Morris sendromu; dış görünüş olarak kadın gibi görünen fakat asıl olarak genetik açıdan bir erkek olması durumu olarak nitelendirilen bir rahatsızlıktır.
Morris Sendromu Nedir, Ne Demek?
Son zamanlarda pek çok kişinin merak ettiği bir durum haline gelen morris sendromu, asıl olarak dış görünüşte tamamıyla kadın gibi görünen fakat genetik olarak bir erkek olan kişilerin yaşadığı duruma verilen isimdir. Kişinin sesi, göğüs gelişimi ve normal dış genital bölgesi tamamen normal bir kadın genetiği şeklindedir. Testisler gelişmediği için vücut erkek genetiğine ait olmasına rağmen testosteron sentezlemez ve bu neden vücut erkeksi bir görünüm değil, kadınsı bir görünüm meydana getirmektedir.
Çok bilinen bir rahatsızlık olmayan morris sendromu, androjen duyarsızlığı sendromu ya da testis feminizasyonu olarak isimlendirilebilmektedir. Vücuttaki cinsel gelişimi etkileyen bir durum olan bu rahatsızlık uzun bir süre boyunca anlaşılamayabilmektedir. Bu kişilerin vücudundaki her hücrede erkek genetiği bulunmaktadır. Yani X kromozomu ile Y de bulunmaktadır. Genetik olarak tamamen erkek olmasına rağmen vücut şekli tamamen tersidir. Normal bir kadından herhangi bir farkı yoktur. Fakat bu dış görünüş olarak nitelendirilir. Genetik olarak tam tersi bir durumdan söz edilmektedir.
Morris Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
İlk olarak 1953 yılında keşfedilen bir hastalık olan morris sendromu, vücutta gerekli oranda testosteron emilmediği için vücudun kadınsı karakter ve hareketler ile gelişme göstermektedir. Bu rahatsızlıkta asıl önemli olan testosteron seviyesinin artması değil, vücudun asıl olarak bu düzensizliği yakalamıyor olması olarak nitelendirilmesidir. Bu nedenle androjen direnci olarak da tanımlanmaktadır.
Bu hastalık çocukluk döneminde herhangi bir belirti meydana getirmemektedir. Genel olarak uzman bir doktor tarafından muayene sırasında anlaşılmaktadır. Bu hastalığın ilk belirtisi vücutta erkek cinsiyetin belirtisi olarak nitelendirilen 46 XY karyotipi olmasıdır. Dış genital organlar görünüş olarak kadını andırır fakat tam gelişmenin gerçekleşememesine bağlı olarak bazı farklılıklar oluşmaktadır. Vajina uterusa bağlı değildir ve sığdır. Bazı vakalarda yumurtalıkların olmadığı gözlemlenmiştir. İlk adet gerçekleşmeyebilir, erkek hormonları işlevlerini yerine getiremezler, kısırlık meydana gelir, müdahale edilmediğinde cinsel ilişkide zorluk meydana gelir ve hastalarda androjen eksikliğine bağlı olarak kemik yoğunluğunda azalma oluşur.
Morris Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Bu rahatsızlık genel olarak sonradan değil doğuştan olmaktadır. Çok faza vaka görülmemesine rağmen kişi genetik olarak erkek olmasına rağmen kadın görünümündedir. Çocukluk döneminde bir belirti göstermez. Yani menstrual dönemde anlaşılabilmektedir. Bu nedenle genel olarak doğuştan genetik yapı ile meydana geldiği belirtilmektedir. Kişinin aile yakınlarında da bu tarz bir durumun olduğu belirtilebilmektedir.
Morris Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda dünya üzerinde merak konusu olan morris sendromunun tedavisi uzman hekimler tarafından gerekli yöntemler ile uygulanmaktadır. Genetik bir durum olan ve cinsel gelişimi engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.