirilen bu besinin faydaları ve zararları hakkında bilgi vereceğimiz yazımızda aynı zamanda farklı özelliklere de değineceğiz.
Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Neye İyi Geliyor?
Kalp sağlığı başta olmak üzere birçok rahatsızlık için etkili olan mor lahana, güçlü antioksidan içeren bir besindir. Bu özelliği sayesinde meydana gelebilecek hücresel hasara karşı vücudu korumaktadır. Mor lahana ne işe yarar diye bakacak olursak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz:
- C vitamini, antosiyanin, karotenoidler, kaemprefol gibi flavonoid antioksidanlar içermektedir. Vücudumuz için oldukça faydalı bu bileşenler hastalıklara karşı bağışıklığın güçlenmesine rol almaktadır.
- İçerisinde sülfür barındıran mor lahana cilt için faydalıdır. Sivilce ve akne problemleri ile başa çıkmaktadır. Dermis tabakasındaki hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Vücuttaki iltihabın giderilmesini sağlayan kırmızı lahana, hem tüketilebilir hem de iltihaplı bölgeye direkt olarak uygulanabilir.
- Flavonoid antioksidanlar ve ona mor rengini veren antosiyaninler sayesinde kalp krizi riskinin azalmasını sağlar. Bu tarz besinlerin düzenli olarak tüketilmesi kalp krizi riskini yaklaşık olarak %11-31 oranında azaltır. Ayrıca bu besin damar sağlığını korur ve kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Düşük kalorisi ve yüksek oranda lif içermesi sayesinde diyet listelerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Sindirim kolaylaştıran mor lahana aynı zamanda uzun süre tokluk sağlamaktadır.
- Kış aylarında sık rastlanılan üst solunum yolu hastalıkları sonucunda meydan agelen boğaz ve burun tıkanıklığı, balgam sökme gibi etkileri vardır.
- Mide ülseri için doğal ilaç özelliği taşımaktadır.
- Baş ağrısının gideren bu besin bitkisel tedavi olarak tercih edilebilir.
Antioksidan değeri yüksek olan mor lahana, uzun süre ve düzenli bir şekilde tüketildiği zaman mide, deri, akciğer, kalın bağırsak kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Bu sebzenin tohumu bağırsak kurtlarının düşürülmesini de sağlamaktadır.
Mor Lahananın Kalorisi Ne Kadar?
Günlük hayatta 100 gram kadar tükettiğiniz mor lahananın kalorisi sadece 31,1 kcal'dır. Bunun 555 karbonhidrat, %6'sı protein ve geri kalan %6'sı da yağdır. Brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi sebzeler ile aynı grupta yer alan bu sebze lif açısından da yüksek değerlere sahiptir. İçerisinde yer alan lif sayesinde mideyi geç terk eder ve uzun süre tokluk hissi verir. Bu da gün içerisinde daha az yemek yemeyi sağlarken aynı zamanda kilo vermeyi kolay bir hale getirmektedir. Bundan dolayı diyet menülerine rahatlıkla eklenebilmektedir.
Mor Lahananın Rengi Nasıl Açılır?
Mor halinden pembe renge getirilebilen mor lahana nasıl kırmızı olur diye merak ediyorsanız bunun için basit yöntemler vardır. Öncelikle orta boy lahanayı ortadan ikiye bölün ve sert yerlerini bıçak ile çıkartınız. Beyaz kısımlarını çıkardığınız zaman daha rahat bir şekilde doğrayabilirsiniz. Sonrasında lahanaları güzelce kesiniz. Daha sonrasında güzelce yıkayıp, suyundan arındırınız. Suyunu süzdükten sonra temiz bir kaba koyunuz. Üzerine orta boy lahana için 1 yemek kaşığı toz şeker ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyiniz. Sonrasında güzelce ovunuz. İsteğe göre içerisine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ekleyebilirsiniz. Bu yöntem ile pembemsi ve kırmızımsı bir renk alacaktır. elde etmiş olduğunu lahanaları kavanozlara koyup üzerine sirke, su, tuz ve sıvı yağ ekleyiniz. Ağzını sıkıca kapatıp buzdolabına kaldırınız. Oda sıcaklığında da bekletebilirsiniz. Birkaç gün içerisine rengi dönecektir. Bu şekilde tüketim sağlayabilirsiniz.
Mor Lahananın Acısı Nasıl Alınır?
Sağlık açısından birçok faydası bulunan mor lahananın acısı alındığında lezzeti daha güzel olmaktadır. Bunun için tuz kullanmanız gerekmektedir. Tuz ile lahanaları ovalatıp sonrasında üzerine bir miktar sirke ekleyiniz. Bu yöntem ile acı tadının gittiğini görebilirsiniz. Daha yumuşak bir tada sahip olacaktır. Tat olarak mor lahana turşusunu andırabilir.