Sağlık 02 Aralık 2021 - 10:40:58

Nabız Neden Yüksek Olur?

Nabız Neden Yüksek Olur?

Yüksek nabız; kalp atışının birtakım sebeplerden ötürü daha fazla olması anlamına gelen, çoğu zaman bir sağlık probleminin belirtisi olarak kabul edilen bir durumdur.

Nabız Yükselmesi Ne Demek?

Nabız kontrolü insanlar için çok önemli bir işlem olarak gösterilir. Kalbin kasılması ve tekrar gevşemesi kalp atışı olarak nitelendirilirken kalp atışı sayısı ise bu hareketin dakikada kaç defa yapıldığını belirtmektedir. Yüksek nabız; kalp atışının 1 dakika içerisinde normalden daha fazla olması anlamına gelir.

Duygusal değişimler, endişe, stres, gerginlik gibi durumların yanı sıra ağır egzersizler, spor, koşu, depar atma, zorlanma gibi durumlardan dolayı nabızda yükselme olabileceği gibi aynı zamanda bazı hastalıkların habercisi de olabilir.

Eğer kişiler ilaç kullanıyorsa ilaçların yan etkileri arasında nabız yüksekliği problemleri olabilir. Bu durum kişilerin ilacı kullanmayı bırakması ya da bunu dengeleyecek farklı bir ilaç kullanması gerekmektedir. Genel olarak böyle durumlarda doktorlar hastalarını bilgilendirmekte ve önlemlerini öncesinden almaktadır.

Alkol de kişilerde nabzın daha hızlı atmasına sebep olabilmektedir. Özellikle yüksek tüketimde kişilerde kalp atışı problemleri ortaya çıkar. Eğer bu sebeplerin dışında kişilerin bazı yüksekse bu durum belirli rahatsızlıkların habercisi olarak görülmektedir. Bu durumda da olabilecek en kısa süre içerisinde kişilerin hastanelere ulaşması gerekmektedir.

Normal Nabız Değerleri Kaçtır?

Vücudun iç organları arasında görevlerine göre belirli bir önem sırası yer almaktadır. Bazı organların tedavisi kolay olurken bazı organlar çok daha hassas olduğundan tedavisi oldukça zor olmaktadır. Kalp hiç kuşkusuz vücudun en önemli organlarının başında gelirken kalbin durması hayatın sonlanması anlamına gelmektedir.

Sağlıklı bir insanın nabız değeri gün içerisinde farklılıklar gösterebilir. Genel olarak 60 ile 100 arasında değişen değerler oldukça uygun değerlerdir. Bu değerlerin dışında yer alan kalp atışı değerlerinde ciddi sorunlar ortaya çıktığından hemen müdahale edilmesi gerekir.

Yüksek nabız, aksi halde kalp krizlerine ve farklı hastalıklara neden olurken, hayati tehlike ortaya çıkarmaktadır. Nabzın gereğinden yüksek olmasının birçok farklı sebebi olabilirken insanların bu sebepleri göz önünde bulundurarak adımlar atması gerekmektedir.

Nabız Yükselmesi Neden Olur?

Kalp kasılarak damarlara kan göndermektedir. Damarlarda meydana gelen genişleme ve daralma sonrasında oluşan yüksek nabzın birden fazla sebebi olabilir. Nabız yüksekliği; kalp yetmezliği, tifo, tiroit, guatr gibi pek çok hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir. Bununla birlikte yüksek ateşli enfeksiyonlar da kalp atışının hızlanmasına neden olabilir.

Birçok farklı sebepten dolayı nabız yükselmesi durumu ile karşı karşıya kalınırken en basit sebepler en yaygın görülen durumlardır. Genel olarak kişilerin gereğinden fazla kafein tüketmesi nabzın yükselmesine sebep olmaktadır. Buna ek olarak eğer vücudun alerjik reaksiyon gösterdiği bir ürün tüketilirse bu durum da nabzın çok ciddi biçimde yükselmesi anlamına gelmektedir.

Düzenli olarak spor yapan kişiler eğer kendilerini çok zorlarlarsa değerlerde yükselmeler meydana gelebilmektedir. Genel olarak bu durumlar ağır sporlarda meydana gelir. Futbol ya da basketbol gibi ülkemizde yaygın olan sporlarda çok fazla efor sarf edilmesi kişilerin nabzının çok hızlı atmasına sebep olmaktadır.

Nabız Yükselmesi Nasıl Düşürülür? Ne Yapılır?

İlk olarak bu duruma neden olan etkenin tespit edilmesi gerekir. Genel olarak nabzın yüksek olmasına sebep olan sebepler sayılarak hastanın bu etmenlerden birisini gerçekleştirip gerçekleştirmediği belirlenir. Eğer böyle bir durum varsa bu etmen ortadan kaldırılır ve hızlı nabız problemi çözülmüş olur.

Genel olarak bu sorunu yaşayan kişilerde ise fazla kilolardan kurtulmak, şeker tüketimini azaltmak, düzenli ve orta tempoda spor yapmak, alkolü ve sigarayı bırakmak alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Bu önlemler işe yaramazsa ilaç tedavisi gerekli olabilir.

Karotis ya da valsalva manevrası yapmak yüksek nabzı düşürmek için uygulanan yöntemlerden bazılarıdır. Kalp atışının dengelenmesi için nefes alma hızının kontrol altında tutulması gerekir. Bunun için derin bir nefes almak faydalı olacaktır.

  • nabız
  • nabız kaç olmalı
  • nabız yükselmesi
  • nabız yükselmesi nedenleri
Yorumlar
Öykü Çınar Bazı günler nabzım aşırı yükseliyor. Nedenini tam olarak bilmiyorum ama bu konu hakkında doktora gitmeyi planlıyorum. Kalbimle alakalı bir problem olabilir mi? Ya da psikolojik midir acaba? cevapla
Dilek Mutlu Nabız neden yükselir çok hızlı atar? Nabız yükselmesini nasıl düşürebilirim? Bu durum kötü sonuçlara yol açar mı ya bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Önceden böyle birşey olmazdı hiç şu son birkaç aydır nabzım yükseliyor ve rahatsız ediyor. Endişelenmeye başladım diyebilirim. cevapla
Halime Yılmaz Nabız kaç olmalı? Normal değerler nelerdir? Nabız değerlerinin yüksek olması neyin sonucudur? Bu bir hastalığın sonucu olabilir mi? Bazı geceler uyanıyorum ve kalbim çok hızlı çarpıyor. Bunun nedeni ne olabilir? cevapla
yorum yaz
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücut ve Ciğerler Ne Kadar Sürede Temizlenir?