Sağlık 12 Haziran 2023 - 22:46:17

Öksürük Neden Olur? Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Öksürük Neden Olur? Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Öksürük; akciğeri termal, kimyasal ve kimyasal etkilere karşı koruyan bir refleks duygusu olarak tanımlanır ve solunum sisteminin savunma mekanizmalarından bir tanesidir.

Öksürük Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Akciğerin hava yoluna yabancı bir maddenin girmesini önlemek için etkili olan ve vücudun bir tür savunma mekanizması olarak ifade edilen öksürük, sağlıkla ilgili bir sorundur. Meydana gelmesinin birçok çeşitli nedeni vardır. Öksürük nedenlerine bakacak olursak eğer;

  • Evde bulunan yakıtlardan kaynaklı olarak öksürük meydana gelmektedir. Özellikle kış aylarında kullanılan tüp gazı, odun ve kömür gibi materyaller havayı kirletmekte ve zarar veren gazları meydana getirmektedir. Hal böyle olunca yeteri kadar hava almayan alan içerisinde öksürük tetiklenmekte ve sıklaşmaktadır.
  • Sağlığa çeşitli zararları olan sigaranın öksürüğü meydana getirme gibi bir etkisi de vardır. Sigara gibi tütün tarzı ürünler dumandan kaynaklanan nedenlerden dolayı insan sağlığına ve akciğerlere zarar vermektedir. Bu yüzden öksürük meydana gelir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz enfeksiyonları sonrasında gelişebilmektedir.
  • Astım ve bronşit sonrasında meydana gelebilir.
  • Kimyasal ürünler kullanmak öksürüğe neden olmaktadır. Örneğin çamaşır suyu, çeşitli temizlik malzemeleri gibi içinde klor bulunan ve amonyağa benzer uçucu etkiye sahip olan ürünler havaya karıştıktan sonra zehirli gazlara dönüşmektedir. Bu durumların sonucu olarak öksürük meydana gelir.
  • Toz ve nem bir arada olduğu zaman öksürük meydana gelebilir. Evde bulunan tozlar temizlenmeli ve gün içinde ev sık sık havalandırılmalıdır.
  • Son olarak yeni boyanan ev veya halı gibi tüylü eşyalar öksürüğe yol açabilmektedir.

Öksürüğün birden fazla çeşidi vardır. Çeşidine ve sürekliliğine göre nedenleri değişebilmektedir. Alerjik öksürük ya da balgamlı öksürük olabileceği gibi kuru öksürük de söz konusu olabilir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çoğunlukla mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda kendini gösteren öksürük, bazen mikrop ve virüs sonrasında gelişebileceği gibi alerjik olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Boğazda meydana gelen bir enfeksiyon sonrasında öksürük oluşabilir. Öksürüğe iyi gelen şeyler hakkında bilgi verecek olursak eğer;

  • Eğer geniz akıntısı nedeniyle öksürük meydana geliyorsa, bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Bu şekilde boğazda meydana gelebilecek tahrişin azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sıcak bitki çayları içerek boğazı yumuşatabilirsiniz. Ayva çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, yaseminli portakal çayı, ıhlamur, nane limon, birtakım bitkisel çay alternatiflerindendir.
  • Pastiller boğazı yumuşatır ve öksürme refleksinin azalmasını sağlar.
  • Sıcak bir duş almak burundaki sekresyonları azaltır ve öksürük hafiflemesine destek olur. Ayrıca sıcak duş soğuk algınlığı ve alerjide de etkili olmaktadır.
  • Zerdeçal ve zencefil ile yaılan bitki çaylarından ya da karışımlardan tüketebilirsiniz.

Gün içerisinde en az 2 litre su içmek öksürüğün azalmasını sağlayabilmektedir. En hızlı öksürük giderici, çeşidine uygulanan doğru yöntemlerdir. Eğer geçmeyen öksürük problemi yaşıyorsanız, bu konuda doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Öksürüğe Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında karabiber çayı vardır. Balgam akışını hareketlendiren şey karabiberdir. Karabiber çayına bal eklendiği zaman öksürük yatışmaktadır. Karabiber çayı ile bal karışımı doğal antibiyotiklerden biridir. 1 çay kaşığı karabiber (taze çekilmiş) ve iki yemek kaşığı bal karıştırınız. Malzemelerin olduğu fincana kaynar su dökülerek on beş dakika demlendirme işlemi uygulayınız. Demlenme işlemi tamamlandıktan sonra içebilirsiniz. Balgamlı öksürük türü için birebir olan bu çayı deneyebilirsiniz.

Bronşit rahatsızlığı olan ve üst solunum yolları enfeksiyonuna sahip olan kişiler için çok iyi bir tedavi edici olan kekik ve bal tavsiye edilmektedir. Bu tür hastalıklar öksürük yapmaktadır. Genel itibari ile öksürüğü sonlandırmak için kekik önerilmektedir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen kekik yaprağı çay yapılarak içerisine bal eklenir ve tüketilir.

Öksürüğü Ne Keser? Öksürüğü Kesmek İçin Karışım

Özellikle kış aylarında sık yaşadığımız bir sağlık problemi olan öksürüğü şıp diye kesen karışımlar vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Limon ve karabiber, tuz karışımı öksürük tedavisinde kullanılır. 1 adet limon 4 parçaya ayrılır. Bölünmüş olan parçanın birine karabiber ve tuz atılır. İyileşme sürecini hızlandırmak için limonu yiyebilirsiniz. Bağışıklığı C vitamini güçlendirmekte ve nefes alışlar rahatlamaktadır. Özelikle kış aylarında meydana gelen öksürükler için limon vazgeçilmez tedavi edicilerden biri olarak tüketilir.
  • Bal ve ılık süt boğazın yumuşamasını sağlar. Süt biraz ısıtılır ve ısıtılan sütün içerisine bal eklenir. Bu sayede öksürük hafifletilir ve boğaz yumuşadığı için rahatlar. Boğazda meydana gelen öksürük ve gıcık bal ve süt tarafından engellenmektedir.

Bazı kişilerin öksürme nedeni alerjik rahatsızlıklardan kaynaklı olabilir. Astım ve diğer alerjik hastalıklara sahip olan kişiler uzman bir hekime başvurmalıdırlar. Özellikle kış aylarında havaların soğuması nedeniyle öksürük daha çok meydana gelmektedir. Bitkisel çözümler ile öksürüğü önleyebilirsiniz. Fakat bazı durumlarda öksürüğe iyi gelen ilaçlardan destek almak gerekir.

  • öksürük sebepleri
  • öksürüğe iyi gelen bitkiler
Yorumlar
Suna demirkol Özellikle gripten sonra öksürük bir türlü geçmek bilmiyor. Bunun için bazı bitkisel yöntemler varmış ama ilaç mı daha iyi olur yoksa bitkisel karışımlar mı? Ben sigara da içtiğim için devamlı öksürük oluyor. Bunu nasıl geçirebilirim? Öksürüğe iyi gelen şeyler nelerdir? cevapla
İlyas Armağan Öksürüğe iyi gelen meyveleri ve çayları devamlı olarak tüketiyorum. Sigara dolayısıyla öksürüyorum. Balgam da olduğu için kötü etkileri oluyor. Nasıl geçer bilmiyorum ama bitkisel tedavi yöntemleri denemek etkili olur diye düşünüyorum. cevapla
yorum yaz
Zayıflama Hastalığı Nedir? Nasıl Başlar? Belirtileri ve Tedavisi